Ηλεία

Ηλεία: Τα Δημόσια ΙΕΚ δίνουν επαγγελματικές ευκαιρίες

Οι ειδικότητες που διδάσκονται στο δημόσιο ΙΕΚ Πύργου έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον, όχι μόνο μαθητών και μαθητριών από την Ηλεία, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα
Ακούστε το άρθρο

Σίγουροι για το επαγγελματικό τους μέλλον, δηλώνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες που φοιτούν στο δημόσιο ΙΕΚ Πύργου, αφού όπως τονίζουν, τα δημόσια ΙΕΚ προσφέρουν άριστη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, σε επαγγέλματα, που τα περισσότερα από αυτά δεν καλύπτονται από άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης και έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, όπως είναι οι σεφ – αρχιμάγειρες, οι τεχνικοί κομμωτικής τέχνης και τεχνικοί συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων ζωγραφικής, οι διασώστες πληρώματος ασθενοφόρου, οι τεχνικοί ζαχαροπλαστικής και οι φύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Ειδικότητες που διδάσκονται στο δημόσιο ΙΕΚ Πύργου και έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον, όχι μόνο μαθητών και μαθητριών από την Ηλεία, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Συγκεκριμένα φέτος το δημόσιο ΙΕΚ Πύργου έχει 120 μαθητές και μαθήτριες σε επτά διαφορετικές ειδικότητες, προσφέροντας πτυχίο επιπέδου 5, πού είναι το ανώτερο στη Μέση εκπαίδευση και δίνει στα παιδιά αυξημένη μοριοδότηση, κυρίως για το δημόσιο τομέα.

Η εφημ. «Πατρίς» βρέθηκε στο δημόσιο ΙΕΚ Πύργου και μίλησε με τον διευθυντή της εκπαιδευτικής μονάδας, τον κ. Δημήτρη Βουδούρη, όπως και με μαθητές και μαθήτριες, οι οποίοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία που έχουν και από τις γνώσεις που λαμβάνουν από τους εκπαιδευτικούς τους, κάτι που τους κάνει αισιόδοξους ότι θα έχουν ένα λαμπρό επαγγελματικό μέλλον, όταν αποφοιτήσουν.

«Τα δημόσια ΙΕΚ προσφέρουν αρχική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, που δεν βρίσκεις σε άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης»

Ο Διευθυντής του δημόσιου ΙΕΚ ΠΥΡΓΟΥ κ. Βουδούρης ανέφερε για την προσφορά του σχολείου στους μαθητές και στις μαθήτριές του.

«Τα δημόσια ΙΕΚ προσφέρουν αρχική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, σε επαγγέλματα, τα περισσότερα από τα οποία δεν καλύπτονται από άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης. Δηλαδή ο αρχιμάγειρας – Σεφ που έχουμε εδώ, ο τεχνικός κομμωτικής τέχνης, ο τεχνικός συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων ζωγραφικής, ο διασώστης πληρώματος ασθενοφόρου, ο τεχνικός ζαχαροπλαστικής, ο φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που έχουμε, δεν καλύπτονται από άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης. Άρα εμείς στοχεύουμε, ώστε τα παιδιά να αποκτούν τα ουσιαστικά και τα τυπικά προσόντα, προκειμένου να διεκδικήσουν θέσεις και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Αυτά κάνουν τα δημόσια ΙΕΚ και μάλιστα από τότε που καταργήθηκαν τα ΤΕΙ, μπαίνουν ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και στο Λύκειο».

«Είναι πάρα πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον των παιδιών για το ΔΙΕΚ»

Στην ερώτησή μας αν υπάρχει ενδιαφέρον από τα παιδιά να έρθουν να φοιτήσουν στο δημόσιο ΙΕΚ του Πύργου ο κ. Βουδούρης τόνισε.

«Είναι πάρα πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον, τα παιδιά σήμερα έχουν κατανοήσει ότι για να αποκτήσουν μία εξειδίκευση σε μία ειδικότητα, σε ένα επάγγελμα, θα πρέπει να φοιτήσουν στα δημόσια ΙΕΚ, που δίνουν πτυχίο επιπέδου 5, το ανώτερο στη Μέση εκπαίδευση. Τους δίνεται και αυξημένη μοριοδότηση κυρίως στο δημόσιο, όπου παίρνουν 150 μόρια στις προκηρύξεις του. Οπότε το επαγγελματικό μέλλον των παιδιών είναι ευοίωνο, αφού υπάρχει πολύ μεγαλύτερη απορρόφηση από την αγορά εργασίας. Τα τουριστικά επαγγέλματα, οι αρχιμάγειρες, οι φύλακες μουσείων, ο τεχνικός μηχανοτρονικής, έχουν 100% απορρόφηση».

«Εμείς έχουμε 120 παιδιά, σε επτά διαφορετικές ειδικότητες»

Αυτή την περίοδο φοιτούν 120 μαθητές και μαθήτριες στο Δημόσιο ΙΕΚ Πύργου και αρκετοί από αυτούς είναι κάτοικοι περιοχών εκτός Ηλείας.

