Πολιτισμός

Τα «Ερωτικά μπερδέματα» από το Θεατρικό Σύλλογο Κρεστένων

Έρχονται την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Ιουλίου.
Ακούστε το άρθρο

Η αγάπη για την τέχνη πάντα βρίσκει τρόπο να εκφραστεί πόσο μάλλον όταν η ιδέα γεννηθεί και εξελιχθεί σε μια περιοχή όπως η Κρέστενα Ηλείας, μια πόλη με ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα από τον προηγούμενο αιώνα, την οποία έχουν επισκεφθεί οι μεγαλύτερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της χώρας.

Σε πείσμα των καιρών λοιπόν που οι νέοι συνηθίζουν να εγκαταλείπουν την Επαρχία, στην Κρέστενα εδώ και τρία χρόνια συνεχίζει να παράγει πολιτισμό και θέαμα ο Θεατρικός Σύλλογος «Έκφρασις», μια πρωτοβουλία της Μαίρης Μορώνη η οποία αγκαλιάστηκε και στηρίχθηκε με έργα που αγαπήθηκαν και χειροκροτήθηκαν από μικρούς και μεγάλους.

Πρόκειται για μια προσπάθεια ενίσχυσης του πολιτισμού στην οποία συμμετέχουν 21 μέλη, που αγαπούν να στηρίζουν και να δίνουν ζωή, στον τόπο τους.

Την Παρασκευή και το Σάββατο 8 και 9 Ιουλίου θα παρουσιάσουν στο ανοιχτό θέατρο Κρεστένων, στο χώρο της γιορτής Σταφίδας, μια απολαυστική φαρσοκωμωδία με γκάφες, κουτσομπολιό και πολλά «ερωτικά μπερδέματα», όπως επισημαίνει η «ψυχή» του θεατρικού συλλόγου Μαίρη Μορώνη, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Πώς γίνεται η επιλογή του έργου και η διανομή των ρόλων ;

Είναι μια συλλογική διαδικασία λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της περιόδου, τα μηνύματα που θέλουμε να δώσουμε και τη δυνατότητα της ομάδας να ανταποκριθεί στις δυσκολίες του κάθε έργου. Η διανομή ρόλων γίνεται από την σκηνοθέτιδα, η οποία κρίνει, σύμφωνα με τις ικανότητες των μελών για την επαρκή απόδοση των χαρακτήρων σε κάθε έργο. Όσο για την επιλογή των κοστουμιών γίνεται με  προσωπική φροντίδα σε ότι έχει σχέση με την αναζήτηση των ρούχων που να προσαρμόζονται στο ρόλο του καθενός.

Η παράσταση που ετοιμάζεται τι αφορά;

Η παράσταση  περιλαμβάνει  τρείς μονόπρακτες κωμωδίες του Νικ. Λάσκαρη με τίτλο: «Παράξενα ερωτικά μπερδέματα», είναι ένα δείγμα φαρσοκωμωδίας που γράφτηκε στο τέλος του περασμένου αιώνα, όπου διακωμωδεί την υπερβολή στα γεγονότα, το κακεντρεχές κουτσομπολιό, μαζί με φανερούς και κρυφούς έρωτες αλλά και απιστίες που οδηγούν σε μπερδέματα, γκάφες και ανακατωσούρες.

Υπάρχουν έσοδα και στήριξη αυτής της προσπάθειας;

Τα έσοδα είναι καθαρά από εισιτήρια και από τις χορηγίες των εμπόρων  της περιοχής και τους ευχαριστούμε γι αυτή την ουσιαστική  βοήθεια και ενθάρρυνση από την πρώτη στιγμή.

Θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνουμε την ευγενική υποστήριξη από το Δήμο μας και ιδιαιτέρως από τον Δήμαρχο κ.Μπαλιούκο, όπως και από το Σύλλογο «Φιλοπροόδων Κρεστένων»  για την παραχώρηση του χώρου γιατί μας δίνεται η δυνατότητα της στέγης προκειμένου να πραγματοποιούνται οι πρόβες και η τελική παράσταση.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει ένας ερασιτεχνικός σύλλογος;

Όλα γίνονται με δικά μας έξοδα και με συνθήκες αντίξοες πολλές φορές

γιατί καλούμαστε οι ίδιοι να προετοιμάσουμε το χώρο που θα ανέβει η παράσταση και κάνουμε υπέρμετρη προσπάθεια να τις ξεπεράσουμε και να εξασφαλίζουμε κατάλληλες συνθήκες για το κοινό που έρχεται να μας τιμήσει.

