Ηλεία

Σύσκεψη ΠΕ Ηλείας: Μέτρα για την πανώλη

Ακούστε το άρθρο

Η εντατικοποίηση των  προληπτικών μέτρων πρόληψης για την αφρικανική πανώλη των χοίρων βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Θοδωρή Βασιλόπουλου και  με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Στοχεύοντας στον καλύτερο συντονισμό της δράσης πρόληψης και στον σχεδιασμό μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων από τη γειτονική Βουλγαρία, αν και εφόσον υπάρξει κάποιο κρούσμα» συμμετέχουμε σε αυτήν την συνάντηση προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σωστή ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων και πρωτίστως των χοιροτρόφων ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος.

H προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηλείας Σταυρούλα Αγγελοπούλου  παρουσίασε στους παρευρισκόμενους τους κινδύνους, τα συμπτώματα και τα μέτρα πρόληψης για τον ιό και επέστησε την προσοχή στους κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, τους εμπλεκόμενους στο εμπόριο και τη διακίνηση ζώων (υπεύθυνους σφαγείων, κτηνοτρόφους, εμπόρους/κρεοπώλες) και τους εκτροφείς οικόσιτων χοίρων να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να αποτραπεί κάθε επαφή με τον παθογόνο ιό. Τόνισε δε, ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για διανομή ενημερωτικών αφισών σε όλες τις περιοχές του νομού μας, ενώ επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις σε τοπικό επίπεδο για τον έλεγχο και την πρόληψη του νοσήματος.

Δεν υπάρχει κρούσμα στην χώρα μας

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι   δεν υπάρχει κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα,   παρόλα αυτά όμως χρειάζεται προετοιμασία και λήψη προληπτικών μέτρων από όλους  από θέση ευθύνης, τηρώντας ανάλογη στάση χωρίς να πανικοβάλουμε τους χοιροτρόφους αλλά και τους  πολίτες. 

Στη σύσκεψη κατέστη σαφές ότι η αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων βιοασφάλειας σε όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων εμπορικές καθώς και από τους κατόχους οικόσιτων χοίρων, καθιστά επιτακτική την ανάγκη της απαρέγκλιτης εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων προφύλαξης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της ζωονόσου η οποία προσβάλει αποκλειστικά χοίρους και αγριόχοιρους και όχι τον άνθρωπο ή άλλα είδη ζώων.

Ήδη προς την κατεύθυνση αποφυγής και εξάπλωσης της νόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, Δήμοι) έχουν προχωρήσει στη διαδικασία καταγραφής όλων των οικόσιτων χοίρων, προκειμένου να ακολουθήσει η επιτόπια επίσκεψη στους χώρους αυτούς και η ενημέρωση όλων των κατόχων οικόσιτων χοίρων καθώς και των μονάδων συστηματικής χοιροτροφίας για την αποτροπή του κινδύνου προσβολής των ζώων από την αφρικανική πανώλη, προστατεύοντας και στηρίζοντας κατά αυτό τον τρόπο την επιβίωση των χοιροτρόφων και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Όλη η επικαιρότητα