Categories: Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Να καταλογιστούν ευθύνες για τη ρύπανση και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

Share
Ανακοίνωση για το συμβάν με το «Αγία Ζώνη ΙΙ» και τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθισή του στο Σαρωνικό και τις ακτές της Αττικής, εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως επιτάσσεται «να καταλογιστούν ευθύνες και οι υπεύθυνοι για τη ρύπανση να τιμωρηθούν.

Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως το υπουργείο Ναυτιλίας, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι κινητοποιήθηκαν άμεσα, αποτρέποντας την εξάπλωση της ρύπανσης, με την ανακοίνωση να συμπληρώνει πως «οι πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των υποδομών που έχουν επιστρατευτεί για την απορρύπανση της θάλασσας και των ακτών, αλλά και για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών που ασχολούνται με τη ναυτιλία με την υψηλή εποπτεία του δημοσίου, αποτελούν σημαντικά βήματα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, ωστόσο σημειώνει πως «η επιχείρηση αυτή, ωστόσο, ανέδειξε και τις χρόνιες παθογένειες των μηχανισμών της δημόσιας διοίκησης, οι οποίες αποτελούν ένα ακόμα σύμπτωμα του δικομματικού συστήματος του τρόπου και της αδράνειας με τον οποίο αντιμετώπισε τον κρατικό μηχανισμό».

«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν συνιστά πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου αλλά και η ενίσχυση των μηχανισμών του δημοσίου για τον έλεγχο των θαλάσσιων μεταφορών και την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών. Επιπλέον, είναι ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την απεμπλοκή από ένα ενεργειακό μοντέλο που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα και το πέρασμα σε ένα μοντέλο που θα στηρίζεται σε ήπιες μορφές ενέργειας» καταλήγει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

in.gr