Κόσμος

Τα ελαττωματικά πτερύγια η πιθανή αιτία συντριβής του μοιραίου Tupolev

Ακούστε το άρθρο

Ανασύρθηκε και το δεύτερο μαύρο κουτί του μοιραίου Tupolev που έπεσε τα Χριστούγεννα στη Μαύρη Θάλασσα παρασύροντας στο θάνατο 92 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο εντοπισμός και η ανάσυρση του δεύτερου μαύρου κουτιού θεωρείται ιδιαίτερη σημαντική εξέλιξη προκειμένου να προσδιοριστούν τα αίτια της τραγωδίας.

Πάντα σύμφωνα με ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο επικαλούνται τα πρακτορεία ειδήσεων, 15 σοροί και περισσότερα από 200 «ανθρώπινα μέλη» εντοπίστηκαν, με την πλειονότητα αυτών να έχει μεταφερθεί στη Μόσχα όπου αναμένεται να ταυτοποιηθούν.

«Από την έναρξη των επιχειρήσεων έρευνας, 12 μεγάλα κομμάτια και 1.547 μικρά συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν εντοπιστεί» συνεχίζει το υπουργείο Άμυνας. Ανάμεσά τους τμήματα του σκελετού, του κινητήρα και του σασί του Tu-154.

Το πρώτο μαύρο κουτί βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας «σε ικανοποιητική κατάσταση» από τις ομάδες έρευνας που χτενίζουν μέρα και νύχτα την περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος την Κυριακή.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η ανάλυση του κύριου καταγραφέα της πτήσης αποκάλυψε ότι η αιτία του δυστυχήματος ήταν τα ελαττωματικά πτερύγια.

Τα πτερύγια, πλαίσια στα φτερά που βοηθούν να ανυψωθεί το αεροσκάφος, δεν άνοιξαν συγχρονισμένα, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στην έρευνα στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η ιστοσελίδα Life news, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, ανέφερε ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι πιλότοι να χάσουν τον έλεγχο καθώς το αεροπλάνο βρισκόταν σε μια «κρίσιμη γωνία».

Το μαύρο κουτί καταγράφει επίσης τις τελευταίες λέξεις του πληρώματος, μεταξύ άλλων: «Τα πτερύγια, διάβολε…!»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα