Εκλογές Εκλογικά Νέα Ηλεία Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρές προσθήκες στους άνδρες και οι «εκπλήξεις» στις γυναίκες – Με πέντε νέα πρόσωπα το ψηφοδέλτιο της Ηλείας

Αισθητά ανανεωμένο και με άνοιγμα προς άλλους πολιτικούς χώρους είναι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία στις επικείμενες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, αφού μόνο δύο από τους επτά ήταν υποψήφιοι και το 2015, ac οικονομολόγος και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στην κοινοβουλευτική περίοδο που μόλις ολοκληρώθηκε, Μάκης Μπαλαούρας, και ο εκπαιδευτικός και πρώην υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

Νέα προσθήκη αποτελεί ο δικηγόρος και πρώην γενικός γραμματέας Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός, υποψηφιότητα που ήταν αναμενόμενη και «κλειδωμένη» εδώ και αρκετό διάστημα.

Προσθήκη που σηματοδοτεί την προσπάθεια πολιτικής διεύρυνσης είναι ο επικοινωνιολόγος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης από το 2010- 04, Γιώργος Παναγιωτόπουλος από τον Κάμπο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 2013, ενώ την άνοιξη του 2019 συμμετείχε ως εκπρόσωπος της «Σοσιαλιστικής Πρωτοβουλίας» στην ιδρυτική συνέλευση του σχήματος «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία».

Ολική είναι η ανανέωση στα γυναικεία πρόσωπα, μετά και την απόφαση της Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη να μην είναι υποψήφια ξανά, για προσωπικούς λόγους. Η πρώτη που έγινε γνωστό ότι κατεβαίνει στην Ηλεία, είναι η κοινωνιολόγος Βασιλική Παρασκευοπούλου από την περιοχή της Αμαλιάδας, η οποία έχει αναπτύξει πλούσια κινηματική δράση με έμφαση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ έχει διατελέσει και συνεργάτιδα του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

Υποψήφια στην Ηλεία θα είναι η Μαρία Τζαμπάζη, η οποία ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Η κα Τζαμπάζη έχει εργαστεί ως διαμεσολαβήτρια προγράμματος εκπαίδευσης παιδιών Ρομά και είναι μέλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, έχοντας αναπτύξει πανευρωπαϊκή δράση.

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία ολοκληρώθηκε με την υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοταρά από την Αμαλιάδα, πτυχιούχου Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της κεντρικής συμφωνίας των Οικολόγων-Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία στις εθνικές εκλογές, υπήρξε προσέγγιση και συζήτηση με το στέλεχος των Οικολόγων- Πράσινων Ηλείας, Γιώργο Γουβιά, η οποία δεν τελεσφόρησε.

Όλη η επικαιρότητα