Ηλεία

Τ. Αντωνακόπουλος: Φωνές για το Νοσοκομείο, πρωτοβουλίες για το ΤΕΦΑΑ

Συνέντευξη Τύπου από τον δήμαρχο Πύργου χθες στο Λάτσειο

Στη λειψανδρία του νοσοκομείου Πύργου, στις «παρενέργειες» της και στο τι πρέπει να γίνει –χωρίς υπεκφυγές- για να «γιατρευτεί» το φαινόμενο αφιερώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στο Λάτσειο ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος.

Παράλληλα ανακοίνωσε πρωτοβουλία για την ίδρυση σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γνωστοποιώντας ότι και τα δυο θέματα θα τεθούν προ ημερησίας διατάξεως στο (μεθαυριανό) Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου…

Αρχικά ο δήμαρχος Πύργου αναφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «Το θεωρώ το πιο σοβαρό  πρόβλημα στην περιοχή γιατί η υγεία είναι το μεγαλύτερο αγαθό. Δυστυχώς τα πράγματα επιδεινώνονται, έχουν φτάσει σε ακραίο βαθμό επικινδυνότητας και νομίζω το να παρατηρούμε άβουλοι τις εξελίξεις ισοδυναμεί με εγκληματική αδιαφορία. Διότι όταν λειτουργούν κλινικές χωρίς ειδικευμένους ιατρούς και υπάρχει μια γραφειοκρατικού τύπου απάντηση όσον αφορά την τήρηση της νομιμότητας, όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, το ζήτημα είναι ουσιαστικό. Η ουσία είναι ότι σε μια κλινική που είναι 40 άρρωστοι του Παθολογικού τομέα υπάρχει μέσα στο νοσοκομείο όλο το 24ωρο παθολόγος; Γιατί μπορεί να πει κάποιος ότι υπάρχει στα Επείγοντα. Ναι αλλά υπάρχει; Διασφαλίζεται αυτό; Για τους άλλους ασθενείς που νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές και μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκή παθολογική υπάρχει παθολόγος μέσα στο Νοσοκομείο; Δέκα ημέρες κλειστό το Νοσοκομείο Πύργου είναι παταγώδης αποτυχία  των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Είναι παταγώδης αποτυχία διότι μιλάμε για το Νοσοκομείο όλης της Ηλείας».

«Δεν μπορεί να κρύβεται η Πολιτεία για το νοσοκομείο»…

Συνεχίζοντας για το ίδιο θέμα ο κ. Αντωνακόπουλος είπε ότι «Είδα σε ένα από τα ονομαζόμενα νοσοκομεία της Ηλείας, πολίτες να βρίσκονται σε χώρο εργαστηρίου και να κάνουν αυτοψία για το που θα μπει ο αξονικός στην καρδιά των εργαστηρίων του νοσοκομείου. Πρόκειται περί τραγωδίας. Αυτό έπρεπε να καταγγελθεί σκληρά. Δε είναι δυνατόν να παίζουμε με την υγεία του κόσμου και τη ζωή του πολίτη. Το νοσοκομείο του Πύργου το κλείνουμε για δέκα ημέρες γιατί δεν έχουμε το θάρρος να συγκρουστούμε ώστε εδώ και τώρα να έρθουν τρεις παθολόγοι; Γιατί το πρώτο λάθος που κάνει η Πολιτεία είναι ότι δεν προκηρύσσει διαγωνισμό για τρεις παθολόγους ταυτόχρονα.  Δεν έρχεται κανείς γιατί ξέρουν τις συνθήκες εργασίας και είναι αποτυχημένες οι προκηρύξεις αφού δεν περιέχουν κίνητρα και οικονομικά για να έρθει κάποιος. Το πρόβλημα του πολίτη είναι η Διοίκηση και η Πολιτεία. Το πρόβλημα λύνεται, αν δεν κάνουν προκήρυξη για τρεις θέσεις με κίνητρα, με μετακίνηση  γιατρών όχι από την Αμαλιάδα αλλά με το να φέρουν τρεις γιατρούς από το πρώην ΕΚΕΠΥ.

Θα σηκώσουμε το θέμα μέχρι εκεί που δε μπορεί να φανταστεί κανείς. Θα πούμε στον κόσμο πόσο κινδυνεύει η ζωή του από αυτούς τους ερασιτεχνισμούς και από αυτές τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών. Δεν μπορεί να κρύβεται η Πολιτεία. Δε μπορεί να πανηγυρίζουν κάποιοι ότι αντιμετώπισαν με επιτυχία την πανδημία. Γιατί κοίταξα τους θανάτους από το ληξιαρχείο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και ήταν αυξημένοι κατά 30-40% στην περιοχή του δήμου μας όχι από Κορωναιό αλλά από άλλα νοσήματα. Δεν πήγαινε ο κόσμος στο νοσοκομείο, αυτή ήταν η ουσία, είχαν μπλοκαριστεί τα νοσοκομεία μόνο με περιστατικά πανδημίας και αυξήθηκε η θνησιμότητα στη χώρα πάνω από 30%. Φοβήθηκε ο κόσμος και δε πήγαινε στα νοσοκομεία και βγήκαν να πανηγυρίσουν»…

