Αρθρογραφία Ηλεία

Συστράτευση και συντονισμός για τη δικαίωση των κατοίκων Χειμαδιού-Κουτσοχέρας-Μουζακίου

Ακούστε το άρθρο

Γράφει ο Στάθης Καννής*

H αδικία εναντίον των κατοίκων των τοπικών κοινοτήτων Χειμαδιού, Κουτσοχέρας και Μουζακίου της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας πρέπει να λάβει άμεσα τέλος.

Ο μόχθος των συνδημοτών μας που επί ολόκληρες δεκαετίες καλλιεργούν αδιατάρακτα και εκμεταλλεύονται αγροτικά τις διεκδικούμενες από τη Μονή εκτάσεις δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Οι συγκεκριμένοι κάτοικοι έχουν: αποκτήσει τίτλους κτήσης, προβεί σε αγοραπωλησίες, πληρώσει φόρους για τη συγκεκριμένη περιουσία, επιδοτηθεί από την πολιτεία, αποζημιωθεί για την ανασύσταση των καλλιεργειών.

Eπομένως, έχουν κάθε δικαίωμα να θεωρούν τους εαυτούς τους πραγματικούς κυρίους, νομείς και κατόχους αυτών των εκτάσεων. Αν η Ιερά Μονή εμμείνει, η κεντρική εξουσία οφείλει να λύσει το θέμα με την κατάλληλη νομοθετική πρωτοβουλία. Ο Δήμος Πύργου είναι απαραίτητο να λάβει κάθε δυνατή μέριμνα για τη διευθέτηση του θέματος που είναι γνωστό ήδη από το 2018. Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις στα συναρμόδια Υπουργεία, τα κόμματα, τους βουλευτές, την Ιεραρχία της Εκκλησίας και σε όσους άλλους θεσμικούς φορείς μπορούν να συνδράμουν. Η συστράτευση και ο συντονισμός μπορεί να αποφέρει καρπούς προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των δίκαιων αιτημάτων τους.

*Δικηγόρος και επικεφαλής δημοτικής παράταξης Πύργου «Μπορούμε»

Όλη η επικαιρότητα