Σύσκεψη στο Τραγανό: Στηρίξτε τους αγρότες!

Οι ελληνοποιήσεις της πατάτας που έρχεται κυρίως από την Αίγυπτο, η καταστροφή σε ποσοστό της τάξης περίπου του  80% της παραγωγής εσπεριδοειδών λόγω του πρωτόγνωρου για την εποχή καύσωνα του περασμένου Μαΐου, τα προβλήματα καρπόδεσης στα ελαιόδεντρα και μια σειρά χρόνιων προβλημάτων των παραγωγών της Ηλείας, τέθηκαν κατά την χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τραγανού στο Τραγανό, με τη συμμετοχή βουλευτών του νομού και του αγροτικού κόσμου…

 

 

Στη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της συνεχούς άρνησης του ΕΛΓΑ να προβαίνει σε αποζημιώσεις με τους αγρότες να εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, τη στιγμή που καταβάλλουν τις εισφορές.

Οι παραγωγοί ζήτησαν από τους βουλευτές να τους στηρίξουν ουσιαστικά, γιατί τα χρόνια και άλυτα προβλήματα, σε συνδυασμό με τις παρενέργειες της περιόδου της πανδημίας με τα απούλητα προϊόντα που έμειναν στα χωράφια, θα αποτελέσουν την «ταφόπλακα» για το αγροτικό εισόδημα.

Αποζημιώσεις… τώρα!

Ο πρόεδρος του  Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού κ. Ανδρέας Τσουκαλάς, επεσήμανε ότι:  «Ο κορονοϊός ήταν καταστροφικός σχεδόν για όλες τις καλλιέργειες. Η σημερινή σύσκεψη αφορά κυρίως την πατάτα, γιατί όταν ξεκίνησε η συγκομιδή, έκλεισαν τα πάντα, με αποτέλεσμα το προϊόν να μείνει στα χωράφια. Οι πατάτες αυτή τη στιγμή είναι στα αζήτητα στα 0,10 ευρώ στον παραγωγό και δεν πουλιούνται.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι εισαγωγές, κυρίως από Αίγυπτο, που τώρα φτάνει τις 130.000 τόνους. Αυτό σημαίνει μια ολοκληρωτική καταστροφή.

Ακούσαμε και τον υπουργό και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, αλλά δεν γίνεται τίποτα για κανένα προϊόν. Για παράδειγμα στα εσπεριδοειδή, 16 – 19 Μαΐου είχαμε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να έχουμε καρπόπτωση. Τα δέντρα σχεδόν είχαν ολοκληρώσει την καρπόδεση και η ζημιά ξεπερνά το 80%…».

Ο κ. Τσουκαλάς πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Θεωρούμε άδικο να καταφεύγουμε στα ΠΣΕΑ, γιατί κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια με το ΟΣΔΕ, οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών πληρώνουν πολλά χρήματα. Και γιατί τα πληρώνουν; Για μια φυσική καταστροφή.

Δεν μπορεί λοιπόν να έρχεται ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ και να λέει ότι δεν φτάνουν τα χρήματα. Τα χρήματα των καλλιεργητών του πορτοκαλιού που είναι τα τελευταία χρόνια; Δεν πρέπει να αποζημιωθούν;

Ζητάμε λοιπόν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ της τάξεως των ζημιών. Να έρθουν με κλιμάκια να δουν το μέγεθος της ζημιάς».

Ο κ. Δημήτρης Τσάκαλος παραγωγός εσπεριδοειδών ανέφερε ότι: «Έχουμε σοβαρά προβλήματα και με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, ειδικά με τα εσπεριδοειδή. Στις 16-19 Μαΐου είχαμε μεγάλές θερμοκρασίες στην περιοχή την δικιά μας, θερμοκρασίες υπερβολικές για Μάιο μήνα. Τα πορτοκάλια αυτός ο καύσωνας τα «βρήκε» στο στάδιο του «δεσίματος». Η ζημιά είναι πάρα πολύ μεγάλη. Σίγουρα πάνω από 60%.

Δεν μπορεί να πληρώνουμε εισφορές στον ΕΛΓΑ και να μας αφήνει στο «έλεος του θεού».

«Είμαστε δίπλα στους παραγωγούς…»

Ο βουλευτής της  ΝΔ κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε ότι: «Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατό, για να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή του νομού μας που δοκιμάζεται, τόσο από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, όσο και από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νομό.

