Αρθρογραφία

Τα 120 χρόνια της εφ. «Πατρίς»: Ένα ιστορικό φαινόμενο!

Γιορτάζεται το Σάββατο (6.00 μ.μ.) στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας.
Ακούστε το άρθρο

Ένα Σαββατοκύριακο που ευελπιστούμε να μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας αναμένεται να είναι το προσεχές 26 και 27 Νοεμβρίου…

Διήμερο «πλούσιας» δράσης και ιστορικής αναφοράς για το μοναδικό και αξεπέραστο επίτευγμα των 120 χρόνων ζωής της εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ»! Και όπως αναφέραμε και στο χθεσινό σημείωμά μας το Σάββατο θα είναι μια Ιστορική Ημέρα, και μαζί με την Κυριακή της Ημερίδας μας για τον Τύπο, μια Μεγάλη Γιορτή!..

Ήδη οι εργαζόμενοι της εφημερίδας μας, δουλεύουν πυρετωδώς σε όλα τα τμήματά της για την προετοιμασία και την άρτια διοργάνωση του διημέρου των εκδηλώσεών μας. Και αυτό με στόχο να γιορτάσουμε ΜΑΖΙ τα 120 χρόνια μας, και να μοιρασθούμε με τους αναγνώστες μας και την τοπική κοινωνία, μέρος της οποίας είμαστε και εμείς, τις συγκινητικές στιγμές μιας τέτοιας διοργάνωσης.

Εκεί που θα ακούσουμε ιστορίες και περιπέτειες από τη δραστηριότητα των παλαιότερων και τη σχέση τους με την εφημερίδα και θα μάθουμε περιστατικά και βιώματα που πιθανότατα έως σήμερα, δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Εκεί, θα τιμήσουμε και τους ανθρώπους που με την προσωπική τους συμβολή, τον δικό τους κόπο και μόχθο, και μάλιστα σε δύσκολες εποχές έθεσαν εαυτούς στην προσπάθεια διαρκούς έκδοσης του φύλλου μας.

Να θυμηθούμε κοντά τους ότι το φαινόμενο των 120 χρόνων δεν είναι μόνο γεγονότα, εποχές, μηχανήματα και εικόνες. Είναι πάνω απ’ όλα οι άνθρωποί της… οι ψυχές της… οι οικογένειές της… Είναι όλοι εκείνοι που την ίδρυσαν, τη μεγάλωσαν, τη διατήρησαν άφθαρτη και μοναδική, τη γιγάντωσαν!..

Γιατί παράλληλα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν, την αγάπησαν και την προστάτεψαν, αναδεικνύοντάς την παράλληλα ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο!.. Και θα δούμε επίσης μέσω αρχειακού αλλά σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού, τα βήματα, τους σταθμούς, την πορεία και την εξέλιξη από το χθες στο σήμερα και με στόχο πάντα το αύριο…

Γιατί όπως γράψαμε και χθες… με τη σκέψη στη «βαριά κληρονομιά» του παρελθόντος κοιτάζουμε μόνο Μπροστά. Γιατί αυτό είναι η «επιταγή» του μέλλοντός μας. Αυτό είναι που αξίζει σε εμάς και στον τόπο μας… Την Ηλεία μας!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων που είναι επικεντρωμένη στην «ΠΑΤΡΙΣ» εξ’ ολοκλήρου, το πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί αύριο ή μεθαύριο το αργότερο αναλυτικά, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ξεχωριστές και ενδιαφέρουσες ομιλίες που θα αναφέρονται μέσα από ερευνητικό, πολιτικό και επιστημονικό λόγο στην ιστορική μας διαδρομή.

Οι ομιλίες θα πλαισιώνονται από επιμελώς παραχθέντα βίντεο που κατά διαστήματα θα δίνουν στους παρευρισκομένους τις εικόνες από στιγμιότυπα κομβικά της 120ετούς πορείας. Στον ίδιο χώρο οι επισκέπτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά πρωτοσέλιδα της «ΠΑΤΡΙΣ» που είχαν παρεμβατικό ρόλο και άφησαν το στίγμα τους σε διεκδικήσεις και διάφορα σημαντικά γεγονότα στο πέρασμα των ετών.

Αξιοσημείωτο της Σαββατιάτικης Γιορτής μας που θα «συνοδεύεται» από μουσικά ευχάριστα διαλείμματα θα είναι και οι βραβεύσεις που μέχρι σήμερα έχουν συνδέσει το όνομά τους με την εφημερίδα, είτε ως συντονιστές της, είτε ως προϊστάμενοι ή απλοί εργαζόμενοι, είτε ακόμη και ως βασικοί συνεργάτες της.

ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΥΠΟ

Την επόμενη ημέρα και στον ίδιο χώρο (Π.Ε. Ηλείας) η Επέτειος των 120 χρόνων θα συνδυαστεί με ειδικό αφιέρωμα για τον Περιφερειακό Τύπο.

Με ομιλίες, εισηγήσεις και πάνελ «ανοιχτού διαλόγου» για το πως ερμηνεύεται ο Τύπος σήμερα ως βασικός πυλώνας στην ποιότητα της δημοκρατίας, ποιες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν για τη στήριξή του, πως επιτυγχάνεται η αναβάθμισή του στα δεδομένα της εποχής κ.λπ.

Ακόμη θα συζητηθεί ιδιαίτερα η σχέση εμπιστοσύνης πολιτών και έντυπων μέσων και η δυναμική που μπορεί να έχει ο Περιφερειακός Τύπος στην ψηφιακή Μετάβαση…

Όλη η επικαιρότητα