«Εμείς έχουμε 120 παιδιά, σε επτά διαφορετικές ειδικότητες. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι περίπου στα ίδια επίπεδα. Αν βάλουμε και το δημογραφικό, όπου λιγοστεύουν τα παιδιά στην εκπαίδευση, εμείς έχουμε αύξηση. Επίσης έχουμε και πολλούς απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα περισσότερα παιδιά που φοιτούν στο δημόσιο ΙΕΚ είναι από την ευρύτερη περιοχή του Πύργου, όπως το Καράτουλα, η Αρχαία Ολυμπία, η Ζαχάρω και ειδικά σε κάποιες ειδικότητες, όπως στη ζωγραφική τέχνη, έχουμε μαθητές από άλλες περιοχές, που έχουν περάσει μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων. Έχουμε και παιδιά που έρχονται από την Αθήνα, συγκεκριμένα στη ζωγραφική και από την Πάτρα ως βοηθούς φαρμακείου».

Συνεργασίες και ανάγκη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση

Ακόμη ο κ. Βουδούρης τόνισε ότι το δημόσιο ΙΕΚ συνεργάζεται με εταιρείες για να κάνουν καλύτερα την εκπαίδευσή τους οι μαθητές και οι μαθήτριες.

«Ως Δημόσιο ΙΕΚ συνεργαζόμαστε με εταιρείες, δηλαδή για τα εργαστήρια στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, συνεργαζόμαστε με εξωτερικές εταιρείες, όπου οι ιδιοκτήτες τους είναι και εκπαιδευτές. Εδώ έχουμε φροντίσει να υπάρχει για την κομμωτική οργανωμένο εργαστήριο, όπως και για την μηχανοτρονική, ενώ θα ήθελα να βάλω και ειδικότητα γεωπονικής, αλλά δεν είχα τα απαραίτητα εργαστήρια. Οπότε θέλουμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για να φτιάξουμε και άλλες ειδικότητες, που είναι στη σκέψη μας και προσφέρουν επαγγελματικές λύσεις, όπως είναι και με τον γεωτεχνικό τομέα, που και εκεί στερούμαστε εργαστήρια. Αν όμως υπάρξει βούληση από την πολιτεία και αύξηση χρηματοδότησης μπορεί να γίνει και αυτό το εργαστήριο».

Σίγουρο επαγγελματικό μέλλον προσφέρει η φοίτηση στο δημόσιο ΙΕΚ Πύργου όπως τονίζει ο διευθυντής του κ. Βουδούρης.
Τα εργαστήρια που υπάρχουν στο δημόσιο ΙΕΚ Πύργου, είναι κατάλληλα εξοπλισμένα και αυτό δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές και στις μαθήτριες, να κάνουν χωρίς κανένα πρόβλημα το μάθημά τους και να λαμβάνουν γνώσεις, οι οποίες θα τους φανούν πολύτιμες στο άμεσο μέλλον.
Τα εργαστήρια που υπάρχουν στο δημόσιο ΙΕΚ Πύργου, είναι κατάλληλα εξοπλισμένα και αυτό δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές και στις μαθήτριες, να κάνουν χωρίς κανένα πρόβλημα το μάθημά τους και να λαμβάνουν γνώσεις, οι οποίες θα τους φανούν πολύτιμες στο άμεσο μέλλον.
Τα εργαστήρια που υπάρχουν στο δημόσιο ΙΕΚ Πύργου, είναι κατάλληλα εξοπλισμένα και αυτό δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές και στις μαθήτριες, να κάνουν χωρίς κανένα πρόβλημα το μάθημά τους και να λαμβάνουν γνώσεις, οι οποίες θα τους φανούν πολύτιμες στο άμεσο μέλλον.

Οι πρωταγωνιστές μιλούν για την εμπειρία της εκπαίδευσης

Μαγδαληνή Μήλλα ειδικότητα Τεχνικός μαγειρικής τέχνης – Αρχιμάγειρας Σεφ

«Έχω ξεκινήσει αυτό το εξάμηνο, έχουμε ήδη ολοκληρώσει τα μαθήματα τους πρώτους δύο μήνες. Επειδή θέλω να ανοίξω ένα καφέ take away, ήρθα εδώ και σκοπός μου είναι να πάρω τις απαραίτητες γνώσεις και να αποκτήσω εμπειρία. Οι γνώσεις που αποκτώ μέσα από την μάθηση στο δημόσιο ΙΕΚ Πύργου, θα με βοηθήσουν σίγουρα στο μέλλον και στην επαγγελματική μου δραστηριότητα και φυσικά προτείνω σε όλους όσους ενδιαφέρονται να έρθουν στο δημόσιο ΙΕΚ να το πράξουν, γιατί σαν σχολείο είναι πάρα πολύ καλό και οι εκπαιδευτικοί μας είναι πάρα πολύ καλοί όσον αφορά τη δουλειά τους».

