Έρευνα Υγεία

Τα χημικά των αντηλιακών περνούν στο αίμα

Ακούστε το άρθρο

Η ευρεία χρήση αντηλιακών έχει κατά καιρούς απασχολήσει τους επιστήμονες αναφορικά με την ασφάλειά τους.

Σε μια μικρή πιλοτική μελέτη, φάνηκε ότι κάποια από τα δραστικά τους συστατικά περνούν στο αίμα.

Στην έρευνα, 24 άτομα εφάρμοσαν τρία διαφορετικά είδη αντηλιακών, σπρέι, λοσιόν και κρέμα για τέσσερις ημέρες, στο 75% του σώματός, τέσσερις φορές την ημέρα. Πρόκειται για τη μέγιστη δοσολογία που συνίσταται από τους κατασκευαστές.

Όσο κράτησε η έρευνα, οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος – 30 από τον καθένα – έτσι ώστε να αναζητήσουν κοινά συστατικά που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά: αβοβενζόνη, οξυβενζόνη, εκαμσούλη και οκτοκρυλένιο.

Κατέληξαν και τα τέσσερα χημικά απορροφώνται από το αίμα σε τέτοια επίπεδα ώστε η επιστημονική ομάδα να αναφέρει πως χρειάζονται περισσότερες μελέτες για πιθανό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

«Θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να δούμε αν αυτό έχει πράγματι κλινική σημασία», ανέφερε ο Dr. David Strauss επικεφαλής του τμήματος εφαρμοσμένης επιστήμης στο Center for Drug Evaluation Research, ενός παρακλαδιού του Food and Drug Administration (FDA) των ΗΠΑ. «Έχουμε λίγες πληροφορίες για το αν υπάρχουν ή όχι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από αυτά τα χημικά», πρόσθεσε.

Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστώσει αν τα ενεργά συστατικά των αντηλιακών περνούν στο αίμα, και θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί αν αυτά τα συστατικά έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας.

Σε κάθε περίπτωση, οι επικεφαλής της έρευνας αναφέρουν πως ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίζει να χρησιμοποιεί αντηλιακά, τα οποία προστατεύουν από τις ηλιακές ακτίνες UV σε συνδυασμό με καπέλα και γυαλιά ηλίου.

Πηγή.

Όλη η επικαιρότητα