Ηλεία

Συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για την κεραία στην Κατακόλου

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηλείας συζητήθηκε χθες η κύρια αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών της οδού Κατακόλου και οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο 10ο Νηπιαγωγείο Πύργου.
Ακούστε το άρθρο

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηλείας συζητήθηκε χθες η κύρια αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών της οδού Κατακόλου και οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο 10ο Νηπιαγωγείο Πύργου, ενάντια σε εταιρία κινητής τηλεφωνίας, ζητώντας να σταματήσουν οι εργασίες για την τοποθέτηση, την εγκατάσταση και τη λειτουργίας της κεραίας στην οροφή οικήματος επί της οδού Κατακόλου 62.

Η οριστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηλείας σχετικά με την  εγκατάσταση και τη λειτουργία της κεραίας κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να εκδοθεί τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα, ενώ σήμερα το ίδιο Δικαστήριο θα αποφασίσει εκ νέου ως προς τη χορήγηση προσωρινής διαταγής, για την συνέχιση ή μη των εργασιών, μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Σε μια διαδικασία που κράτησε περισσότερες από τρεις ώρες, οι συνήγοροι των κατοίκων της περιοχής και των γονέων, κ.κ. Βλαχαντώνης και Κόκκαλης, αλλά και του Δήμου Πύργου μέσω του κ. Λαμπρόπουλου, που επίσης άσκησε πρόσθετη παρέμβαση για να απομακρυνθεί η κεραία, προσκόμισαν και ανάγνωσαν ενώπιον του Δικαστήριο έγγραφα, ιατρικές απόψεις και επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας εντός του αστικού ιστού είναι επιβλαβής για την υγεία των παιδιών και των κατοίκων, ενώ έθεσαν τα ερωτήματά τους σχετικά με το λόγο που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο για να τοποθετηθεί η κεραία.

Από την πλευρά τους οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, κ.κ. Παναγόπουλος και Σερέτης ανέπτυξαν τα δικά τους επιχειρήματα και αναφέρθηκαν κυρίως στη νομιμότητα που έχει τηρηθεί, ώστε να εκδοθούν όλες οι απαιτούμενες άδειες για τη λειτουργία της.

Κατά την διάρκεια της εκδίκασης κατέθεσε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Πύργου Γιάννης Παπαδημητρίου αλλά και ο κάτοικος της περιοχής Αλέκος Φωτιάδης. Αμφότεροι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους απέναντι στο ενδεχόμενο λειτουργίας της κεραίας, μιας και στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, αθλητικά κέντρα, σχολεία, παιδικές χαρές, και η ακτινοβολία που θα εκπέμπει, εφόσον τελικά τοποθετηθεί, θα είναι επικίνδυνη για τα παιδιά και κατ’ επέκταση για όλους τους κατοίκους. Παράλληλα, ο κ. Φωτιάδης ζήτησε να τοποθετηθεί η κεραία σε κάποιο ύψωμα αγροτικής περιοχής, ενώ αναφέρθηκε στην καφετέρια που στεγαζόταν στο οίκημα που προορίζεται για την εγκατάσταση της κεραίας, τονίζοντας πως ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης από τη Ζάκυνθο που ενοικίαζε το συγκεκριμένο οίκημα, σταμάτησε την λειτουργία του μαγαζιού του, για το λόγο αυτό.

Στην συνέχεια κατέθεσε μια ακτινοφυσικός, με την ιδιότητα της υπαλλήλου της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, που κατά το μεγαλύτερο μέρος της εξέτασής της από την Πρόεδρο και τους συνηγόρους των κατοίκων και τον γονέων, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο για την εγκατάσταση της κεραίας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, πρόκειται για μια κεραία παροχής ίντερνετ 4ης και 5ης γενιάς (σ.σ. 4G και 5G) που θα προσφέρει στους χρήστες γρήγορη σύνδεση. Μάλιστα, η υπάλληλος τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που θα εγκατασταθεί στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς έχει παγιωθεί η χρήση κινητού τηλεφώνου και γρήγορου ίντερνετ και το σήμα δε μπορεί να διαδοθεί από μεγάλη απόσταση. Ακόμα, είπε πως το δίκτυο πρέπει να είναι πυκνό και οι συγκεκριμένες κεραίες σε κοντινή απόσταση με κινητά τηλέφωνα. Όσον αφορά την ακτινοβολία της κεραίας, επεσήμανε ότι τα επίπεδα στα οποία θα εκπέμπει την καθιστούν μη ραδιενεργή.

