WEB tv Ηλεία

Τ. Αντωνακόπουλος για σχολείο Καράτουλα: «Άμεση και δυναμική αντίδραση για να λειτουργήσει το σχολείο τη νέα σχολική χρονιά» (VIDEO)

Συνάντηση με την Επιτροπή Συλλόγων Καθηγητών και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Γυμνασίου και Λυκείου Καράτουλα είχε χθες στο Λάτσειο ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος.

Στη συνάντηση έγινε λόγος για την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτηριακό Συγκρότημα των λυόμενων εγκαταστάσεων (που φιλοξενεί επί 12 έτη το Γυμνάσιο και το Λύκειο Καράτουλα) ενώ συζητήθηκαν οι ενέργειες προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες και να ολοκληρωθεί το νέο Σχολικό Συγκρότημα, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς…

Ο δήμαρχος Πύργου δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του στην Επιτροπή και δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα ζητήσει ραντεβού με τον αρμόδιο φορέα Κτιριακές Υποδομές (ΚΤ.ΥΠ.) Α.Ε., στην Αθήνα. Παράλληλα ζήτησε ευρύτερη κινητοποίηση από όλους προκειμένου να σταματήσει ο εμπαιγμός για το συγκεκριμένο θέμα…

Ειδικότερα ο δήμαρχος Πύργου τόνισε πως «Για το θέμα έχουν γίνει άπειρες συσκέψεις, έχουν αποφανθεί επί του θέματος πολλοί ειδικοί και μη. Θεωρώ ότι υπάρχει και μία τοπική ευθύνη… εκ των υστέρων προέκυψε και μία προσθήκη η οποία αντί να βοηθήσει βραχυκύκλωσε το ζήτημα.

Έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις αλλά από ότι βλέπω ο καιρός περνάει και τίποτα δεν γίνεται. Πρέπει να καλέσουμε τους βουλευτές να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και να δείξουμε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα και όχι να κάνουμε δημόσιες σχέσεις. Να κάνουμε αγώνα, να κατέβουμε στο δρόμο και να συγκρουστούμε αν χρειαστεί».

Συνεχίζοντας ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε ότι «Στέλνω το εξής μήνυμα: δεν ανεχόμαστε καμία άλλη καθυστέρηση είναι εμπαιγμός εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης. Θα ζητήσω συνάντηση για να πάμε στην Αθήνα μαζί με τους βουλευτές, τους καθηγητές, τους γονείς και τους μαθητές. Αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις γιατί είναι ντροπή για την Πολιτεία -για λόγους αδιαφορίας- να συνεχίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία σε συνθήκες πρωτόγονες, απαράδεκτες και επικίνδυνες. Θα προσφύγουμε και στον Εισαγγελέα για καθυστέρηση απόδοσης του έργου. Και θα κοινοποιήσουμε τα αιτήματα μας στην υφυπουργό Παιδείας την κα Ζαχαράκη αλλά και στο γραφείο του Πρωθυπουργού».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Νίκος Κοτσώνης ανέφερε πως «Πρέπει να φύγουμε εμπρός και μακριά από μικροπολιτικές και προσωπικά συμφέροντα που αφορούν τη συγκεκριμένη περιοχή. Πρέπει να βρούμε λύση και το Σεπτέμβρη τα παιδιά να μπουν στο σχολείο. Υπάρχουν και κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά, πρέπει να απομονώσουμε τη μάντρα για να μπορέσουν τα παιδιά να κάνουν μάθημα και αργότερα να φτιαχτεί το επόμενο έργο».

