Χωρίς κατηγορία

Τα 10 ελληνικά τραγούδια που ακούστηκαν σε όλο τον κόσμο

711867_image_4.jpg
Ακούστε το άρθρο

Από το Γελαστό παιδί και το Ποτέ την Κυριακή μέχρι το Ντιρλαντά και τη Μισιρλού 

Δέκα και ένα ελληνικά τραγούδια που έκαναν το γύρο του κόσμου. Ερμηνεύθηκαν από σπουδαίους καλλιτέχνες και έκαναν παγκόσμια επιτυχία. Η Σίρλεϊ Μπάσεϊ τραγουδά το Γελαστό παιδί, οι Μπιτλς το Αν θυμηθείς τ΄όνειρό μου, η Νταλιντά το Ντιρλαντά. H Εντίθ Πιαφ την Όμορφη Πόλη και η Κόνι Φράνσις το Ποτέ την Κυριακή. Ακόμα και αν μερικές μας φαίνονται σήμερα κάπως περίεργες, όλες είναι ενδιαφέρουσες. 

Shirley Bassey – Life Goes On (Το γελαστό παιδί – Μίκης Θεοδωράκης)

 Ο Θεοδωράκης μελοποίησε τα τραγούδια από το θεατρικό έργο του Brendan Behan Ένας Όμηρος, ευαισθητοποιημένος από τον απελευθερωτικό αγώνα του ιρλανδικού λαού και των ευρύτερων κινημάτων για ζωή και ελευθερία. Οι στίχοι είναι του Βασίλη Ρώτα. 

Duke Ellington – Never On Sunday

Μάνος Χατζιδάκις – Nat King Cole – “In the cool of the day” 

Το 1963 η MGM pictures γυρίζει στην Ελλάδα την ταινία In The Cool of The Day (Διακοπές στην Ελλάδα) με πρωταγωνιστές τον Peter Finch και την Jane Fonda. Ο ήδη βραβευμένος με το Oscar μουσικής Μάνος Χατζιδάκις γράφει τη μουσική της ταινίας και ο Nat King Cole τραγουδά στα αγγλικά το «Κάνε τον πόνο σου χαρά».  

The Walkabouts – The Train Leaves At 8- Μίκης Θεοδωράκης 

  «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη,  συμπεριλήφθηκε στον  κύκλο τραγουδιών  «Τα λαϊκά» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου. Ο δίσκος πρωτοκυκλοφόρησε, το 1970, στο εξωτερικό με ερμηνευτή τον Γιώργο Καπερνάρο. 

Τhe Beatles – “The Honeymoon Song”  

Στα τέλη του 1958 ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε το βασικό θέμα της ταινίας του βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Πάουελ «Luna De Meil»  με πρωταγωνιστές τον Άντονι Στιλ και τη Λουντμίλα Τσερίνα. Από τη μουσική του Θεοδωράκη προέκυψε το τραγούδι των τίτλων «Honeymoon Song», το οποίο ερμήνευσε ο ιταλός τραγουδοποιός Μαρίνο Μαρίνι με το κουαρτέτο του. Στην Ελλάδα έγινε μεγάλη επιτυχία με τον τίτλο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου», σε στίχους Βασίλη Καρδή (ψευδώνυμο του Νίκου Γκάτσου) και ερμηνεύτρια τη Γιοβάνα. Την ερμηνεία του Μαρίνι άκουσε ο Πολ Μακάρτνεϊ, του άρεσε και πρότεινε στα τρία υπόλοιπα «σκαθάρια» να ηχογραφήσουν το τραγούδι του Θεοδωράκη για τη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «Pop Go The Beatles». 
Dalida – Darla Dirladada 1970

 Το παραδοσιακό τραγούδι Ντιρλαντά το τραγουδούσαν στα σφουγγαράδικα. Ιδιαίτερα το τραγουδούσαν στους δύτες, όταν ανέβαιναν από τις καταδύσεις, για να τους κρατήσουν ξύπνιους, και να σιγουρευτούν ότι δεν τους χτύπησε η νόσος των δυτών. Το 1969 ο Διονύσης Σαββόπουλος περιέλαβε το τραγούδι στο δίσκο του Το περιβόλι του τρελού. 

Dick Dale – Misirlou
  
Μισιρλού, που σημαίνει Αιγύπτια (από την τουρκική λέξη “Mısırlı”; που παράγεται από το αραβικό مصر, Miṣr, “Αίγυπτος” και σημαίνει “Αιγύπτιος/Αιγύπτια”) είναι ο τίτλος ενός ελληνικού ρεμπέτικου τραγουδιού, που είναι σήμερα πολύ δημοφιλές σε τέσσερα εντελώς διαφορετικά είδη μουσικής: στο ρεμπέτικο, στη λαϊκή μουσική της Μέσης Ανατολής, στην εβραϊκή μουσική που παίζεται σε γάμους και γιορτές (Κλεζμέρ), και στο surf rock. Το τραγούδι πρωτοπαίχτηκε από τη ρεμπέτικη ορχήστρα του Μιχάλη Πατρινού στην Αθήνα, το 1927. Όπως συνέβαινε και με σχεδόν όλα τα πρώιμα ρεμπέτικα τραγούδια, ο αυθεντικός συνθέτης του τραγουδιού έμεινε άγνωστος, και η σύνθεση κατοχυρώθηκε στον αρχηγό της κομπανίας.  

CONNIE FRANCIS – Never on Sunday

Το Ποτέ την Κυριακή ήταν η πρώτη ταινία του Ζυλ Ντασσέν, με σενάριο δικό του και πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη. Γυρίστηκε το 1960 εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα και είναι μία από τις διασημότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου κυρίως λόγω της βραβευμένης με Όσκαρ μουσικής που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις.

  


Brenda Lee – All Alone Am I (1963)
 
Το  τραγούδι γράφτηκε από το Μάνο Χατζιδάκι το 1959 για να παίξει στην ταινία του Ντίμη Δαδήρα “Το νησί των γενναίων” όπου και το ερμηνεύει η Τζένη Καρέζη. Οι στίχοι του τραγουδιού γράφτηκαν από τον Γιάννη Ιωαννίδη.Ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά την ίδια χρονιά με την Μαίρη Λω. Το 1962 το ηχογραφεί και η Brenda Lee με αγγλικούς στίχους, με αποτέλεσμα να ανέβει στο top 10 της Βρετανίας και της Αμερικής και να κερδίσει το CMA Award (Country Music Association) ως το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς. 

Jan August – Greek Bolero 

Τραγούδι του Γιάννη Σπάρτακου, το “Θα σε πάρω να φύγουμε” όταν του έδωσαν τους στίχους οι Αλέκος Σακελλάριος και Δημήτρης Ευαγγελίδης εμπνεύστηκε τη μελωδία πάνω στο τραμ, καθώς πήγαινε στο σπίτι του. 

Edith Piaf – Μίκης Θεοδωράκης – Όμορφη πόλη

 Όμορφη πόλη (Μίκη Θεοδωράκη – Γιάννη Θεοδωράκη) από τους “Λιποτάκτες”. Στην πρώτη εκτέλεση τραγουδά ο συνθέτης. Τον συνοδεύουν ο Μανώλης Χιώτης και ο Δημήτρης Φάμπας.  

Πηγή: lifo.gr

Όλη η επικαιρότητα