Ελλάδα

Τα 5 ελληνικά νησιά που προτείνει για διακοπές το Focus

Ακούστε το άρθρο

Πέντε ελληνικά νησιά, αλλιώτικα από τα άλλα, προτείνει το περιοδικό Focus για τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ το Spiegel εξηγεί τη λειτουργία των κοινωνικών ιατρείων και φαρμακείων στην Ελλάδα, αναφέρει η Deutsche Welle..

Το Focus προτείνει πέντε ελληνικά νησιά στους Γερμανούς για τις φετινές διακοπές τους και σημειώνει: «Επιτέλους καλά νέα για τα ταξίδια: η Ελλάδα σκοπεύει να ανοίξει σύντομα τα σύνορά της για τουρίστες από μια σειρά χωρών, ανάμεσά τους και από τη Γερμανία. Έφθασε λοιπόν ο καιρός να διαλέξει κανείς τον κατάλληλο προορισμό. Συστήνουμε πέντε λιγότερο γνωστά ελληνικά παραδεισένια νησιά για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές. Χάρη σε ένα έγκαιρο και αυστηρό lockdown η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει καλά την πανδημία. Επισήμως υπάρχουν περίπου 2.800 κρούσματα στην Ελλάδα και από αυτούς οι μισοί έχουν αναρρώσει. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες ήταν κάτω από πέντε την ημέρα – ένας πραγματικά απίστευτος απολογισμός. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα θέλει σταδιακά να ανοίξει για τον τουρισμό. Και ενώ οι ντόπιοι μπορούν ήδη να ταξιδεύουν στα νησιά και έχουν ανοίξει τα εστιατόρια, η Ελλάδα θέλει να ανοίξει τα σύνορά της από την 1η Ιουλίου για μια σειρά χωρών που είχαν θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η Γερμανία συμπεριλαμβάνεται σε αυτές τις χώρες».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στις προδιαγραφές που ισχύουν μετά τη χαλάρωση των μέτρων και προτείνει τα πέντε νησιά: πρώτα την Αμοργό με αναφορές στα γραφικά χωριά, την αυθεντική φύση και τα γυρίσματα της ταινίας «Το απέραντο Γαλάζιο». Στη συνέχεια προτείνει την Αστυπάλαια «έναν παράδεισο για αναρριχητές, καταδύτες και μη καπνιστές». Ακολουθεί η Σίφνος με τις αμμουδένιες παραλίες και τα ξακουστά εργαστήρια χειροτεχνίας. Στη συνέχεια η Κεφαλονιά με τα καλά και ακριβά κρασιά της και τέλος η Ικαρία με τους κατοίκους της να ανήκουν στις «πέντε μπλε ζώνες του πλανήτη» δηλαδή στις ζώνες αυτές που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο.

Στη χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα αναφέρεται και η FrankfurterAllgemeine Zeitung: «Η Ελλάδα άνοιξε τα νησιά της για όλους τους κατοίκους της χώρας. Εκτός αυτού μπορούν να λειτουργήσουν και πάλι ταβέρνες, μπαρ και καφέ. Η κυβέρνηση από το τέλος Μαρτίου επέτρεπε μόνο στους μόνιμους κατοίκους των νησιών να μετακινηθούν από την ηπειρωτική Ελλάδα στις κατοικίες τους. Στο τέλος Μαΐου η επιτροπή αντιμετώπισης της πανδημίας θα ανακοινώσει τη λίστα των χωρών, από τις οποίες θα μπορούν να ταξιδεύουν οι τουρίστες χωρίς να μπουν σε καραντίνα. Την 1η Ιουλίου θα ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια για πτήσεις από το εξωτερικό».

Η αλληλεγγύη και τα κοινωνικά ιατρεία

Το Spiegel στο Bento, το ειδικό περιοδικό για νέους που εκδίδει, δημοσιεύει συνέντευξη του 29χρονου κοινωνιολόγου Μίρκο Μπρολ από το πανεπιστήμιο του Μονάχου, ο οποίος εδώ και δυο χρόνια κάνει έρευνες πάνω στη λειτουργία των κοινωνικών ιατρείων στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα σημειώνει: «Από το τέλος Φεβρουαρίου, μια ημέρα μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, προετοιμάστηκε το lockdown. Διοργανώσεις ματαιώθηκαν, έξοδοι απαγορεύθηκαν. Μέχρι σήμερα τα μέτρα παρουσίασαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Ευτυχώς. Διότι οι Έλληνες γνώριζαν ότι το σύστημα υγείας τους δεν θα άντεχε μια μεγάλη διασπορά του ιού. Από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα μειώθηκε δραματικά ο προϋπολογισμός για την υγεία. Το σύστημα τότε ήταν διαλυμένο κι έτσι παράλληλα με το κρατικό σύστημα υγείας συστήθηκαν φαρμακεία και νοσοκομεία, τα οποία βασίζονται αποκλειστικά σε δωρεές και μέχρι σήμερα οργανώνονται από εθελοντές».

Ο Μίρκο Μπρολ εξηγεί ότι στα χρόνια της κρίσης από το 2010 έως το 2014 «το ένα τρίτο των Ελλήνων δεν ήταν ασφαλισμένο και αυτό οδήγησε στην αυτοοργάνωση του συστήματος υγείας». Στη συνέχεια ο Γερμανός κοινωνιολόγος εξηγεί τη δομή των κοινωνικών ιατρείων, στα οποία εξετάζονται οι ασθενείς και συμμετέχουν ψυχολόγοι και οδοντίατροι αλλά δεν γίνονται εγχειρήσεις. Δηλώνει επίσης πως δεν λειτουργούν βάσει κάποιου επίσημου νομικού καθεστώτος αλλά «εξαιτίας της ανάγκης όλοι έκαναν τα στραβά μάτια».

Στην ερώτηση πώς είναι δυνατόν γιατροί, φαρμακοποιοί και νοσηλευτικό προσωπικό που έχουν πλήρη απασχόληση να εργάζονται στα κοινωνικά ιατρεία ως εθελοντές απαντά: «Το βρίσκω εξαιρετικά εντυπωσιακό. Μίλησα με γιατρούς που έχουν πλήρη απασχόληση σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο και μετά την υπηρεσία έρχονται στα κοινωνικά ιατρεία». Όσο για το εάν μπορούμε να μάθουμε κάτι από τα κοινωνικά ιατρεία στην Ελλάδα απαντά: «Δεν γίνονται διακρίσεις ανάλογα με την καταγωγή ή το πόσα κερδίζει κάποιος. Στον αντίποδα βρίσκεται η ιατρική των δυο ταχυτήτων στη Γερμανία. Από την άλλη ένα καλό σύστημα υγείας θα πρέπει να προσφέρει και καλές συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και όχι να αυτοοργανώνεται».

via

Όλη η επικαιρότητα