Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχες με τις λίστες της ΚΕ – Οι σκληροί μηχανισμοί κόβουν τη «διεύρυνση» του Τσίπρα

Το ενδιαφέρον στις κάλπες για την εκλογή προέδρου, εστιάζεται μόνο στον αριθμό που ψηφοφόρων που θα προσέλθουν για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ουσιαστικά στον Αλέξη Τσίπρα - Στελέχη «κόβονται» από τις λίστες σταυροδοσίας ακόμα και της προεδρικής ομάδας
Ακούστε το άρθρο

Αφιλόξενες φαίνεται να αποδεικνύονται οι «λίστες», τις οποίες κυκλοφορούν οι σκληρές εσωκομματικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, για τη σταυροδοσία στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης της νέας κεντρικής επιτροπής του κόμματος, αύριο Κυριακή, για όσους έχουν βέβαια τη φιλοδοξία να συμμετέχουν στο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα για μία νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη, αλλά το «αμάρτημά» τους είναι ότι δεν προέρχονται από το σκληρό κομματικό πυρήνα και τη «βαθιά νομενκλατούρα» της Κουμουνδούρου.

Το ενδιαφέρον στις κάλπες για την εκλογή προέδρου, εστιάζεται μόνο στον αριθμό που ψηφοφόρων που θα προσέλθουν για να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνηςουσιαστικά στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι και ο μοναδικός υποψήφιος – ο στόχος είναι να ξεπεράσουν άνετους τους 100.000 πολίτες.

Αλλά η μάχη για τη νέα κεντρική επιτροπή, που πέρα από το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναδεικνύεται από τη βάση, θα αποτελέσει ουσιαστικά και το «αντίβαρο» στον πανηγυρικό εκλεγέντα αρχηγό, είναι αδυσώπητη στο παρασκήνιο. Κι αυτό δεν αφορά μόνο το γεγονός ότι περισσότεροι από 700 υποψήφιοι μάχονται με όλα τα μέσα για μία από τις 300 θέσεις της κεντρικής επιτροπής.

Η πρώτη γραμμή σύγκρουσης είναι βέβαια ανάμεσα στο «προεδρικό μπλοκ» της πλειοψηφίας, όπως κατέγραψε το πρόσφατο συνέδριο, με τις επιμέρους ομάδες του από τη μία πλευρά και στην εσωκομματική αντιπολίτευση της «Ομπρέλας» από την άλλη, όπου συνασπίζονται όσοι διαφωνούν με την κεντρώα στροφή του Αλέξη Τσίπρα, την μετατροπή του κόμματος σε αρχηγικό, όπως φοβούνται, καθώς και στο άνοιγμα των οργανώσεων στην κοινωνία, χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις.

Σε δεύτερο επίπεδο όμως φαίνεται ότι οι γραμμές σταυροδρομίας περιπλέκονται και οι ανταγωνισμοί και στο εσωτερικό των ομάδων είναι εξίσου άγριοι και ανηλεείς. Κυρίως για όσους δεν προέρχονται από τους παραδοσιακούς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς του κόμματος, αλλά είναι είτε πασοκογενείς, είτε από χώρους ανένταχτων ως τώρα δυνάμεων.

Παρατηρείται δε ότι στελέχη «κόβονται» από τις λίστες σταυροδοσίας ακόμα και της προεδρικής ομάδας, παρότι απολαμβάνουν είτε την προσωπική στήριξη και εμπιστοσύνη του κ. Τσίπρα, είτε σηματοδοτούν τη διεύρυνση που θέλει ο πρόεδρος για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ και ενόψει των εκλογών. Κάποιοι μιλούν για αγωνιώδη προσπάθεια του «παλαιού ΣΥΡΙΖΑ» να επιβιώσει στις νέες συνθήκες μετασχηματισμού της παράταξης, αναστέλλοντας έτσι πολλές από τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις που θα επιχειρεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κομματική λειτουργία και τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία.

Σε ηγετικά στελέχη, πέριξ του κ. Τσίπρα έχουν φτάσει οι πληροφορίες για το σπάσιμο των γραμμών και τα κοψίματα στις λίστες. Το κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, ή θα διασωθούν απλώς οι θύλακες του παραδοσιακού κόμματος, θα φανεί στην αυριανή ψηφοφορία, σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Μια από τις γραμμές στη Δυτική Αττική

πηγή:πρώτο θέμα

Όλη η επικαιρότητα