Παρόν στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος που τόνισε πως «Ζητήσαμε τη συνάντηση με τον δήμαρχο επειδή τα σχολεία είναι αρμοδιότητα των δήμων. Βέβαια το συγκριμένο σχολείο δεν ανήκει ακόμα στο δήμο Πύργου αφού είναι υπό κατασκευή από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ. Ήρθαμε να συζητήσουμε μαζί του τους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλίσουμε την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Όπως είναι γνωστό στην Ηλεία έχουμε αρκετά τέτοια σχολεία όπως πχ το Μουσικό σχολείο Βαρθολομιού, το 1ο Λύκειο Πύργου και άλλα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι ανθυγιεινές οι αίθουσες σε αυτά τα σχολεία και είναι απαράδεκτες συνθήκες που γίνεται μάθημα και για τα παιδιά και για τους εκπαιδευτικούς. Ήρθαμε να βρούμε μία λύση για αυτό το θέμα για να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με το σχολείο να λειτουργεί».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Καράτουλα, Γιώργος Μαρκόπουλος, είπε ότι «ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των καθηγητών για να επισκεφθούμε το δήμαρχο και να τον ενημερώσουμε για την μέχρι στιγμής διαδικασία εκτέλεσης του έργου. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, θα αρνηθούμε το Σεπτέμβρη που θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά να στείλουμε τα παιδιά μας για μάθημα στις λυόμενες αίθουσες που καθιστούν το χώρο εντελώς ακατάλληλο προς εκπαίδευση. Η ΚΤΥΠ τον περασμένο Φεβρουάριο μας είχε διαβεβαιώσει ότι τον Μάιο που πέρασε το σχολείο θα ήταν Έτοιμο. Θέλουμε τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον και θα αγωνιστούμε γι` αυτό».

Στοιχεία επί της καταστάσεως...

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή Συλλόγων Καθηγητών και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Γυμνασίου και Λυκείου Καράτουλα το παλαιό κτήριο, οι λυόμενες εγκαταστάσεις δηλαδή που στήθηκαν μετά τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 εντός ενός διαστήματος 2 μηνών, με επίβλεψη και μελέτη του τότε Ο.Σ.Κ. (Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων), αποτελούν πλέον μία κατάσταση που είναι τυπικώς και στην ουσία ανυπόφορη. Οι εγκαταστάσεις έχουν παλιώσει, οι φθορές είναι συνεχείς λόγω κυρίως των υλικών κατασκευής τους, με βλαβερές συνέπειες (λόγω της φύσεως του υλικού, όπως πιστοποιούν οι σχετικοί επιστήμονες, πχ. έκλυση βλαβερών σωματιδίων) για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Οι συνεχιζόμενες φθορές, όπως η σαπίλα στα πατώματα, υποχρεώνουν σε μια συνεχή οικονομική αιμορραγία την Σχολική Επιτροπή και τις Υπηρεσίες του Δήμου Πύργου, για να καλύψουν τις ζημιές του χρόνου και της χρήσεως των κτηρίων. Η σπατάλη για συντήρηση είναι ένας μόνιμος βραχνάς για όλους, ενώ η υγρασία απειλεί τα αξίας πολλών χιλιάδων Ευρώ μηχανήματα των εργαστηρίων Πληροφορικής και τον υπόλοιπο εξοπλισμό.

Παράλληλα η ενσκήψασα πανδημία του κορωνοϊού, που επιβάλλει την παρουσία περιορισμένου αριθμού μαθητών εντός της Σχολικής Αιθούσης, ανατρέπει όλους τους σχεδιασμούς στις μικρές και δυσλειτουργικές αίθουσες των λυόμενων εγκαταστάσεων. Και η παρούσα κατάσταση τρομάζει και ανατρέπει την ορθή λειτουργία, αλλά και ενδεχόμενη επανεμφάνιση της αρρώστιας στο εγγύς μέλλον.

Όσον αφορά τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις, βασική «δικαιολογία» της καθυστέρησης είναι η ολοκλήρωση του αυλείου χώρου του, με βάση την δωρεά ενός οικοπέδου προς το κτηριακό συγκρότημα. Ζητούμε να μείνει απ΄ έξω από τον αύλειο χώρο  το οικόπεδο που δωρίστηκε, για να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών επιδομών το όλο έργο. Δεχόμαστε μεν την Δωρεά του οικοπέδου, αλλά αφού ολοκληρωθεί το υπάρχον αρχικό σχέδιο. Ας το τελειώσουμε με αυτόν τον τρόπο, για να γίνει η μετεγκατάσταση προ της νέας Σχολικής Χρονιάς.

Όλη η επικαιρότητα