Categories: Ηλεία

Σύσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία για το νέο ΕΣΠΑ

Share

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την πορεία των έργων ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και για το νέο πρόγραμμα 2021-2027 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Έξυπνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη και για την υλοποίηση προγραμμάτων σε Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία, καθώς και Γενικός Διευθυντής για την περιφερειακή και αστική πολιτική, κ. Νικολά Nτε Μικέλις, και στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με επικεφαλής την Προϊσταμένη κα Γιάννα Φαναριώτου.

Συμμετείχαν επίσης εκ μέρους του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Βασίλης Αρβανίτης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ροϊδούλα Αντωνοπούλου και Παναγιώτης Φλέσσας, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Ερωφίλη Κόλλια, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου ΒΔ Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος κ. Γιώργος Παππάς, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας κ. Τάσος Τσάκωνας, η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Ηλείας κα Αθανασία Παναγιωτοπούλου, ο Διευθυντής της ΑΝΟΛ κ. Νίκος Θεοφιλόπουλος, ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους κ. Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παναγιώτης Μαντάς, εκπρόσωποι φορέων, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου καθώς και εκπρόσωποι τοπικών επιχειρήσεων.

Η κα Αντωνοπούλου προσφωνώντας τον κ. Ντε Μικέλις αναφέρθηκε στις χρόνιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αρχαία Ολυμπία, μεταξύ των οποίων χαμηλές διανυκτερεύσεις επισκεπτών, ελλείψεις βασικών υποδομών, υψηλή ανεργία, γήρανση πληθυσμού κ.α. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων περιέγραψε ως αναγκαία την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, εισαγωγή νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, δημιουργία υποδομών κ.α.

Ο κ. Ντε Μικέλις στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε γενικά στοιχεία που αφορούν το τρέχον αλλά και το επόμενο πρόγραμμα τονίζοντας ότι για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το ύψος των χρηματοδοτήσεων ξεπερνά το μισό δις ευρώ. Τόνισε ακόμη ότι τα προγράμματα αποτελούν μια σπουδαία ευκαιρία ανάπτυξης που πρέπει να αξιοποιηθεί από την Περιφέρεια, τους Δήμους και τις επιχειρήσεις, καλώντας τους παριστάμενους φορείς να παρακολουθήσουν τις προσκλήσεις και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, αφού βεβαίως ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους.

Ανάμεσα στις τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων, ο κ. Φλέσσας τόνισε ότι η Ολυμπία είναι μια από τις περιοχές που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν των Αρχών που κατανέμουν τους πόρους του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων. Έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα προσβασιμότητας της Αρχαίας Ολυμπίας τόσο στα εθνικά συγκοινωνιακά δίκτυα όσο και προς τη θάλασσα, τονίζοντας ότι η πρόσβαση σε παραλίες αποτελεί βασικό κίνητρο αύξησης της επισκεψιμότητας αλλά και των επενδύσεων στην περιοχή. Τέλος, έκανε αναφορά στα έργα που υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και στην πορεία των έργων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενδιαφέρων διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων και των εκπροσώπων της Ε.Ε. και της Διαχειριστικής Αρχής, με τον κ. Ντε Μικέλις να υποστηρίζει ότι με τόσα πλεονεκτήματα που διαθέτει, η περιοχή μπορεί να έχει την ανάπτυξη που προσδοκά, αρκεί να κινηθεί γρήγορα, χωρίς αναβλητικότητα, για την αξιοποίηση του νέου προγράμματος.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι κ.κ. Ντε Μικέλις και Φαναριώτου, μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες που τους συνόδευαν, επισκέφθηκαν έργα που εκτελούνται στην Αρχαία Ολυμπία και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής τους ξενάγησαν στα έργα της ανάπλασης εισόδου πόλεως, ανακαίνισης του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και διαμόρφωσης της τουριστικής διαδρομής, ενημερώνοντάς τους για την εξέλιξη των εργασιών.