ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δύο Ηλείοι στις αποχωρήσεις

Share

Τα στοιχεία της ενότητας και της συλλογικότητας με τα οποία διακρινόταν τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χάνονται μέρα με τη μέρα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να φυλλορροεί με τη δεύτερη διάσπαση, μετά την χθεσινή αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου. Η εξέλιξη αυτή σίγουρα φέρνει ανησυχία στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που βλέπει τον αριθμό των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να μειώνεται δραματικά και να χάνεται ουσιαστικά η φωνή.

Την αποχώρησή της από το κόμμα ανακοίνωσε νωρίς χθες το πρωί η λεγόμενη ομάδα Αχτσιόγλου με κείμενο που εστάλη στους γραμματείς του κόμματος, ενώ στο γραφείο του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα βρέθηκαν οι βουλευτές Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος για να ανακοινώσουν την ανεξαρτητοποίηση εννέα βουλευτών της εν λόγω ομάδας. Πρόκειται για ονόματα με σημαντική πολιτική πορεία, όπως η Έφη Αχτσιόγλου, η Σία Αναγνωστόπουλου, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Μερόπη Τζούφη, ο Οζγκιούρ Φερχάτ, η Θεανώ Φωτίου και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Η μακροσκελής ανακοίνωση της αποχώρησης

Την αποχώρηση των 9 βουλευτών, συνόδευσε και ένα μακροσκελές κείμενο στο οποίο αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους αποφασίστηκε η αποχώρηση από το κόμμα. Οι υπογράφοντες επισημαίνουν πως «απουσιάζει ένα σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό σχέδιο που πείθει, όχι ρητορικά, αλλά στην πράξη, ότι μπορούμε να νικήσουμε την κυριαρχία της Δεξιάς» και αναφέρουν πως «εκατομμύρια πολίτες αναζητούν μία ισχυρή, προγραμματική και οραματική αντιπολίτευση». Αφού σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ «βιώνει μια διαλυτική κρίση», υπογραμμίζεται πως τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης, όσο και η «ηγετική ομάδα», «αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος».

Οι υπογράφοντες, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και η Ηλεία Βικτώρια Βασιλοπούλου, αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους, όπως αναφέρεται, και αποχωρούν καθώς «η κατάσταση που έχει παγιωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο, με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις».

Τέλος, επισημαίνεται πως «φιλοδοξία είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός αριστερού και προοδευτικού χώρου που θα διαμορφώσει τις απαντήσεις και το πολιτικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις αναζητήσεις και στις προσδοκίες των πολιτών».

«Δεν είναι εύκολο να φεύγεις από το “σπίτι” σου»

Με λόγια συγκινητικά μίλησε για την αποχώρησή της το πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Βικτώρια Βασιλοπούλου, η οποία μιλώντας αποκλειστικά στην εφ. «Πατρίς» ανέφερε τα εξής: «Μια εξαιρετικά δύσκολη πολιτική απόφαση πάρθηκε. Αποχωρήσαμε μαζί και με άλλα Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από το ΣΎΡΙΖΑ – ΠΣ, τον οποίο και υπηρετήσαμε σε διάφορα «μετερίζια», με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν ήταν και δεν είναι εύκολο να φεύγεις από το «σπίτι» σου. Θεωρώ ότι όλα καταγράφονται πλήρως στην ανακοίνωση και στο κείμενο που συνυπέγραψα με τους υπόλοιπους συντρόφους. Το κείμενο είναι πολύ πολιτικό, αναφέρει συγκεκριμένα πράγματα και αναφέρεται στο πολιτικό πεδίο που έχει διαμορφωθεί από τη στιγμή που η ΝΔ ανανέωσε την τετραετία της στην εξουσία. Έρχεται μία στιγμή που πρέπει να δεις που βρίσκεσαι και αυτό έγινε με όλους μας».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος μετά την αποχώρηση

Τις επιστολές ανεξαρτητοποίησης παρέδωσαν χθες στον πρόεδρο της Βουλής ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο τελευταίος μάλιστα, συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, είπε ότι «αυτή τη στιγμή μιλάμε για 11 ανθρώπους που έχουν αποχωρήσει, οπότε ναι, είμαστε 11. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι εύκολη απόφαση για εμάς αυτό το πράγμα. Είναι η μόνη απόφαση με την οποία αισθανόμαστε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το πολιτικό πλαίσιο, με το οποίο εκλεγήκαμε και το οποίο λέγαμε αυτά τα χρόνια. Για εμάς από εδώ και πέρα είναι η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση».

Πρώτη αντίδραση στις ανεξαρτητοποιήσεις της ομάδας Αχτσιόγλου

Μετά την ανακοίνωση των αποχωρήσεων, δεν άργησε να έρθει και αυτή της πρώτης αντίδρασης της πλευράς Κασσελάκη δια του γραφείου τύπου του κόμματος. «Είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία», αναφέρει το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Είναι δύσκολο ν’ απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία.

Καθώς φαίνεται, η μόνη «διαφωνία» όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής.

Η Ιστορία θα κρίνει. Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη Βουλή, η ισχυρή φωνή στην κοινωνία, στις μάχες που δίνονται για την ανατροπή των δεξιών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιο κοντά στην κοινωνία, πιο ενωμένος, πιο δυνατός, με την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα θα εκφράσει και πάλι την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, σε πείσμα όσων απεργάζονται χρόνια τώρα ένα ελεγχόμενο δικομματισμό με ή χωρίς δεκανίκια».

Η επόμενη μέρα μετά τις αποχωρήσεις

Στους 9 αποχωρήσαντες βουλευτές αναμένεται να προστεθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, συγκροτώντας μια νέα ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα. Κατά πληροφορίες, κοντά στην προσχώρηση στην ίδια ομάδα είναι και οι δύο βουλευτές που προσφάτως ανεξαρτητοποιήθηκαν από την Πλεύση Ελευθερίας, Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχάλης Χουρδάκης.

Με βολές κατά Κασσελάκη και νέας ηγετικής ομάδας

Στο κείμενο αποχώρησης αναφέρεται για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά». Όπως υποστηρίζουν οι 57 υπογράφοντες, ο νέος πρόεδρος «διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος».

Κατά την ομάδα Αχτσιόγλου «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση. Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του «εσωτερικού εχθρού» και της «Πέμπτης Φάλαγγας».

Σύμφωνα με τους 57 που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ «όταν δεν επιλέγουν τις επιθέσεις και τις προσβολές, καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και στην απαξίωση».

Δεύτερο μεγαλύτερο κύμα διάσπασης;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα δεύτερο μεγαλύτερο κύμα διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε εξέλιξη. Μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου με 9 βουλευτές, πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα πρόσωπα τον δρόμο της εξόδου. Ο Γιάννης Δραγασάκης σχεδίαζε την αποχώρησή του, αλλά μετά από σειρά τηλεφωνημάτων, προκειμένου να τον μεταπείσουν, άλλαξε γνώμη. Σύμφωνα με ίδιες πηγές, το κύμα των αποχωρήσεων θα μεγαλώσει όσο θα παίρνει μορφή και στη Βουλή αλλά και στη συνέχεια ενόψει των ευρωεκλογών το προσεχές καλοκαίρι. Ήδη ακούγεται στην Κουμουνδούρου ότι με το ένα πόδι στην έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται και τα μέλη της νεολαίας, που δεν έχουν ακόμη αποχωρήσει.

Με δύο ευρωβουλευτές έμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την ανακοίνωση αποχώρησης του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει πλέον με μόλις δύο ευρωβουλευτές, καθώς έχουν ήδη φύγει από την ευρωομάδα ο Στέλιος Κούλογλου, ο Πέτρος Κόκκαλης και ο Αλέξης Γεωργούλης. Οι δύο ευρωβουλευτές που παραμένουν στο κόμμα είναι ο Κώστας Αρβανίτης και η Έλενα Κουντουρά.