Διερευνούμε τις περιπτώσεις αποζημίωσης απ’ όλα τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, από τον ΕΛΓΑ που διεκδικούμε μια καλύτερη λειτουργία, από τα ΠΣΕΑ, μέσα από μια έρευνα για να διαπιστωθεί η έκταση των ζημιών.

Βέβαια, το Κράτος είναι εδώ για να παρέμβει όπου χρειαστεί, για να καλύψει ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από τον κορονοϊό και από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε την ελαιοπαραγωγή του νομού μας, να στηρίξουμε την πατάτα, όπως και τα υπόλοιπα προϊόντα. Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να στηρίξουμε τον Έλληνα και τον Ηλείο αγρότη».

Σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς της Κυριακής», τι γίνεται με την στάση που κρατά ο ΕΛΓΑ να αρνείται πλέον καταβολή αποζημιώσεων, τη στιγμή που οι παραγωγοί τακτοποιούν τις εισφορές τους, ο κ. Νικολακόπουλος απάντησε: «Σε σχέση με τον ΕΛΓΑ υπάρχουν δύο κρίσιμα ζητήματα: το πρώτο είναι διαχρονικό. Αφορά τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Είναι ένα διαχρονικό αίτημα, πρέπει να επανακαθορίσουμε τις προτεραιότητες, να προσαρμοστεί ο κανονισμός στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και βέβαια πρέπει να εξασφαλιστούν χρηματοδοτικοί πόροι.

Ένα δεύτερο θέμα, στο οποίο θα πρέπει επίσης να παρέμβουμε είναι η λειτουργία του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Πάτρας. Εκεί, έκανα πρόσφατα παρέμβαση κατά την ομιλία μου στη Βουλή και ζήτησα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μια καλύτερη λειτουργία. Το ίδιο θέμα  έχω θέσει και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Πιστεύω και για αυτά τα δύο θα υπάρξουν αποτελεσματικές εξελίξεις.

«Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα…»

Από την πλευρά του ο βουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσης Καλαματιανός είπε: «Τα πράγματα και στον νομό μας είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα είναι εμφανείς. Είχαμε πρόσφατα το ζήτημα του καύσωνα, που οδήγησε σε καρπόπτωση στα εσπεριδοειδή και ζητήματα στην καρπόδεση στα ελαιόδεντρα.

Υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως η πολύ μειωμένη τιμή στην πατάτα. Πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να πωλούν κάτω του κόστους. Αυτή η μειωμένη τιμή ήταν αποτέλεσμα και των πολλών εισαγωγών από Τρίτες Χώρες και ειδικά από την Αίγυπτο και βεβαίως, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, υπήρξαν και παράνομες ελληνοποιήσεις, για τις οποίες πρέπει να γίνουν σοβαροί έλεγχοι για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο.

Είμαστε δίπλα στους παραγωγούς, τα θέματα που έχουν με τον ΕΛΓΑ χρειάζονται μεγαλύτερη ευαισθησία και ρύθμιση ώστε να αποζημιωθούν με άμεσο και δίκαιο τρόπο. Θα εκθέσουμε στους αρμοδίους τα ζητήματα αυτά και η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα μέτρα της σχετικά με τα ζητήματα των παραγωγών μας».

«Δεν βλέπουμε κάτι
από ηγεσία υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης…»

Ο βουλευτής  του ΚΙΝ. ΑΛ. κ. Μιχάλης Κατρίνης τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα για το ποσοστό αποζημιώσεων από τις ζημιές στον νομό  Ηλείας και στην περιοχή.

«Υπάρχει ένα δικαιολογημένο παράπονο για το τι κάνει η Πολιτεία σε σχέση με την αθρόα εισαγωγή πατάτας που ανταγωνίζεται αθέμιτα τα δικά μας προϊόντα.

Οι αγρότες ανησυχούν. Δυστυχώς, δεν έχουμε δει κάτι από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εμείς θα επιμείνουμε. Θέλουμε μια δίκαιη αντιμετώπιση των παραγωγών της περιοχής, που είναι πρώτη στην Ευρώπη σε αγροτική εξειδίκευση, αλλά δεν αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο τρόπο από την Ελληνική Κυβέρνηση».

Να σημειωθεί ότι στην σύσκεψη συμμετείχε εκπρόσωπος της βουλευτή της ΝΔ κας Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, η οποία δεν κατέστη δυνατό να παραστεί. Ωστόσο, μέσω του εκπροσώπου της, εξέφρασε την στήριξή της στους παραγωγούς της Ηλείας.