Γεώργιος Κουζής ειδικότητα Τεχνικός μαγειρικής τέχνης – Αρχιμάγειρας Σεφ

«Εγώ είμαι στο πρώτο εξάμηνο και ήρθα στο ΔΙΕΚ γιατί έχουμε στην κατοχή μας ένα μαγαζί, όπου δουλεύει ο πατέρας μου που είναι χρόνια μάγειρας και είπα να ασχοληθώ με την μαγειρική, γιατί είναι κάτι που μου αρέσει. Οι γνώσεις που θα αποκτήσω θα με βοηθήσουν σίγουρα στη μετέπειτα επαγγελματική μου καριέρα. Το δημόσιο ΙΕΚ είναι μία σχολή η οποία προσφέρει υψηλού επιπέδου μάθηση, μία βαθμίδα κάτω από ένα πανεπιστήμιο, είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με τους καθηγητές μας, που μας δίνουν τα απαραίτητα εφόδια για τη συνέχεια και μπορώ να πω ότι δίνουν και το κάτι παραπάνω».

Χρήστος Δούλας ειδικότητα κομμωτική τέχνη

«Η τέχνη της κομμωτικής μου άρεσε από παλιά, δεν την είχα εξασκήσει όμως και κάποια στιγμή που πέρασαν τα χρόνια, κατάλαβα ότι μου ταιριάζει το επάγγελμα και είπα να ασχοληθώ επαγγελματικά. Για αυτό γράφτηκα στο ΔΙΕΚ, ήδη είμαι δύο μήνες σε αυτό και τα μαθήματα τα οποία κάνω, θα με βοηθήσουν να στήσω τη δική μου επιχείρηση και να προχωρήσω επαγγελματικά σε αυτό το χώρο. Στο δημόσιο ΙΕΚ δεν αποκτούμε μόνο γνώσεις, αλλά μας μεταδίδουν οι καθηγητές και την εμπειρία τους και καταρτιζόμαστε σε πράγματα τα οποία θα μας φανούν χρήσιμα στο μέλλον».

Χρήστος Νικητόπουλος ειδικότητα κομμωτική

«Έχω αρχίσει τα μαθήματα στο δημόσιο ΙΕΚ τους τελευταίους δύο μήνες και ασχολήθηκα με αυτή την ειδικότητα, γιατί πάντα μου άρεσε ο τομέας της δημιουργίας, όπως η κομμωτική ή η ζωγραφική. Τα μαθήματα που κάνουμε στο εργαστήριο θα μας βοηθήσουν πάνω στην τέχνη την οποία ακολουθούμε, διότι έχουμε να κάνουμε γενικότερα με την υγεία, με υγειονομικά πρωτόκολλα, οπότε θα χρειαστούμε στο μέλλον τις γνώσεις που θα αποκτήσουμε στο δημόσιο ΙΕΚ. Οπότε προτρέπω και εγώ όσα παιδιά θέλουν να ασχοληθούν με την κομμωτική, να έρθουν στο δημόσιο ΙΕΚ και να φοιτήσουν, αφού εδώ θα πάρουν πολύτιμα εργαλεία για το επαγγελματικό τους μέλλον».

Δημήτρης Λούρμπας ειδικότητα ζωγραφική τέχνη

«Από μικρός που ήμουν, μου άρεσε η ζωγραφική και πάντα ήθελα να ασχοληθώ με αυτή. Όταν τελείωσα το λύκειο στη Γαστούνη και έψαχνα με τι θα ασχοληθώ, έμαθα για αυτήν την ειδικότητα που διδάσκεται στο δημόσιο ΙΕΚ Πύργου και έτσι ήρθα σε αυτό. Σκέφτομαι να ασχοληθώ επαγγελματικά με την ζωγραφική στο μέλλον, αλλά προς το παρόν το βλέπω σαν χόμπι. Η ενασχόληση μου με τη ζωγραφική με γεμίζει σαν άνθρωπο και αξιοποιώ το χρόνο μου, κάνοντας κάτι το οποίο μου αρέσει».

Το νέο απόκτημα του Δημόσιου ΙΕΚ Πύργου

Όπως μας τόνισε ο κ. Παναγιώτης Μπάστας εκπαιδευτής στο δημόσιο ΙΕΚ Πύργου, στην ειδικότητα τεχνικός μηχανοτρονικής, πρόσφατα το σχολείο απέκτησε έναν προσομοιωτή για αυτοκίνητα υβριδικής τεχνολογίας και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

«Εδώ στο εργαστήριο οχημάτων, καλύπτουμε όλη την τεχνολογία, από το ξεκίνημα της στο αυτοκίνητο, από την παλιά τεχνολογία, μέχρι και τη σύγχρονη. Έχουμε πλέον και το τελευταίο απόκτημα μας από το Υπουργείο Παιδείας, μια τελευταία προμήθεια που κάνανε, ένα σύστημα, έναν προσομοιωτή, ο οποίος είναι για αυτοκίνητα υβριδικής τεχνολογίας και για ηλεκτρικά αυτοκίνητα».

Στην φωτογραφία ο κ. Μπάστας με τον διευθυντή του ΔΙΕΚ Πύργου κ. Βουδούρη και το νέο απόκτημα του εργαστηριού.

Όλη η επικαιρότητα