Ηλεία

Τα δύσκολα χρόνια της κρίσης για τους επιχειρηματίες της Ήλιδας – Έργο πνοής το «Open Mall»

Σε όλα τα θετικά που μπορεί να προσφέρει το «Open Mall» στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης, εστίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Νίκος Σιαψάλης.
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ανατροπή στους σχεδιασμούς κάθε φορέα έφεραν τα δύο χρόνια της πανδημίας, όπου τα μέτρα ήταν ιδιαίτερα σκληρά και δεν επέτρεπαν σε κανέναν να λειτουργήσει όπως επιθυμούσε προκειμένου να μπορέσει να φέρει την ανάπτυξη στον τομέα του.

Ακόμα και ο απολογισμός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρνητικός, μιας και σε αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν κατάφεραν να διεκπεραιώσουν όσα είχαν στο μυαλό τους, αλλά υπήρξε και σημαντική οικονομική ζημιά που έπληξε ανεπανόρθωτα την οικονομία του τόπου και καθιστά δύσκολο το μέλλον πολλών κλάδων.

Ένας σημαντικός φορέας με μεγάλη περιοχή ευθύνης είναι ο Εμπορικός Σύλλογος Ήλιδας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας του αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα μιας και ο κορωνοϊός έπληξε σημαντικά όλες τις αγορές, γεγονός που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και αυτή της Αμαλιάδας.

Με τα μέτρα για τον κορωνοϊό ωστόσο να έχουν χαλαρώσει, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία πλέον ο σύλλογος να προσπαθήσει να επαναφέρει τη ζωή στους δρόμους της πόλης με σημαντικές δράσεις που στόχο θα έχουν την τόνωση των επιχειρήσεων, μικρότερων και μεγαλύτερων, καθώς και να επαναφέρει τη διάθεση στο καταναλωτικό κοινό για στήριξη της τοπικής αγοράς παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος.

Ο ίδιος ο εμπορικός σύλλογος και ο πρόεδρός του Νίκος Σιαψάλης, όλα αυτά τα χρόνια έχουν ως στόχο τους την εξέλιξη της αγοράς της Αμαλιάδας, τη στήριξη του εμπορικού κόσμου και την προσπάθεια προσέλκυσης όλων των επιχειρηματιών πλάι στον σύλλογο, προκειμένου από κοινού να πορευτούν προς το καλύτερο.

Η ανάπτυξη της περιοχής αποτελεί βασικό μέλημα του υπάρχοντος Δ.Σ. του συλλόγου και για τον λόγο αυτό προχωρά από κοινού με τον δήμο στη δημιουργία ενός έργου που θα αλλάξει την αγορά της πόλης προς το καλύτερο, θα προσφέρει ελκυστικότερη εικόνα στην πόλη, θα προσελκύσει περισσότερο το καταναλωτικό κοινό και θα βοηθήσει ουσιαστικά τον επιχειρηματικό κόσμο που τόσο πολύ το έχει ανάγκη. Ο λόγος για το πρωτοποριακό εγχείρημα δημιουργίας Ανοικτού κέντρου εμπορίου, για το οποίο συνεργάζονται τόσο η δημοτική αρχή όσο και ο εμπορικός σύλλογος, προκειμένου να υλοποιηθεί. Μάλιστα για το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη ανακοινωθεί η έγκριση χρηματοδότησής του από το υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης.

Έργο που εντάσσεται ως δράση του ΕΣΠΑ 2014- 2020 στο πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα- επιχειρηματικότητα- καινοτομία και στόχος του είναι η ενίσχυση και η τόνωση της τοπικής οικονομίας. Μάλιστα ήδη έχει γίνει και μία συζήτηση με τις επιχειρήσεις που δείχνουν θετικές με το εγχείρημα αυτό. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής, καθώς και στην οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών. «Ελκυστικό και σύγχρονο σημείο» Για το συγκεκριμένο έργο μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Νίκος Σιαψάλης, ο οποίος τόνισε πως: «η αγορά όλα αυτά τα χρόνια έχει βιώσει την κρίση στο πετσί της και χρειάζεται μία φόρμουλα που θα επαναφέρει ένα μέρος της χαμένης αίγλης της».

Πρόσθεσε δε πως «οι παρεμβάσεις θα έχουν στόχο να μετατρέψουν το κέντρο της πόλης σε ένα ελκυστικό και σύγχρονο σημείο που θα είναι προσβάσιμο από όλους και θα φροντίζει ώστε να φέρνει ικανοποίηση στον κόσμο».

Οι υποδομές

Όπως άλλωστε έχει γίνει γνωστό από την προκήρυξη του έργου, αυτό προβλέπει αλλαγές στο δίκτυο των εμπορικών δρόμων που περικλείεται από τις οδούς Αντ. Πετραλιά, Ελ. Βενιζέλου, Καλαβρύτων, Σωκράτους, Πλαστήρα, Δεληγιάννη, Αρχ. Ήλιδας, Αγ. Γεωργίου, Γ. Παπανδρέου, Αντ. Πετραλιά, συνολικού μήκους 2.739 μέτρων. Όσον αφορά το «Open Mall Αμαλιάδας» προβλέπεται η δημιουργία και παράδοση 5 χώρων στάθμευσης, 26 ραμπών ΑμεΑ, 154 φωτιστικών δρόμου, 50 παγκακίων, 20 κάδων απορριμμάτων, 1 δημοτικής τουαλέτας, 1 προτομής, 10 σημάνσεων, 1 πάρκου γλυπτών, μηχανισμών και ανταλλακτικών νεροσυρμών, 5 κατασκευών γκράφιτι και 10 κατασκευών αφισοκόλλησης, 2 infokiosk, 4 έξυπνων παγκακίων, 200 επιγραφών, 120 στεγάστρων, 80 τεντών, 100 ραμπών ΑμεΑ, 2 ηλεκτρονικών διαφημιστικών πινακίδων, 1 εφαρμογής/λογισμικού, 2 εκδηλώσεων, ειδικής Αρχιτεκτονικής Μελέτης ανάδειξης εμπορικής ταυτότητας και αδειοδοτήσεων μικρής κλίμακας για τα υποέργα της ενέργειας για την ανάδειξη εμπορικής ταυτότητας.

Οι δρόμοι στους οποίους θα γίνουν οι παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν το κέντρο της πόλης σε ένα ελκυστικότερο και πιο προσβάσιμο σημείο

Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε και η διακήρυξη διαγωνισμού προμήθειας για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Αμαλιάδας» με τίτλο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Συστημάτων Έξυπνης Πόλης» με Ανοικτή Διαδικασία μέσω ΕΣΗΔΗΣ με εκτιμώμενη αξία 89.100 ευρώ (110.484 ευρώ με ΦΠΑ).

Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η Τρίτη 12 Ιουλίου και ώρα 23:59:59, ενώ η αποσφράγιση θα πραγματοποιηθεί τέσσερις εργάσιμες ημέρες μετά την παραπάνω ημερομηνία, δηλαδή Δευτέρα 18 Ιουλίου και ώρα 10:00 π.μ. από την Επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο συμμετέχει ενεργά και ο εμπορικός σύλλογος, εκτιμώντας πως μπορεί να επανεκκινήσει την αγορά της πόλης παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η κοινωνία μας το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, συμμετέχει με ένα σημαντικό ποσό στο συνολικό προϋπολογισμό που αγγίζει σχεδόν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την πίστη στο έργο που θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης και για τις επόμενες γενιές.

Όλη η επικαιρότητα