Πολιτισμός

Τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας, φροντίδα του Διαζώματος

ta_arhaia_theatra_tis_elladas_frontida_toy_diazomatos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε μια γεμάτη αίθουσα και παρουσία του Διευθυντή του Διαζώματος κυρίου Παντερμαλή, το Διάζωμα, παρουσίασε τις δράσεις του ως τώρα.

Το Διάζωμα μετράει ήδη οκτώ χρόνια λειτουργίας και ξεχωρίζει ανάμεσα στις κινήσεις πολιτών της χώρας, κυρίως για την μεγάλη του συμμετοχικότητα, το ουσιαστικό του έργο αλλά και τις συνεργίες του. 

Το Διάζωμα ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του τέως Υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου  και έχει καταφέρει πολλά εδώ και περίπου δέκα χρόνια όπου δραστηριοποιείται.

Σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα δίκτυο ένθερμων υποστηρικτών (πολίτες, δημάρχους – περιφερειάρχες, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς),  με στόχο την ανάδειξη και την καθολική προστασία, μιας ξεχωριστής κατηγορίας μνημείων, των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης.

Δεν είναι όμως μόνο η διατήρηση, η αναστήλωση και η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων που απασχολεί το Διάζωμα αλλά και μια ουσιαστική επικοινωνία με κοινωνικούς εταίρους και πολίτες. Τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει διαμόρφωση κοινωνικών συνεργειών μεγάλου εύρους  για την υποβοήθηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού στην ανάδειξη και προστασία των μνημείων, αναπτύσσεται πλήθος και πλούτος δραστηριοτήτων  που προέρχεται  από πρωτοπόρες ιδέες των μελών και των εθελοντών, όπως : ψηφιακές ξεναγήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων, πολιτιστικές διαδρομές, τρισδιάστατες απεικονίσεις, εμπλουτισμός του  χορηγικού θεσμού. 

Όλες οι παραπάνω ιδέες και δράσεις, που προτείνονται κυρίως από νέους, παρουσιάστηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης, δείχνοντας την ομαδικότητα και την καινοτομία που κυριαρχεί στο ύφος του Διαζώματος. 

Μέχρι στιγμής πενήντα αρχαία θέατρα έχουν μπει κάτω από την ομπρέλα του Διαζώματος σε διαδικασίες αναστήλωσης και ανάδειξης. Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο να βλέπει κανείς την τεράστια λίστα μνημείων τέτοιου τύπου που διαθέτει η Ελλάδα και πως σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάποια από αυτά (που μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν) θα αρχίσουν να φιλοξενούν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. 

Το πιο ελπιδοφόρο όμως με το Διάζωμα, είναι πως σε ζοφερούς καιρούς, καταφέρνει να ενεργοποιήσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και να παράξει έργο στο οποίο συμμετέχουν πολλοί. Οι εθελοντές του είναι και η καρδιά του και η συμμετοχή εταιριών και δημόσιων οργανισμών κάνουν αυτήν την προσπάθεια αξιόλογη. Με κινήσεις όπως το “Υιοθέτησε και εσύ ένα θέατρο” έχει ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον φορέων που αγκαλιάζουν συμμετέχοντας την πρωτοβουλία.

Είναι πολλά τα αρχαία θέατρα που θα απολαμβάνουμε από εδώ και πέρα χάρη στο Διάζωμα και μπορείτε να δείτε την λίστα με αυτά αλλά και την πορεία τους εδώ

 
 
Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα