Περίεργα

«Τα έμβρυα αυνανίζονται», το νέο επιχείρημα κατά των αμβλώσεων

katalogos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στην προσπάθειά του να πείσει το Κογκρέσο να αποδεχθεί ένα νέο νομοσχέδιο κατά των αμβλώσεων, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Τέξας Μάικλ Μπεργκές έχει ένα νέο επιχείρημα: τα έμβρυα μπορούν να …εμ, αυτοϊκανοποιούνται.

Το βασικό επιχείρημα του Μπεργκές είναι ότι, από τη στιγμή που νιώθουν «ευχαρίστηση», τα έμβρυα μπορούν να νιώθουν και πόνο, και επομένως οι αμβλώσεις είναι ανήθικες.

Ο γερουσιαστής είπε στο Κογκρέσο, όπως μπορεί κανείς να ακούσει στο παραπάνω βίντεο: «Παρακολουθήστε το υπερηχογράφημα ενός μωρού [εννοούσε εμβρύου] 15 εβδομάδων, και μπορείτε να δείτε ότι οι κινήσεις τους έχουν νόημα. Χαϊδεύουν το πρόσωπό τους. Αν είναι αγοράκι, μπορεί να έχει βάλει το χέρι ανάμεσα στα πόδια του. Αν νιώθουν ευχαρίστηση, γιατί να είναι τόσο δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μπορούν να νιώσουν πόνο;»

Στόχος του Μπεργκές είναι η ψήφιση ενός νομοσχεδίου που θα απαγόρευε τις αμβλώσεις μετά τις 22 εβδομάδες λόγω πρόκλησης «πόνου» στο έμβρυο. Ανεξάρτητα όμως από τα επιχειρήματα υπέρ και κατά των αμβλώσεων, το θέμα παραμένει: μπορούν όντως τα έμβρυα να αυνανίζονται;

H μόνη ίσως ένδειξη προέρχεται από μια επιστολή δύο ιταλών γιατρών που δημοσιεύτηκε το 1996 στο The American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Οι δύο ερευνητές αναφέρονται στην περίπτωση «ενός θηλυκού εμβρύου στην 32η εβδομάδα της κύησης, το οποίο αγγίζει το αιδοίο με το δεξί χέρι […] κυρίως στην περιοχή της κλειτορίδας». Αυτό συνεχίζεται για 20 λεπτά, οπότε καταγράφονται ταχείες μυϊκές συσπάσεις. Αμέσως μετά, το έμβρυο «χαλαρώνει και ξεκουράζεται».

Όμως μία μεμονωμένη παρατήρηση δεν συνιστά επιστημονική απόδειξη. Εξάλλου, το έμβρυο της δημοσίευσης βρισκόταν στην 32 εβδομάδα και όχι στην 15η όπως υποστήριξε ο Μπεργκές.

Στο ερώτημα του υποτιθέμενου εμβρυακού αυνανισμού κλήθηκε να απαντήσει και η Τζιν Κόνρι, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

«Σίγουρα μπορούμε να δούμε ότι τα έμβρυα κινούνται σε αυτή τη φάση [των 22 εβδομάδων]. Όσον αφορά όμως την ευχαρίστηση ή τον πόνο, δεν έχουμε δεδομένα για να το εκτιμήσουμε. Δεν γνωρίζουμε αρκετά για την βιολογία και την επιστήμη του θέματος».

»Οταν συζητούμε για τις αμβλώσεις στις χώρας μας προβαίνουμε σε δηλώσεις που βασίζονται όχι στην επιστήμη αλλά σε παρατηρήσεις και συναισθηματισμούς» είπε η Δρ Κόνρι στο US News & World Report.

Πηγή: www.in.gr

Όλη η επικαιρότητα