Ελλάδα

Σύζυγος του ήρωα υποπλοιάρχου: Ήθελα να κάνω κάτι για να θυμούνται το παράδειγμά του

Ακούστε το άρθρο

Ψυχικό μεγαλείο δείχνει η απόφαση της συζύγου και οικογένειας του ήρωα υποπλοιάρχου Αναστάσιου Τουλίτση να δωρίσει έναν προσομοιωτή ναυτιλίας ελικοπτέρων στο Πολεμικό Ναυτικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αναστάσιος Τουλίτσης σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 όταν κατέπεσε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε μαζί με τον επίσης υποπλοίαρχο Πανανά Κωνσταντίνο και τον χειριστή ραντάρ, Ελευθέριο Ευαγγέλου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού “Νικηφόρος Φωκάς”, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ που διεξαγόταν στην περιοχή, και πραγματοποιούσε νυχτερινή πτήση επιφάνειας.

«Ήθελα να κάνω κάτι στη μνήμη του. Επειδή είχα ακούσει πολλές ιστορίες για τη σχολή, καταλαβαίνω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής τους -εδώ ξεκινούν την καριέρα τους (οι αξιωματικοί του Ναυτικού) – ήθελα να κάνω κάτι που θα θυμούνται και τα νέα παιδιά από εδώ και πέρα και θα έχουν στο μυαλό τους το παράδειγμά του και πόσο καλός αξιωματικός και πιλότος ήταν» δήλωσε εμφανώς συγκινημένη η σύζυγος του εκλιπόντος υποπλοιάρχου Άννα Μαχαίρα στην κάμερα της εκπομπής της ΕΡΤ «Με Αρετή και Τόλμη», στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης του προσομοιωτή.

‘Ξυπνάω κάθε βράδυ την ώρα που έφυγε’

«Η απουσία του με πονάει πολύ. Όλη την ημέρα τον σκέφτομαι. Τη νύχτα τις 02.30, την ώρα που έπεσε το ελικόπτερο, εγώ ξυπνάω κάθε βράδυ από τον καιρό που έφυγε. Ήταν η αδυναμία μου γιατί και εγώ ήμουν στο Ναυτικό και αυτός ακολούθησε τη δική μου πορεία του Ναυτικού» αποκάλυψε ο πατέρας του ήρωα υποπλοιάρχου, Κωνσταντίνος Τουλίτσης.

«Ο Τάσος Δουλίτσης αποτελεί πρότυπο αφοσίωσης στο καθήκον συνέπειας αποφασιστικότητας και αυταπάρνησης. Κατέβαλε στον βωμό της πατρίδας το υψηλότερο τίμημα: την ίδια του τη ζωή» επεσήμανε από πλευράς του ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Το χρονικό της τραγωδίας

01:48: Το ελικόπτερο Agusta Bell 212 ΠΝ-28 απονηώθηκε από την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς για νυχτερινή πτήση. Αποστολή του πληρώματος του ελικοπτέρου στο πλαίσιο της άσκησης «Αστραπή» ο εντοπισμός στόχος επιφανείας, δηλαδή πολεμικών πλοίων που για το σενάριο της άσκησης θεωρούνται «εχθρικά».

02:45: Απώλεια ίχνους και απώλεια επικοινωνιών με το ελικόπτερο Agusta Bell 212 με τον κωδικό αριθμό ΠΝ-28.

04:40: Εντοπισμός θερμικού ίχνους από το ελικόπτερο ΠΝ-56, οργανικό ελικόπτερο της φρεγάτας Σπέτσαι.

07:01: Εντοπίστηκαν συντρίμμια από το ΠΝ-56 και από τα δύο Super Puma που είχαν απογειωθεί από Χίο και από Ρόδο για έρευνα και διάσωση.

11:00: Ανακοινώθηκε ανεπίσημα πως εντοπίστηκαν στην ξηρά οι σοροί δύο εκ των τριών αξιωματικών.

Πηγή: NEWS247

Όλη η επικαιρότητα