«Δικαιούμαστε το ΤΕΦΑΑ»…

Τo δεύτερο θέμα που έθιξε χθες ο δήμαρχος Πύργου ήταν αυτό που έχει να κάνει με την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών για την ίδρυση σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηλεία.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ένα νόμο, δημιούργησε μια σχολή ΤΕΦΑΑ και ήρθε η επόμενη να το καταργήσει για να το ξανασυζητήσει…  Εμείς διαχρονικά είχαμε κάνει κινήσεις, είχα πάει στην υπουργό κα Κεραμέως και μου είπε ορθά – κοφτά “ξεχάστε το θα πάμε σε μια επιτροπή που θα φέρει εισήγηση για ίδρυση νέων τμημάτων”. Έχουμε καταθέσει φάκελο για το ΤΕΦΑΑ. Το κτίριο του ΤΕΙ είναι του δήμου Πύργου, οι υποδομές βελτιώνονται, ετοιμάζεται το κολυμβητήριο, γήπεδα έχουμε και γενικότερα υπάρχουν οι υποδομές για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων του τμήματος. Και με την Πρύτανι της Πάτρας που μίλησα ξανά ήταν θετική, γεγονός που είχα μεταφέρει και στην κα Κεραμεως… τα αποτελέσματα είναι πολύ φτωχά. Και η Αμαλιάδα έχει ένα πρόβλημα, βλέπω γενικά μια αποδυνάμωση. Και στη Σπάρτη, δε βγήκε κάτι σημαντικό, κάποια απάντηση από το υπουργείο. Μια συνάντηση έκαναν όπως έχουμε κάνει και εμείς. Πιστεύω ότι το δικαιούμαστε ένα τμήμα τέτοιο».

«Έργα σε κάθε κοινότητα με κλήρωση για τον εργολάβο»…

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Πύργου αναφέρθηκε στο θέμα της διαφάνειας λέγοντας ότι «Για εμάς είναι το στοίχημα το οποίο έχουμε βάλει ν υαλοποιήσουμε ως πράξη στη θητεία μας. Αξιοποιούμε τη δυνατότητα του νόμου να υλοποιούμε έργα μέχρι 20.000 ευρώ που δεν εμπίπτουν στον περιορισμό της κατάτμησης, αυτοτελή, να γίνονται εντός των ορίων των τοπικών κοινοτήτων. Ο νόμος λέει ότι ο εργολάβος προκύπτει με κλήρωση από το μητρώο και πρόκειται για ντόπιους εργολάβους. Πολιτικά δεσμευόμαστε ότι θα είναι πρόταση του κάθε τοπικού συμβουλίου το τι έργο θα γίνεται στην κοινότητα του, όχι μόνο του πρόεδρου. Έργα που θα δουλευτούν από μικρούς εργολάβους της περιοχής μας. Μας δίνεται η δυνατότητα το 10% του τεχνικού προγράμματος μας, να γίνεται με αυτό τον τρόπο και δεσμευόμαστε για ένα έργο σε κάθε κοινότητα».

Ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε ακόμα πως με τον αντιδήμαρχο Παιδείας κο Μεσσαλά εξετάζουν τη δυνατότητα τα έργα που αφορούν σε σχολικές μονάδες να γίνονται σε ενότητες. «Έτσι θα εξασφαλίζουμε και καλύτερη έκπτωση και μεγαλύτερη διαφάνεια. Στο πλαίσιο της νομιμότητας είμαστε πρωτοπόροι, αναρτούμε στην ιστοσελίδα διακηρύξεις για τις οποίες δεν είμαστε υποχρεωμένοι. Βρίσκουμε ευέλικτα σχήματα για αναπτυξιακές δράσεις, αυτοδιοικητητικές όπως είναι η ΔΕΠΑΝ που συνεργαζόμαστε 15 λιμάνια για να μπορούμε να τρέξουμε πράγματα πιο γρήγορα στο πλαίσιο της νομιμότητας», πρόσθεσε.

Αξιοσημείωτα…

Ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε πως τόσο το θέμα του νοσοκομείου Πύργου όσο και αυτό του ΤΕΦΑΑ θα συζητηθούν –προ ημερησίας διατάξεως- στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, μεθαύριο Παρασκευή.

Μάλιστα για το θέμα του ΤΕΦΑΑ, με πρωτοβουλία του δήμαρχου Πύργου θα υπάρξει συνάντηση στο Λάτσειο, το Σάββατο 10 Ιουλίου, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν οι βουλευτές και αυτοδιοικητικοί του νομού Ηλείας.

«Προφανώς θέλουμε να κάνουμε έργο, θα υποφέρουν οι μίζεροι και οι κακοί, θα κάνουμε έργα πολλά. Φωνάζω στο προσωπικό, έβγαλαν μέσα  σε ένα μήνα μελέτη για την ανάπλαση της 28ης Οκτωβρίου και εντάχθηκε στα έργα του Πράσινου Ταμείου. Αυτή είναι η αλήθεια και η τεραστία διαφορά μας. Οι πράξεις χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους και οι δικές μας πράξεις μπροστά στην απραξία κάποιων είναι ισοπεδωτικές», ήταν ακόμα μια χαρακτηριστική αναφορά στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου του δήμαρχου Πύργου.

Επίσης ο δήμαρχος Πύργου αναφέρθηκε και στη σειρά εκδηλώσεων Πολιτισμού που θα γίνουν σε Πύργο και Κατάκολο («αφού δούμε και το θέμα πανδημίας», όπως αποσαφήνισε). Το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΠΑΤΡΙΣ θα ανακοινωθεί επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα.

Τέλος είπε πως «Θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι πατριώτες για την πόλη, να προτάξουμε το εμείς και το αύριο της πόλης όχι το εγώ και το χθες. Να σεβαστούμε παιδιά μας και να σεβαστούμε παλιότερες γενιές που είχαν όραμα για την πόλη».

Όλη η επικαιρότητα