Ηλεία

Πύργος: Τα μπακάλικα της γειτονιάς «έβαλαν πλάτη» τις κρίσιμες μέρες…

Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας επέφερε σημαντικές αλλαγές στις τοπικές αγορές και δη του νομού μας, αφού με την κυβερνητική εντολή για κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων δόθηκε το περιθώριο στα σουπερμάρκετ και παραδοσιακά μπακάλικα-παντοπωλεία να υποκαταστήσουν μεγάλο τμήμα της αγοράς και ο κόσμος να στραφεί σε αυτά για τις αγορές ειδών πρώτης ανάγκης που θα τον βοηθούσαν να περάσει όσο το δυνατόν καλύτερα την περίοδο της καραντίνας.

Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χρυσή ευκαιρία για τα παραδοσιακά μπακάλικα-παντοπωλεία του Πύργου, μιας και το μέτρο περί αποστάσεων ασφαλείας για να μην ευνοείται η διασπορά του ιού έδινε την ευκαιρία σε πολύ κόσμο να επισκέπτεται επιχειρήσεις της γειτονιάς του, που εδώ και χρόνια έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους και έχουν αποτελέσει σημαντικά μέλη της «ραχοκοκαλιάς της οικονομίας του τόπου». Ωστόσο, μεγάλο μερίδιο την περίοδο αυτή φάνηκε πως έλαβαν οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στις οποίες υπήρξε σημαντική αύξηση της κίνησης, ενώ παράλληλα αποτέλεσαν και τη βασική αιτία να μην έχουν οι προαναφερόμενες παραδοσιακές επιχειρήσεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα παντοπωλεία «ασθμαίνουν»!

Δύσκολη θα μπορούσε να κρίνει κανείς την κατάσταση που επικρατεί στα παραδοσιακά μπακάλικα-παντοπωλεία του Πύργου, τα οποία φαίνεται να κρέμονται σε «τεντωμένο σκοινί» και το μέλλον τους φαντάζει δυσοίωνο, εξαιτίας της επιλογής του κόσμου να ψωνίζει από τα σουπερμάρκετ όπου του δίνεται η ευκαιρία να βρίσκει ότι χρειάζεται σε ένα μέρος.

Οι περισσότεροι εκ των ιδιοκτητών εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για το μέλλον, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που τα πήγαν καλά και εκφράζουν την αισιοδοξία τους για πιθανή ανάκαμψη σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να λάβει περαιτέρω μέτρα στήριξης των πληγέντων επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως παρά την περιορισμένη κίνηση που εντόπισαν οι περισσότεροι, κάλεσαν τον κόσμο να στηρίξει την αγορά της πόλης και τις επιχειρήσεις που για χρόνια κατάφεραν να μεγαλώσουν αρκετές γενιές.

Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις επαγγελματιών στην εφημ. «Πατρίς» για τις νέες συνθήκες που έφερε και αναμένεται να συνεχίσει να φέρνει ο κορωνοϊός:

Σωτήρης Καλαντζής-Παντοπώλης: «Ο κορονοϊός είναι απρόβλεπτος. Δεν είναι εύκολο να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Μέχρι στιγμής τα μέτρα λογίζονται ως θετικά, αφού στόχο έχουν να προφυλάξουν. Οι επιχειρήσεις όμως είναι σε δύσκολη κατάσταση. Προσωπικά δεν μπορώ να ανταπεξέλθω.

Έχουμε μεγάλη πτώση τζίρου και κινδυνεύει άμεσα η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Ο κόσμος επιλέγει σούπερ μάρκετ για ψώνια και εμείς μαζεύουμε τους αέρες. Μόνο σε μεγάλη ανάγκη έρχονται εδώ. Παρότι η Ελλάδα έχει περάσει κρίση δέκα χρόνων, φαίνεται πως μπαίνει σε βαθύτερα νερά. Τα μικρά μαγαζιά αργοπεθαίνουν. Περισσότερο βοηθούν να κλείσουμε παρά να μείνουμε ανοιχτοί. Τους φόρους όμως θέλουν να τους πληρώνουμε. Έχουμε ανάγκη ευνοϊκά μέτρα».

Χρόνης Χρονόπουλος-Παντοπώλης: «Η κίνηση ήταν περιορισμένη λόγω οικονομικής στενότητας. Από τέλη Φλεβάρη μέχρι αρχές Απρίλη υπήρχε σχετική αύξηση, ωστόσο από Μεγάλη Εβδομάδα και μετά η κατάσταση είναι δραματική. Παρότι η κυβέρνηση έχει ελέγξει σωστά την κατάσταση, ωστόσο τα μέτρα της μέχρι τώρα δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Εμείς δεν έχουμε την ενίσχυση άλλων επιχειρήσεων. Σίγουρα θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, διότι ακολουθεί δύσκολη περίοδος και θα περάσουμε δεύτερη κρίση χωρίς να έχουμε βγει καν από την πρώτη».

Ελένη Λαδά-Παντοπώλης: «Η κίνηση ήταν πάντα χαμηλή. Δεν υπάρχει διαφορά και πτώση τζίρου. Το Κολίρι έχει αραιώσει πληθυσμιακά και μόνο 10-15 άτομα παραμένουν σταθεροί πελάτες. Είναι απομονωμένο και πλέον δεν αποτελεί πέρασμα.

