Ηλεία Ιστορικά Κύπρος

Τα 415 προσφυγόπουλα από την Κύπρο που στοιβάχτηκαν ασυνόδευτα σε καράβι με προορισμό τον Πύργο το 1974 (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες μετά την τουρκική εισβολή, 415 προσφυγόπουλα από την Κύπρο στοιβάχτηκαν στο πλοίο Πάτρα από το λιμάνι της Λεμεσού για τον Πειραιά, με τελικό προορισμό τον Πύργο Ηλείας.

Ασυνόδευτα, ανήλικα, κάποια ορφανά, μα τα περισσότερα, παιδιά προσφύγων που μετά τον πόλεμο ήταν αδύνατο να ανταποκριθούν στη σκληρή πραγματικότητα που άφησε το μαύρο καλοκαίρι στο νησί. «Θυμάμαι, όταν βγαίναμε πάνω στο καράβι μας μετρούσαν.

Βρήκαν τρία διαφορετικά νούμερα. Οι κρατικές υπηρεσίες, κανείς αρμόδιος, δεν ήξεραν καν πόσοι ακριβώς είμαστε, πόσοι ακριβώς φύγαμε. Και μιλάμε για παιδιά που ήταν 6 χρονών, 8 χρονών, 10 χρονών.

Ας σκεφτεί ο καθένας που έχει παιδί 6 χρονών, 8 χρονών, αν θα το ‘βαζε σε ένα καράβι, ασυνόδευτο…»

Γονείς οι οποίοι έχασαν τα πάντα από τους εισβολείς, αναγκάστηκαν να στείλουν τα μικρά παιδιά τους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία.

Τρεις άντρες σήμερα, οι Μ.Μ, Κ.Κ και Σ.Α, κατέθεσαν τη συγκλονιστική εμπειρία που έζησαν τον Σεπτέμβριο του 1974, όταν άφησαν την πατρίδα τους, αλλά και όταν έφτασαν στην Ελλάδα και επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία με προορισμό τον Πύργο Ηλείας.

«Θυμάμαι ότι περνούσαν από πάνω τα τουρκικά αεροπλάνα και στην αρχή μας έβαζαν κάτω στο αμπάρι, μέχρι που κάποιος είπε «βγάλτε τους πάνω να δουν ότι είναι παιδιά να μην τα βομβαρδίσουν».

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με αποσπάσματα από τις μαρτυρίες…

Πηγή: www.mixanitouxronou.com.cy

Όλη η επικαιρότητα