Ηλεία Οικονομία

Τα αποτελέσματα των Capital Controls στον Πύργο 2 χρόνια μετά – Δυσκόλεψαν αγορά και πολίτες

Ακούστε το άρθρο

Ήταν 28 Ιουνίου 2015 όταν σε έντονο κλίμα αβεβαιότητας, ανακοινώνονταν ότι τίθενται σε ισχύ τα capital controls, λίγες μόλις ώρες μετά το διάγγελμα Τσίπρα για δημοψήφισμα.

Έκτοτε, η ελληνική οικονομία παραμένει παγιδευμένη στους κεφαλαιακούς περιορισμούς, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να παλεύουν από την πρώτη μέρα. Η κυβέρνηση αρχικά μιλούσε για λίγες μέρες τραπεζικής αργίας, ενώ και στη συνέχεια προεξοφλούσε κεφαλαιακούς περιορισμούς που θα διαρκούσαν λίγους μήνες. Η 28η Ιουνίου θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό των Ελλήνων. Η παραμονή τους μέχρι και σήμερα, παρότι έχουν μεσολαβήσει σωρεία μεταρρυθμίσεων και λήψη σκληρών μέτρων με στόχο την δημοσιονομική εξυγίανση και προσμονή, φανερώνει ότι για την πρόοδο της οικονομίας και την επιστροφή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη.

Σε τοπικό επίπεδο, η οικονομία του Πύργου έχει «πιάσει πάτο». Οι επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο η μια μετά την άλλη, μιας και τα έξοδα είναι τεράστια και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Πολύ λίγα καταστήματα πλέον καταφέρνουν να λειτουργούν και να έχουν και κάποιο κέρδος. Από κει και πέρα, όσον αφορά τους κατοίκους της πόλης, η κατάσταση και από αυτό το μέτωπο είναι αρκετά δύσκολη. Τόσο τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης όσο και τα capital controls που βάζουν όριο στις αναλήψεις τους, δυσκολεύουν τις συνθήκες διαβίωσής τους. Σε ρεπορτάζ που πραγματοποίησε η εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» για τη «μαύρη επέτειο» των capital controls και για το πόσο έχουν επηρεάσει τη ζωή μας, απάντηση στο ερώτημα μάς έδωσαν τόσο πολίτες όσο και καταστηματάρχες του τόπου, που βλέπουν την τοπική αγορά να «βυθίζεται».

«Πολλά κλειστά μαγαζιά»

Ο Αθανάσιος Σκορδαλής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, ερωτώμενος για το ζήτημα αυτό ανέφερε: «Σε μια βαθειά κρίση σαν αυτή που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, ήρθαν τα Capital Controls πριν 2 χρόνια και μας πήγαν τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια πίσω. Και απ’ ότι φαίνεται, θα τα έχουμε μέχρι τα τέλη του 2018. Δεν υπάρχει ανάπτυξη και κανένας δεν επενδύει. Όλες οι δεσμεύσεις του τραπεζικού συστήματος, δυσκολεύουν τα πάντα. Η επιχείρηση δεν μπορεί να τραβήξει χρήματα και να κάνει επενδύσεις όπως παλαιότερα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν βλέπουμε να έρχεται ανάπτυξη. Μπορεί να την διαφημίζουν με λόγια, αλλά στην πράξη δεν θα έρθει ποτέ».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ιδιοκτήτης του καταστήματος ανδρικών ενδυμάτων «JORDAN», δήλωσε τα εξής: «Έχουμε 2 χρόνια Capital Controls. Κανένας δεν περίμενε ότι θα έφτανε η ελληνική οικονομία, το εμπόριο και ο κόσμος σ’ αυτό το σημείο. Έχουν επηρεάσει την οικονομία και την κοινωνία. Ειδικά στην αρχή, μια μικρή χαλάρωση που έχει παρουσιαστεί μπορεί να δίνει μεγαλύτερη άνεση στη διακίνηση των κεφαλαίων, αλλά από ‘κει και πέρα να ξέρετε ότι όλα επιδρούν ψυχολογικά στον καταναλωτή. Στο εμπόριο, το να μπορέσεις να αγοράσεις προϊόντα μετρητοίς είναι αδύνατο να συμβεί, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε δυσκολία στην εξεύρεση εμπορευμάτων και να μειώνεται η ποιότητα. Όλοι πλέον ψάχνουν τα φθηνότερα προϊόντα για να εξοικονομούν χρήματα, με αποτέλεσμα η αγορά να έχει τη σημερινή εικόνα. Υπάρχουν πολλά κλειστά μαγαζιά, άλλα που έχουν εμπόρευμα που όμως δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που είχαν παλαιότερα. Οι γνωστές εταιρείες δεν δίνουν πια εμπορεύματα επί πιστώσει. Όλο αυτό επηρεάζει την αγορά και ακολούθως τον καταναλωτή».

Τέλος, η ιδιοκτήτρια του καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων «New Roubani», Χρύσα Ρουμπάνη, είπε: «Πιστεύω ότι τα capital controls έχουν επηρεάσει αρκετά την αγορά, διότι υπάρχει έλλειψη χρημάτων και ρευστότητας. Ο κόσμος κοιτάει πρώτα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του με τα λίγα χρήματα που του επιτρέπεται κάθε φορά να κάνει ανάληψη και σίγουρα αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά, που είναι ορατό σε όλους».

«Έχουν επηρεάσει τη ζωή μας»

Τα capital controls έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των κατοίκων της πόλης. Ο κ. Αντώνης Χατζηδάκης, είπε για το ζήτημα αυτό: «Όλους τους έχει επηρεάσει πάρα πολύ. Εμείς σαν υπάλληλοι που θέλουμε να πάμε να πάρουμε λεφτά να κάνουμε τις δουλειές μας, δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή. Έχει επηρεάσει γενικότερα όλη την κοινωνία συνολικά».

Την επιρροή τους στη ζωή μας υποστήριξε και ο κ. Δημήτρης Γκάτζος, που ανέφερε: «Όταν κάποιος είναι επαγγελματίας και θέλει να συνεχίσει την επιχείρησή του αλλά έχει περιορισμένο χρηματικό ποσό που θα κάνει ανάληψη, πως θα κινηθεί; Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγει στο οριστικό λουκέτο στις επιχειρήσεις του. Στο σημείο που μας έχουν φέρει, είναι να πηγαίνουμε στο Κατάκολο και να πέφτουμε ο ένας μετά τον άλλον».

Την άποψη ότι δεν επηρεάζεται η ζωή μας άμεσα από αυτά, είχε ο κ. Κώστας Κωστής: «Θεωρώ ότι δεν έχουν επηρεάσει τη ζωή μας σε τόσο μεγάλο ποσοστό. Μιλάω περισσότερο για την κοινωνία, τους μισθωτούς και τους μεροκαματιάρηδες και όχι για τα πιο εύπορα άτομα. Κάποιος που λαμβάνει 600 ευρώ κάθε μήνα δεν επηρεάζεται άμεσα, αλλά ίσως να επηρεαστεί έμμεσα στο μέλλον».

Τέλος, παρόμοια γνώμη με τους παραπάνω είχε και η κ. Θεώνη Τσούρα: «Σίγουρα έχουν επηρεάσει τη ζωή των πολιτών αισθητά. Πιστεύω θα την επηρεάσουν ακόμα περισσότερο. Ο κόσμος πεινάει, το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ μεγάλο. Έχουμε οδηγηθεί σε φτώχεια και εξαθλίωση. Τα μισά μαγαζιά της πόλης έχουν κλείσει».

Όλη η επικαιρότητα