Ενημερωτική συνάντηση-σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε προχθές με πρωτοβουλία της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, με τον ΓΓ Υποδομών Γεώργιο Δέδε για θέματα που αφορούν το Νομό Ηλείας όπως το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος, η βελτίωση του οδικού δικτύου συνολικά, η εκπόνηση μελετών για τον εκσυγχρονισμό των φραγμάτων, η εξίσωση της αποζημίωσης των πληγέντων από κατολισθήσεις όπως ισχύει για σεισμούς, το σιδηροδρομικό δίκτυο κ.α.. Στην σύσκεψη συμμετείχε και συνεργάτιδα του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμου Μπαλαούρα.
Η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στην αναγκαιότητα υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομής στο Νομό ώστε να τεθούν στέρεες βάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική σε όλους τους κλάδους της οικονομίας που αφορούν καίρια το Νομό όπως ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός, οι μεταφορές αλλά και για να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο σε εθνικό και επαρχιακό επίπεδο ώστε να στηριχθεί περαιτέρω η ασφάλεια των πολιτών. Υπό αυτό το πρίσμα συζητήθηκαν και όλα τα επιμέρους θέματα.
Προς συμβασιοποίηση το «Πάτρα – Πύργος»
Για το Πάτρα – Πύργος ο ΓΓ Υποδομών σημείωσε ότι είναι γνωστό ότι πρόσφατα υπογράφηκε η προκήρυξη για την 5η δημοπράτηση, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί σε 60 μέρες και ως εκ τούτου θα έχει δημοπρατηθεί το 75% του προϋπολογισμού του έργου (475.000.000 εκατ. €). Κατά συνέπεια θα ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις ώστε ο φάκελος μεγάλου έργου (ο οποίος θα είναι έτοιμος σε εκείνη τη φάση) να σταλεί κατευθείαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση και υπάρχει η βεβαιότητα για θετική απόφαση. Εφόσον είναι αποκλειστικά δημόσιο έργο (χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) δεν υφίσταται πρόβλημα στην αναλογία κόστους-οφέλους. Η καθυστέρηση που καταγράφηκε στην 4η δημοπράτηση οφείλεται στην απουσία εκπροσώπου του ΤΕΕ που οδηγούσε σε ελλειμματική επιτροπή, κάτι το οποίο δεν έπρεπε να συμβεί σε καμία περίπτωση. Αυτή η ακύρωση τουλάχιστον αξιοποιήθηκε από το Υπουργείο ως ευκαιρία ώστε οι επόμενες δημοπρατήσεις να γίνουν με το νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις. Συνεπώς ανοίγει ο δρόμος σύντομα για την συμβασιοποίηση του έργου. Μετά από την συμβασιοποίηση το έργο συνολικά υπολογίζεται να αποπερατωθεί σε 5 χρόνια. Το έργο θα παραδίδεται για χρήση ανά τμήμα ανάλογα με την πορεία του καθενός. Η θεσμική διασφάλιση των δημοπρατήσεων έχει μπει σε πρώτη προτεραιότητα από το Υπουργείο.
Σημαντικές μελέτες
Για την επικινδυνότητα του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος και Πύργος – Καλό Νερό, θέμα το οποίο είχε επισημάνει η βουλευτής στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής και πως θα μπορούσαν να παρθούν κάποια μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών, ο ΓΓ ενημέρωσε ότι για το υφιστάμενο τμήμα Πάτρα-Πύργος και μέχρι να αποπερατωθεί το νέο εθνικό οδικό δίκτυο εξετάζονται και αξιολογούνται τα πιο επικίνδυνα και ακραία επικίνδυνα σημεία του δρόμου, ώστε να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις.
