Οικονομία

Τα 140 προαπαιτούμενα της συμφωνίας- Ολόκληρη η λίστα

Ακούστε το άρθρο

Να νομοθετήσει 77 ρυθμίσεις αλλά και να υιοθετήσει άλλες 58 για τις οποίες δεν απαιτείται νομοθέτηση καλείται η ελληνική κυβέρνηση εντός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων προκειμένου να εκπληρώσει τα 140 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Συνολικά, από τα 140 προαπαιτούμενα μόλις πέντε έχουν υλοποιηθεί, 4 έχουν υλοποιηθεί εν μέρει, ενώ 2 βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων θα βρίσκεται στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 18 Μαΐου.

Στις 22 Μαΐου, οι ευρωπαίοι εταίροι θα κρίνουν με τη σειρά τους εάν η λίστα με τις προϋποθέσεις έχει πληρωθεί.

Από τη λίστα με τα 140 προαπαιτούμενα ξεχωρίζουν τα εξής:

1.Υιοθέτηση του μεσοπρόθεσμου για την περίοδο 2018-2021 το οποίο θα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ

2.Περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2019-2021

3.Αύξηση των φόρων ώστε να αποδώσουν 1% του ΑΕΠ την περίοδο 2020-2021. (είναι η περίφημη μείωση του αφορολογήτου)

4.Ενεργοποίηση συμπληρωματικού πακέτου μέτρων για το 2018. Αυτό θα περιλαμβάνει την κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων που υπερκαλύπτονται από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τη μείωση της δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ, τη μείωση των εκπτώσεων φόρου (έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου και ιατρικές δαπάνες) κατά 189 ευρώ αλλά και την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας που καταβάλλεται σήμερα στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Ειδικά το τελευταίο γίνεται για να εξοικονομηθούν 1,5 εκατ. ευρώ το 2018.

5. Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες από το 2018 θα υπολογίζονται επί του αθροίσματος των φορολογητέων κερδών και των ασφαλιστικών εισφορών. Μεταβατικό στάδιο με έκπτωση 15% μόνο για το 2018.

6. Επέκταση της ειδικής εισφοράς που καταβάλλουν οι ναυτιλιακές εταιρείες και για το 2018.

7. Δημοσίευση του οδικού χάρτη για τη χαλάρωση των capital controls μέχρι τις 16 Μαίου.

8. Θέσπιση της διαδικασίας του clawback και σε άλλες κατηγορίες ιατρικών δαπανών που σήμερα δεν υπάρχει με στόχο την περαιτέρω μείωση της ιατρικής δαπάνης.

9. Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Δημοσίευση τιμοκαταλόγων, (ενδεικτικών τιμών) δύο φορές τον χρόνο: Μάιο και Νοέμβριο

10.Θέσπιση δικαστικών διαδικασιών εξπρές για την επίλυση θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις απεργίες,

11.Επανεξέταση του συνδικαλιστικού νόμου (1264/1982). Επανακαθορίζεται η λίστα με τους δικαιολογημένους λόγους απόλυσης συνδικαλιστών. Επανεξέταση των αδειών που δικαιούνται οι συνδικαλιστές.

12. Λήψη μέτρων για το ξεκαθάρισμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ και λήψη μέτρων για την αποφυγή της κλοπής ηλεκτρικής ενέργειας.

13. Θέσπιση καινούργιων κανόνων για την τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης

Δείτε την πλήρης λίστα με τα προαπαιτούμενα, όπως την αποκάλυψαν η Ναυτεμπορική και το protothema.gr:

Πηγή: THETOC 

Όλη η επικαιρότητα