WEB tv Κινηματογράφος

Τα 10 πιο αδικημένα διαμάντια της Disney (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Όλοι εμείς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στα 90s, δε θα μάθουμε ποτέ πόσο τυχεροί ήμασταν! Ήρθαμε στον κόσμο, την ίδια περίοδο που η Disney ζούσε την πιο ένδοξη εποχή της! Ήμασταν στα πρώτα χρόνια της ζωής μας και σε κάθε ένα από αυτά, έβγαινε και ένα αριστούργημα κινουμένων σχεδίων, που ανυπομονούσαμε να απολαύσουμε!

Η δεκαετία 89-99 ονομάστηκε «Η Αναγέννηση της Disney» και όχι τυχαία. Ήταν τα χρόνια που η αγαπημένη μας εταιρεία επανήλθε απ’ την παρακμή προηγούμενων δεκαετιών και δημιουργούσε μεγαλουργήματα που θριάμβευσαν εισπρακτικά και καλλιτεχνικά. Με τέτοια τρελή ροή από ταινιάρες η μία μετά την άλλη, λογικό ήταν κάποιες να πατηθούν από άλλες, να περάσουν στα ψιλά και να μη λάβουν τη δόξα που άξιζαν!

Κάναμε μια αναδρομή και καταλήξαμε σε δέκα ταινίες που δεν εκτιμήθηκαν όπως η Μουλάν, ο Ταρζάν ή το Lion King, αλλά αποτελούν εγγύηση ψυχαγωγίας και προτείνουμε να τις δεις άμεσα! Και σε μαραθώνιο αν γίνεται!

10. Το Μαύρο Καζάνι (The Black Cauldron, 1985)

https://www.youtube.com/watch?v=Wia-2KIJ4rs

Ειρωνικά, η πιο σκοτεινή ταινία των αγαπημένων animators, βγήκε στις πιο «μαύρες» μέρες της εταιρίας! Στα πιο δύσκολα χρόνια της, η Disney πόνταρε σ’ ένα ταξίδι μαγείας και φαντασίας, όπου ένας πιτσιρικάς τα έβαζε μ’έναν κερατά βασιλιά (σοβαρά, έτσι τον λένε) που θα’κανε τον Μάμρα απ’το Thundercats να μοιάζει Κοκκινοσκουφίτσα!

Το ριψοκίνδυνο αυτό εγχείρημα γκρεμοτσακίστηκε στα ταμεία, αφού παραήταν spooky για τα μικρά που οι καημένοι γονείς πήγαν στο σινεμά να το δουν! Παραμένει λίγο παλιομοδίτικο με τα σημερινά δεδομένα, αλλά έχει πλάκα να βλέπεις μια πραγματικά διαφορετική ταινία Disney (και να σκέφτεσαι πόσο τρελοί ήταν που την έφτιαξαν για παιδιά)!

9. Ο Αδελφός μου, ο Αρκούδος (Brother Bear, 2003)

Αυτή θάφτηκε από μια πολύ καθοριστική λεπτομέρεια: βγήκε στις αίθουσες ελάχιστο καιρό μετά το Ψάχνοντας το Νέμο, που παιζόταν ακόμα και συνέχιζε τη κολοσσιαία επιτυχία του. Με τα μάτια όλων να’χουν συνηθίσει στον τρισδιάστατο ωκεανό, το παραδοσιακό σκίτσο του Αρκούδου έμοιαζε σκέτη αρχαιολογία. Plus, ανήκε στο είδος της φαντασίας, σε αντίθεση με την πολύ πιο «προσγειωμένη» αναζήτηση του κλοουνόψαρου!

Και κάπως έτσι καταδικάστηκε μια πολύ καλή ταινία, όπως και το 2D animation γενικότερα… Κρίμα κι άδικο, γιατί η υπέροχη ιστορία του Κενάι θα σου ζεστάνει την καρδιά, θα σε κάνει να θες να αγκαλιάσεις το αδερφάκι σου και θα εύχεσαι να κρατούσε λίγο περισσότερο! Άσε που έχει τραγουδάρες του Φιλ Κόλινς! Τι άλλο θέλεις δηλαδή;!

8. Ο Τζίμης και το Γιγαντοροδάκινο (James and the Giant Peach, 1996)

Φιλοτεχνημένη απ’ τους δημιουργούς του Nightmare Before Christmas, αυτήν την ταινιούλα ξεχωρίζει άνετα, διότι είναι η μόνη στο Top 10 που έγινε με παλιό, καλό stop-motion! Οι «μεγάλοι» της Disney δεν ήθελαν να επενδύσουν στην απαρχαιωμένη όσο κι εντυπωσιακή τεχνική animation, κάτι που φαίνεται από την προβληματική παραγωγή του φιλμ…

Παρά τις δημιουργικές διαφωνίες, τους καυγάδες και το ελλιπές κεφάλαιο (μέρος της ταινίας γυρίστηκε κανονικά με ανθρώπους, για να περιοριστεί το budget), η οδύσσεια του μικρού Τζίμη είναι ένα εξαίσιο παιδικό παραμύθι, γεμάτο μηνύματα και (φυσικά) πανέμορφες, χειροποίητες εικόνες! Ένα… masterpeach που αξίζει επανεκτίμηση!

7. Ο Αλαντίν και ο Βασιλιάς των Κλεφτών (Aladdin and the King of Thieves, 1996)

Η μόνη στη λίστα που δεν παίχτηκε σινεμά, αλλά αξίζει! Στα μέσα των 90s, η Disney ξεκινά τη μόδα των straight to video, δηλαδή ταινίες χαμηλότερου κόστους, που ήταν (και καλά) συνέχειες των μεγαλύτερων επιτυχιών όπως της Ποκαχόντας ή της Παναγίας των Παρισίωνκαι έβγαιναν κατευθείαν στο βιντεοκλάμπ. Μόνος στόχος, ν’ αρμέξουν λεφτά βασισμένες στη φήμη των κινηματογραφικών, αλλά εδώ είχαμε μια ευχάριστη έκπληξη!

Παρόλο που είναι εμφανώς φτηνότερη, δεν είναι υπερβολή αν πεις ότι αυτή η ταινία είναι ισάξια, αν όχι ανώτερη από την πρώτη, αφού την ξεπερνάει σε πολλά σημεία! Είναι πιο αστεία, πιο θεαματική, πιο προσωπική για τον ήρωα και πιο τίγκα στη δράση! Συν το ότι ήταν η μοναδική φορά που ο αείμνηστος Ρόμπιν Γουίλιαμς επέστρεψε για να δώσει τη φωνή του στο Τζίνι, με τον λατρεμένο μπλε τρελάρα να ξεσαλώνει όσο ποτέ!

Διαβάστε περισσότερα στο neopolis

Όλη η επικαιρότητα