Υποστήριξη από εκπαιδευτική – μαθητική κοινότητα και Δημοτική Αρχή

Την στήριξή τους στα αιτήματα των κατοίκων και τον γονέων εξέφρασαν με την φυσική τους παρουσία εντός της αίθουσας που εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα, τόσο η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, μέσω της ΕΛΜΕ Ηλείας και της προέδρου Στέλλας Αναστασίου και των μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ, όσο και Δημοτική Αρχή μέσω των αντιδημάρχων Γιάννη Αργυρόπουλου και Γιάννη Πλεμμένου, αλλά και του Γιάννη Παπαδημητρίου.

Οι δηλώσεις των δικηγόρων
Γιώργος Βλαχαντώνης, πληρεξούσιος δικηγόρος των κατοίκων

«Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχουν ευαίσθητες χρήσεις σύμφωνα με το νόμο και συγκεκριμένα υπάρχει το 10ο Νηπιαγωγείο Πύργου, ο Α.Σ. ‘’Αίολος’’, κατοικίες με ανθρώπους οι οποίοι εντάσσονται στις ευαίσθητες χρήσεις, όπως αυτές καθορίζονται στα πλαίσια του νόμου. Άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι είναι υπέργηροι, παιδιά και άνθρωποι με προβλήματα υγείας. Υπό τις συνθήκες αυτές και με δεδομένο ότι υπάρχει μια επιστημονική αβεβαιότητα ακόμα και σήμερα, παρά τα όσα αντιθέτως υποστηρίζει η εταιρία κινητής τηλεφωνίας ως προς τις παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των σταθμών βάσεων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και στο περιβάλλον, προσέφυγαν οι κάτοικοι ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου και ζήτησαν να ληφθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να σταματήσει η περαιτέρω εγκατάσταση της κεραίας, καθώς επίσης και να αρθούν οι όποιες κατασκευές έχουν γίνει  μέχρι σήμερα. Είχαμε μια πολυτελέστατη διαδικασία, εξετάστηκαν μάρτυρες από όλες τις πλευρές. Προσκομίσαμε μια έκθεση και μια πραγματογνωμοσύνη ενός καθηγητή βιοχημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία καταδεικνύει και αποδεικνύει τις επιδράσεις τις ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Ευελπιστούμε ότι θα πάμε καλά και έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και θεωρούμε ότι και η κυρία Πρόεδρος, η οποία δίκασε τα ασφαλιστικά μέτρα, μέσα στα πλαίσια βεβαίως του νόμου και του ελέγχουν των προϋποθέσεων για την αδειοδότηση της κεραίας αλλά και στηριζόμενη στην αρχή της προφύλαξης, αλλά και στην προσβολή της προσωπικότητας των αιτούντων, θα εισακουστούμε και θα δικαιωθούμε ώστε να μην τοποθετηθεί η κεραία σε αυτήν την περιοχή με όλες τις ευαίσθητες χρήσεις πέριξ αυτής».

Νίκος Παναγόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης δικηγόρος της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας

«Η απόφαση θα εκδοθεί σε ένα με δύο μήνες από σήμερα. Όπως γνωρίζετε έχουμε μια πρώτη νίκη στα πλαίσια της συζήτησης της προσωρινής διαταγής, όπου απερρίφθη το αίτημα των αιτούντων. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης και μετά την έκδοση της απόφασης θα είμαστε πάλι εδώ για να συζητήσουμε το τι μέλλει γενέσθαι.

Νίκος Κόκκαλης, πληρεξούσιος δικηγόρος γονέων 10ου Νηπιαγωγείου Πύργου

«Προσκομίσαμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία έχουμε και έγινε η εξέταση των μαρτύρων. Έχουμε προθεσμία να καταθέσουμε σημείωμα με τις απόψεις μας και τα έγγραφά μας μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου. Έχουμε βάλει και ένα νέο αίτημα, μέχρι την έκδοση της απόφασης να μη γίνει η παραμικρή ενέργεια τοποθέτησης της κεραίας. Θεωρώ ότι πέραν της νομικής διάστασης που εμείς αναδείξαμε, υφίσταται πλέον κοινωνικό πρόβλημα το οποίο θα το ζούμε καθημερινά».

Όλη η επικαιρότητα