Ηλεία

Σύσκεψη των δημάρχων του νομού στον Πύργο: «Διεκδικούμε όλοι μαζί για το ζήτημα των Δασικών Χαρτών και την Ολυμπία Οδό»

Ακούστε το άρθρο

Κοινό πλαίσιο διεκδίκησης τόσο για το ζήτημα των Δασικών Χαρτών όσο και για το ζήτημα της Ολυμπίας Οδού, αποφάσισαν να ακολουθήσουν οι δήμαρχοι της Ηλείας, κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηλείας, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στα γραφεία της ΠΕΔ στον Πύργο. Στη σύσκεψη των δημάρχων, στην οποία προήδρευε ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, αναφέρθηκαν τα δύο αυτά σοβαρά ζητήματα που θίγουν βάναυσα τον Νομό, με τους αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πως δεν θα αφήσουν τον τόπο τους να μαραζώσει ακόμα περισσότερο, τη στιγμή μάλιστα που άλλες περιοχές τυγχάνουν πολλών ευεργετημάτων από την κεντρική εξουσία. Η αντιμετώπιση και διεκδίκηση των σοβαρών αιτημάτων της Ηλείας, αποτέλεσε για τους δημάρχους και τους εκπροσώπους αυτών, που συμμετείχαν χθες στη σύσκεψη, κοινό παρονομαστή, βάση του οποίου θα κινηθούν στο εξής χτυπώντας την «γροθιά στο μαχαίρι».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, ως πρόεδρος της ΠΕΔ Ηλείας, ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο δήμαρχος, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ, ο δήμαρχος Ζαχάρως – Φιγαλείας, Νίκος Φάμελλος, ο εκπρόσωπος του δημάρχου Πηνειού, Σπύρος Βασιλείου και ο εκπρόσωπος του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργακόπουλος. Επίσης, παρόντες ήσαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πύργου και Νομικός, Δημήτρης Μεσσαλάς, ο αντιδήμαρχος Πύργου, Διονύσης Μπέλτσος, δασολόγοι και γεωπόνοι της περιοχής…

Σοβαρό πρόβλημα οι δασικοί χάρτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το πρόσφατο ζήτημα που έχει προκύψει, τους δασικούς χάρτες του Νομού, που αναρτήθηκαν πρόσφατα, με τους δημάρχους να συμφωνούν πως εκεί πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από το αρμόδιο υπουργείο και οι χάρτες να επανεξετασθούν με νέα δεδομένα και όχι με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα.

Τα βασικά προβλήματα που παρουσίασαν οι δήμαρχοι όσον αφορά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, είναι αφενός μεν οι ουσιαστικές παράμετροι που σε καμία των περιπτώσεων δεν έχουν ληφθεί υπόψη, όπως π.χ. πιο πρόσφατοι δασικοί χάρτες και όχι εκείνοι του 1945, το ξεκαθάρισμα για τις αναδασωτέες εκτάσεις που εμφανίζονται στο 70% των συνολικών εκτάσεων του Νομού, ο μικρός χρόνος που έχει τεθεί για την υποβολή των αντιρρήσεων και φυσικά τα μεγάλα ποσά που θα πρέπει να κληθεί να πληρώσει ο πολίτης για να υποβάλλει την αντίρρησή του.

Οι τοποθετήσεις

-«Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία ως δήμοι και να επισκεφθούμε και οι επτά δήμαρχοι τον υπουργό. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας από σήμερα και στο εξής», είπε ο δήμαρχος Πύργου και πρόεδρος της ΠΕΔ Ηλείας, Γαβρίλης Λιατσής.

-«Οι δασικοί χάρτες έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Υπάρχουν βασικά ζητήματα που δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Αντιδρούμε όχι γιατί δεν θέλουμε τους δασικούς χάρτες τους οποίους θεωρούμε εργαλείο αλλά γιατί θίγονται οι δημότες μας», ανέφερε μεταξύ των άλλων στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος που χαρακτήρισε την ανάρτηση των δασικών χαρτών ως «μνημονιακή απαίτηση».

-Την ανάγκη να ληφθεί μια κοινή απόφαση από το Σώμα της ΠΕΔ Ηλείας, εξέφρασε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ναμπίλ Μοράντ, που τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν χωρίς πριν να υπάρξει πάνω σε αυτούς κάποια διαβούλευση και οι αρμόδιοι να μιλήσουν και μαζί μας».