Οι υπόλοιποι κάτοικοι δε δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα παντοπωλεία της γειτονιάς, διότι βρισκόμαστε κοντά στην πόλη. Επιπλέον μέτρα στήριξης από τα ήδη υπάρχοντα πρέπει να δοθούν σε κάθε μικροεπαγγελματία και αγρότη, αφού οι περισσότεροι ασχολούνται με τη γεωργία».

Γιώργος Τηλιγάδας-Παντοπώλης: «Η κατανάλωση τις μέρες της καραντίνας αυξήθηκε. Το τρόφιμο είναι κλάδος που και σε δύσκολες περιόδους δουλεύει. Ωστόσο, η κατάσταση που θα βιώσουμε μελλοντικά παραμένει άγνωστη. Ο κόσμος δεν είχε πολλά να κάνει σπίτι και στράφηκε στα τρόφιμα.

Ο κλάδος μας θεωρώ βγαίνει ευνοημένος, ωστόσο μετά την καραντίνα θα υπάρξει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα καθώς η αγορά είναι μία αλυσίδα. Πιστεύω χρειάζεται άμεσα ρευστότητα, αλλιώς η αγορά θα υποφέρει. Όποια νέα μέτρα υπάρξουν, πρέπει να στηρίζουν αγορά και πολίτες αποκλειστικά. Ότι βιώνουμε είναι πρωτόγνωρο και αρχικά λάβαμε μέτρα όπως διατήρηση αποστάσεων, διέλευση ελάχιστων ατόμων εντός καταστήματος, γάντια κ.α., ενώ διαθέταμε και delivery που βοήθησε σημαντικά ανθρώπους  σε ευπαθείς ομάδες με τα ψώνια, δείχνοντας παράλληλα και υπευθυνότητα σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση».

Κωνσταντίνος Τερζής-Παντοπώλης: «Το διάστημα του κορωνοϊού η επιχείρηση πήγε καλά βασιζόμενη σε σταθερή πελατεία, η οποία είναι απόρροια των 35 χρόνων που έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά της.

Ανήκει στον όμιλο της Ελληνικής διατροφής και τα προϊόντα της είναι όλα πρώτης ποιότητας και γνωστές μάρκες, γεγονός που βλέπει θετικά ο κόσμος και τα προτιμά. Ωστόσο, εκτιμώ πως χρειάζεται επιπλέον μέτρα που θα ευνοήσουν τις επιχειρήσεις της πόλης και θα τις σώσουν από το «σβήσιμό» τους.

Παντελής Γούβης-Παντοπώλης: «Με τον κορωνοϊό η κίνηση ήταν περιορισμένη. Οι γείτονες μας δείχνουν προτίμηση τελευταία, καθώς αποφεύγουν το συνωστισμό των σούπερ μάρκετ. Ο κόσμος δείχνει φοβισμένος και έρχεται πάντα έχοντας λάβει τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

Αγορές απολυμαντικών υγρών είναι εξαρχής αυξημένες. Τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν πετυχημένα, διότι χάρη σε αυτά παρέμεινε ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών χαμηλά. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθούν παραπάνω μέτρα για τον κόσμο και την τοπική αγορά, που παρέμειναν σε αδράνεια για καιρό και δεν είχαν κανένα έσοδο. Η οικονομική κρίση προκάλεσε τόσα προβλήματα για χρόνια, με τον ιό να εκτιμάται ότι θα κάνει δυσκολότερες τις συνθήκες επιβίωσης μας».

Σπύρος Ζεπάτος-Παντοπώλης: «Ο κορωνοϊός επηρέασε τον τζίρο, διότι ο κόσμος περιορίστηκε εντός σπιτιού. Τα κλειστά μαγαζιά σίγουρα μας επηρέασαν, ωστόσο υπήρξε μικρή αύξηση στη διανομή κατ’ οίκον. Οι μικρότερες επιχειρήσεις σε τέτοιες καταστάσεις υποφέρουν περισσότερο.

Μπορεί να υπήρξε επάνοδος χαμένων πελατών λόγω delivery και του φόβου για συνωστισμό, αλλά υπήρξε αρνητικό πρόσημο στο τζίρο με το κλείσιμο άλλων μαγαζιών που τροφοδοτούσαμε. Όσον αφορά τα μέτρα, τα θεωρώ εν μέρει υπερβολικά. Ναι μεν απόσταση και υγειονομικά μέτρα να τηρούνται πιστά, ωστόσο να μην υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά. Είναι δύσκολο ο χαμένος χρόνος να γυρίσει πίσω και εκτιμώ πως αρκετές επιχειρήσεις μικρής εμβέλειας θα φτάσουν στον αφανισμό λόγω πολλών οικονομικών υποχρεώσεων, αφού ο κόσμος μετά από δεκαετή οικονομική κρίση δεν έχει πλέον κεφάλαια. Εάν χαθεί η ραχοκοκαλιά (σ.σ. μεσαία τάξη και μικρά καταστήματα), τότε θα περάσουμε σε μία μορφή απόλυτης φτώχειας. Στην προηγούμενη κρίση είδαμε σχεδόν 200 επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο και τώρα όλα δείχνουν πως θα είναι χειρότερα. Χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα και μεγαλύτερα πακέτα στήριξης μικρότερων επιχειρήσεων.

Όλη η επικαιρότητα