Ηλεία Πολιτική

Σύσκεψη με Καραμανλή για την Πατρών-Πύργου

Ακούστε το άρθρο

Σαφείς απαντήσεις ως προς  την κατεύθυνση που έχει επιλέξει να κινηθεί το Υπουργείο, αναφορικά με τον τρόπο υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, είναι το ζητούμενο από την σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή.

Αυτό ανέφερε με δηλώσεις του στην εφ «Πατρίς» ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος συνάμα ξεκαθάρισε « ότι δεν περιμένουμε άλλα ευχολόγια και αοριστίες αλλά ουσιαστικές απαντήσεις».

Το ραντεβού με τον Υπουργό έχει κλειστεί για σήμερα στις 4.30 το απόγευμα, σε μία σύσκεψη στην οποία πέρα από τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου θα συμμετάσχουν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής των παρατάξεων  του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς και τα μέλη της επιτροπής που συστάθηκε, κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που είχε πραγματοποιηθεί στον Πύργο, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας ο κ Καραμανλής θα πρέπει να δώσει ρεαλιστικές απαντήσεις για το αν το έργο παραχωρηθεί, όπως ο ίδιος αφήνει να διαρρεύσει, στην κοινοπραξία της «Ολυμπίας Οδού» τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στους χρόνους  υλοποίησης του έργου, αλλά κυρίως όπως επισήμανε ο κ Φαρμάκης αν υπάρχει εναλλακτικό πλάνο στην περίπτωση  που η πρόταση αυτή απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή μπλοκαριστεί από πιθανές προσφυγές εταιρειών που ήδη εργάζονται στις τμηματικές εργολαβίες.

«Γνωρίζουμε ότι σήμερα, το πιο πιθανό είναι να μην ακούσουμε την οριστική λύση στο ζήτημα του δρόμου, όμως απαιτούμε να λάβουμε ουσιαστικές απαντήσεις αλλά και δεσμεύσεις  από τον Υπουργό για την πορεία, ως προς τον τρόπο υλοποίησης που έχει δρομολογηθεί» επισημαίνει ο κ Φαρμάκης.

Θα μάθουμε και το πότε θα έρθει;

Από την σημερινή σύσκεψη είναι πολύ πιθανό να μάθουμε και την ημερομηνία έλευσης του Υπουργού Υποδομών  Κώστα Καραμανλή και στον Νομό μας.

Όπως ο ίδιος ανέφερε κατά την διάρκεια  συνάντησης που είχε πριν μερικές ημέρες με τον Βουλευτή Κώστα Τζαβάρα, στις προθέσεις του είναι η κάθοδος του στην περιοχή μας, σε σύντομο  μάλιστα χρονικό διάστημα.

Σίγουρα ακόμα και η ηθελημένη  «διαρροή» της πρόθεσης αυτής του Υπουργού, σημειολογικά ίσως  σημαίνει πολλά για την πορεία των διαδικασιών στο όλο  ζήτημα, αφού θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνο η έλευση του Υπουργού  χωρίς να έχει εξασφαλίσει μία θετική εξέλιξη, την οποία φυσικά θα ανακοινώσει στους φορείς και στους πολίτες της περιοχής μας.

Κινητοποιήσεις από τους Αχαιούς ….με Νότια Χάραξη

Σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου,  στις 11 το πρωί  στον κόμβο της Βιομηχανικής Ζώνης, καλεί όλους τους πολίτες ο Δήμος Πατρέων.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε «Ο Δήμος Πατρέων διαχρονικά διεκδικεί από όλες τις κυβερνήσεις, την κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργο – Τσακώνα. Αυτό το έργο θα μπορούσε μέχρι σήμερα να είχε κατασκευαστεί και να το χρησιμοποιούμε με ασφάλεια χωρίς να χάνονται στην άσφαλτο ανθρώπινες ζωές.

Όμως ο ανταγωνισμός των μεγαλοεργολάβων για το ποιος θα κερδίσει από την κατασκευή και την λειτουργία του, και η λογική «κόστους – οφέλους» καθυστερούν για δεκαετίες το έργο με τραγικές συνέπειες.  

Ο Σχεδιασμός της Πατρών – Πύργου καταστρέφει οικισμούς και χωριά και υποβαθμίζει την ζωή των κατοίκων και το περιβάλλον.

Γι’ αυτό διεκδικούμε την Νότια Χάραξη της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου από την περιοχή του Μιντιλογλίου και πέραν της Κάτω Αχαΐας  για να μην καταστραφεί η υπάρχουσα οικιστική δομή, να μην τριχοτομηθούν οι περιοχές από τις οποίες περνά να μην έχουμε περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση.

Ο νέος σύγχρονος και ασφαλής αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου είναι αναγκαίος γιατί καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η κατασκευή και η ολοκλήρωσή του και να αποδοθεί στη χρήση του χωρίς διόδια.

 

Όλη η επικαιρότητα