Αρθρογραφία

Τα χωριά μας χρειάζονται παιδιά

Του Αθανασίου Κατσίμπελη*

270.000 ευρώ θα κοστίσουν οι παιδικές χαρές στα έρημα από παιδιά χωριά της Ολυμπίας. Στο Βασιλάκι (από το οποίο κατάγεται η οικογένειά μου) αλλά και στο Χελιδόνι, τη Νεμούτα, την Πέρσαινα, το  Κούμανι και το Στρέφι θα κατασκευαστούν σύγχρονες παιδικές χαρές για τα λίγα παιδάκια που έμειναν να παίζουν στις πλατείες τους. Τα περισσότερα σχολεία έκλεισαν και οι μαθητές είναι ελάχιστοι αλλά η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ασχολούνται με το θέμα αυτό.

Τα σχολικά κτήρια στα παραπάνω χωριά είναι εγκαταλελειμμένα και αναξιοποίητα.

Μα θα πει κάποιος; Δεν χρειάζονται παιδικές χαρές τα παιδιά των χωριών μας;

Η απάντηση είναι πως τα χωριά μας χρειάζονται κάθε σύγχρονη υποδομή αλλά κυρίως νέες οικογένειες και παιδικές φωνές. Σχολεία και κίνητρα για να ζωντανέψουν ξανά από την πολιτική της ερήμωσης της υπαίθρου την οποία εφάρμοσαν με επιτυχία οι κυβερνήσεις.

Προβλέπεται σε λίγα χρόνια μόνο οι ηλικιωμένοι να κάνουν κούνια και τραμπάλα στις παιδικές χαρές των χωριών μας.

Υπάρχει άραγε σχέδιο για αυτά τα ερημωμένα χωριά και την υπογεννητικότητα των Ελλήνων ή θα οδηγηθούμε στην πρόταση του Κρίτωνα Αρσένη ο οποίος  αναλύοντας την πρόταση του ΜέΡΑ25 για ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία είχε δηλώσει :

«Υπάρχουν χωριά που έχουν ερημώσει. Δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος να βοηθήσει τους ηλικιωμένους κατοίκους να κόψουν ξύλα, να μεταφέρουν προϊόντα. Αν τοποθετηθούν εκεί οικογένειες προσφύγων θα υπάρξει πρόβλημα; Όχι, ίσα ίσα που θα μπορέσουν οι ηλικιωμένοι να προστατευτούν και να βοηθηθούν…».

Αν αυτό είναι το σχέδιο του πολιτικού μας συστήματος οφείλουν να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό. Αν πάλι δεν υπάρχει σχέδιο τότε θα πρέπει η τοπική Αυτοδιοίκηση και το πολιτικό μας σύστημα να θέσει σε προτεραιότητα ένα σχέδιο που θα αποτρέψει την πλήρη ερήμωση των χωριών μας.

Τόσο το δημογραφικό, όσο και το μεταναστευτικό, μαζί με τα ελληνοτουρκικά και την οικονομία, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας. Δυστυχώς, όλες οι κυβερνήσεις ακολουθούν κοντόφθαλμες πολιτικές και η στρατηγική τους είναι ανύπαρκτη.

Η ανάγκη για λήψη μέτρων που θα δώσουν λύση στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, είναι επιτακτική. Επίσης, πρέπει άμεσα να επιστρέψουν, οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια.

 Όσο για το μεταναστευτικό; Οφείλουμε να διαχωρίσουμε άμεσα όσους δικαιούνται άσυλο από όσους βρήκαν στην Ελλάδα τον παράδεισο και να προβούμε σε επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσής τους.

Οι βουλευτές της Ηλείας ήταν εφτά…Σήμερα είναι πέντε με τάσεις μείωσης!! Λέτε αυτό  να τους αφυπνίσει;

Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος, Μ.Εd – Νομικός

http://katsimpelis.gr/

Όλη η επικαιρότητα