-Για ακραίες περιπτώσεις που θίγουν τους δημότες του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, μίλησε από την πλευρά του ο δήμαρχος, Σάκης Μπαλιούκος. Ο κ. Μπαλιούκος, σημείωσε δε στην τοποθέτησή του, πως οι δασικοί χάρτες δημιουργούν «προσκόμματα» και φέρουν «κραυγαλέα λάθη». Στάθηκε επίσης, στο γεγονός πως υπάρχουν πολίτες οι οποίοι λείπουν από την περιοχή και δεν έχουν ενημερωθεί για την ανάρτηση των δασικών χαρτών – και οι οποίοι πρέπει να διαφυλαχθούν – καθώς και ότι το ύψος των αντιρρήσεων είναι μεγάλο με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην μπορέσουν να κάνουν αντίρρηση.

-Τα πολύ σοβαρά προβλήματα που εμφανίζονται στον δήμο Ζαχάρως – Φιγαλίας, παρουσίασε ο δήμαρχος, Νίκος Φάμελλος. Ο κ. Φάμελλος, χαρακτηριστικά ανέφερε πως οι περισσότερες περιοχές (τοπικές κοινότητες) όπως η Φιγαλία, το Ξηροχώρι, η Μάκιστος, η Αρτέμιδα, με βάση τους δασικούς χάρτες έχουν χαρακτηρισθεί αναδασωτέες με αποτέλεσμα να θίγονται ολόκληροι οικισμοί. «Ανέφερα τα προβλήματα αυτά στον δασάρχη Ολυμπίας, Βασίλη Γιακουμή, με τον οποίο είχα συνάντηση. Εκείνο που θέτουμε ως δήμος είναι την επανεξέταση με νέα δεδομένα των δασικών χαρτών καθώς αρκετοί πολίτες των ορεινών περιοχών δεν φέρουν τίτλους ιδιοκτησίας», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

-Από την πλευρά του, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Θύμιου Κοτζιά, που δεν παρευρέθηκε στην σύσκεψη, ο αντιδήμαρχος, Γιώργος Γεωργακόπουλος, έθιξε το ζήτημα της αξιολόγησης των δασικών χαρτών με την συμπερίληψη και των στοιχείων που έχει ο ΟΣΔΕ για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ζήτησε δε να υπολογίζεται το κόστος των αντιρρήσεων σε συνάρτηση με τις οικονομικές δυνατότητες της κάθε περιοχής και συμπλήρωσε πως οι δασικοί χάρτες αναμφίβολα έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους πολίτες.

-Τέλος ο εκπρόσωπος του δημάρχου Πηνειού, Αλέξη Καστρινού, ο οποίος δεν παρέστη στη σύσκεψη, αντιδήμαρχος, Σπύρος Βασιλείου, μετέφερε στο Σώμα την μεγάλη ανησυχία που υπάρχει στους δημότες του δήμου Πηνειού από τα δεδομένα που λαμβάνουν υπ όψιν τους οι δασικοί χάρτες που τους χαρακτήρισε «πρόχειρους» και «ασύμφορους» για την τοπική κοινωνία ενώ συμφώνησε πως θα πρέπει να εξαιρεθούν κραυγαλέες περιπτώσεις αναδασωτέων εκτάσεων που ξεκάθαρα θα έπρεπε να ανήκουν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Η απόφαση

Οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη, κατέθεσαν στο Σώμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων τα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων τους, με τα οποία προτείνουν την λήψη μέτρων για τους δασικούς χάρτες και έλαβαν κοινή απόφαση στην χθεσινή συνεδρίαση να διεκδικήσουν δυναμικά την απόσυρση, την επεξεργασία και την νέα ανάρτηση των δασικών χαρτών στο σύνολο της Ηλείας, υπογράφοντας και οι επτά ένα ψήφισμα με συγκεκριμένες προτάσεις το οποίο θα καταθέσουν οι ίδιοι στον αρμόδιο υπουργό.

Επίσης στο περιθώριο, αποφασίσθηκε μία φορά τον μήνα, να πραγματοποιούνται συνεδριάσεις του Σώματος της ΠΕΔ Ηλείας, ώστε να λαμβάνονται κοινές αποφάσεις για τα σοβαρά ζητήματα του τόπου ενώ λίγο αργότερα το Σώμα συζήτησε και το θέμα του έργου της Ολυμπίας Οδού, για το οποίο αποφασίσθηκε να παρακολουθηθεί η εξέλιξη του διαγωνισμού τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια να υπάρξει κοινή αντιμετώπισή του, από το σύνολο των δημάρχων, που φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές διεκδικήσεις.

Πηγή Γιακουμέλου

Όλη η επικαιρότητα