Με την αναθεώρηση των μεγάλων έργων που έγινε στη Βουλή ο ανάδοχος («Μορέας») ανέλαβε να εκπονήσει τις μελέτες αφ’ενός για το τμήμα “Καλαμάτα-Ριζόμυλος”, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, και αφ’ ετέρου για το τμήμα “Καλό Νερό-Τσακώνα” οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Μαρτίου. Για το τμήμα “Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία” έχει δοθεί εντολή επίσπευσης της μελέτης καθώς είναι τμήμα του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών και είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Για την αποκατάσταση μέρους του οδικού δικτύου μετά τις πρόσφατες ζημιές από φυσικές καταστροφές έχει αποφασιστεί από το Υπουργείο η διάθεση 450.000 ευρώ που αφορούν το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δ. Ανδραβίδας- Κυλλήνης. Επίσης σημείωσε ότι έχει ήδη εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση του οδικού δικτύου που εξυπηρετεί την ενδιάμεση λύση και τον ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά.
Φράγματα Αλφειού – Πηνειού
Για τα φράγματα Αλφειού και Πηνειού: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ζήτησε να γίνει σύμπραξη με το Υπουργείο Υποδομών με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας του φράγματος Πηνειού (θυροφράγματα). Το Υπουργείο προχώρησε στην ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2016 του έργου “Επισκευή αποκατάσταση λειτουργίας ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού φράγματος Πηνειού Ηλείας”, προϋπολογισμού 1.700.000 €. Το έργο θα το υλοποιήσει η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Η μελέτη του έργου είναι ήδη έτοιμη. Το έργο στο σύνολό του θα κοστίσει περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ και το υπόλοιπο τμήμα θα καλυφθεί από πόρους της Περιφέρειας. Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να εκσυγχρονιστούν τα φράγματα Αλφειού και Πηνειού λόγω παλαιότητας, το Υπουργείο έχει τη βούληση να εκπονήσει δύο μελέτες, μία για το κάθε ένα. Στόχος είναι η ασφαλής λειτουργία καθώς και η τουριστική εκμετάλλευση των φραγμάτων, όπως για παράδειγμα γίνεται στη λίμνη Πλαστήρα, ώστε τα φράγματα να είναι και βιώσιμα. Για να υλοποιηθεί αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει Φορέας Διαχείρισης, όπως ορίζουν και οι σχετικοί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πνεύμα έχει ήδη δημιουργηθεί Κανονισμός Φραγμάτων και με Κοινή Υπουργική Απόφαση πέντε Υπουργών θα δρομολογηθεί σύντομα ο ως άνω σχεδιασμός. Τα 2 αυτά έργα θεωρούνται εθνικής σημασίας και γι αυτό είναι και αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο θα συντάξει τις μελέτες ώστε να ενταχθούν για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2017. Βούληση του Υπουργείου είναι τα φράγματα να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης να δημιουργηθούν λιμνοδεξαμενές για τις αρδευτικές ανάγκες των κατοίκων (ενδεικτικά στην Καρυά). Για αντίστοιχα επιπέδου έργα εθνικής σημασίας απαιτούνται τουλάχιστον δύο με δυόμισι χρόνια. Συγκεκριμένα ένας χρόνος για τα περιβαλλοντικά και ένας χρόνος για την δημοπρασία.
Σιδηρόδρομος
Για τον Δυτικό Σιδηροδρομικό Άξονα (Πάτρα-Καλαμάτα) έχει αναρτηθεί πλέον η χρηματοδότηση του έργου στο portal του “Επενδυτικού Σχεδίου” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωστό ως «πακέτο Γιούνκερ». Ό,τι απαιτείτο από μεριάς του Υπουργείου Υποδομών έχει υλοποιηθεί και έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες.
Αποζημιώσεις
Τέλος για το θέμα της πρωτοβουλίας του Υπουργείου ώστε να ισχύσει η ίδια αποζημίωση για ακίνητα που έχουν πληγεί από κατολισθήσεις και πυρκαγιές όπως ισχύει για τους σεισμούς, ο ΓΓ δεσμεύτηκε ότι περίπου σε ένα μήνα θα βγει το πλαίσιο για την οριοθέτηση των περιοχών που έχουν υποστεί κατολισθήσεις για να προχωρήσει άμεσα η σχετική διαδικασία.