Θα ήταν καλοδεχούμενο αν μπορούσε να βρεθεί  ένας χώρος που θα πληρούσε βασικές προδιαγραφές και εξοπλισμό κατάλληλο για κάθε πολιτιστική δραστηριότητα.

Μέχρι τώρα ποια είναι η δράση σας;

Το Σεπτέμβριο του 2019 ξεκινήσαμε με την παράσταση «Η ζωή είναι ωραία» του Τσέχωφ, η οποία παρουσιάστηκε στην Κρέστενα και στο Φεστιβάλ του Συλλόγου Νέων Ανδρίτσαινας «Παρράσιοι».

Μετά ακολούθησε η πανδημία και είχαμε παύση, ώσπου τον περασμένο Μάιο συμμετείχαμε στο 1ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αμαλιάδας με το μονόπρακτο του Ψαθά «Οι Τρελοί της εποχής», εκεί είχαμε την χαρά και την τιμή να συναντηθούμε και με άλλες ερασιτεχνικές ομάδας από την Ηλεία, τη Θεσπρωτία και την Αχαΐα.

Ο κόσμος πώς αντιμετωπίζει αυτή την προσπάθεια;

Με ενθουσιασμό, όλο αυτό το διάστημα φάνηκε η ικανοποίηση μιας ανάγκης που είχε η περιοχή μας για δραστηριότητες που προάγουν τον πολιτισμό, την παιδεία και εν γένει την εξέλιξη των συμπολιτών με τον εμπλουτισμό με ενδιαφέρουσες ενασχολήσεις.

Ποια η ανταμοιβή σας από όλο αυτό;

Ενισχύονται οι δεσμοί ανάμεσα σε δημιουργικούς ανθρώπους και λειτουργεί «επιμορφωτικά» για τα μέλη των ομάδων, που ανταλλάσουν  εμπειρίες και επιδίδονται σε ευγενή άμιλλα και συνεχή βελτίωση και νέες αναζητήσεις. Επειδή όλοι είμαστε διαφορετικές προσωπικότητες ,η πολυδιάστατη τέχνη του θεάτρου μας δίνει την δυνατότητα να λειτουργήσουμε ως ομάδα, ως μια οντότητα .

Η καλύτερη ανταμοιβή είναι πάντα τα χαμόγελα του κόσμου σε κάθε θεατρική παράσταση, αλλά και η διατήρηση και ποιοτική εξέλιξη των μελών μιας ομάδας και φυσικά η προσέλκυση νέων ανθρώπων στην κατεύθυνση του πολιτισμού.

Πόση αξία έχει η εθελοντική προσφορά σε αυτό που κάνετε;

Τεράστια, γιατί τα προβλήματα και οι ανάγκες είναι πολλές και πάντα χρειάζονται άτομα που θα συμβάλουν με τον τρόπο τους προκειμένου  να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Το ερασιτεχνικό θέατρο δεν χρειάζεται τεράστιες αίθουσες και πολυτέλειες, αυτά που χρειάζεται είναι φαντασία, δημιουργικότητα, προσωπική δουλειά και κυρίως  ψυχή, ήθος, αγάπη και πάθος.  Και στους δύσκολους καιρούς που ζούμε περισσότερο από οτιδήποτε αυτά είναι που δεν πρέπει να χάσουμε και μαζί την ελπίδα μας.

Παίζουν:

Μαίρη Μορώνη, Νότα Κατσάκου, Γιάννης Βρέτταρος, Τάσος

Καρνάρος ,Κων/νος Πολυζωγόπουλος, Λίτσα Μορώνη, Νίκος Παπαδάς, Κατερίνα Σωτήρχου, Ευαγγελία Μορωνη, Βασίλης Τσάμης, Μαρία Στρουμπάκου, Διονυσία Μπίθα, Βασίλης Τσάκαλης και Σοφία Πετροπούλου.

Κατασκευή σκηνικών: Τάκης Δαγκούνας

Επιμέλεια γραφιστικών: Γεώργιος Σπήλιος

Ευγενική  Υποστήριξη: Δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων

Παραχώρηση χώρου: Σύλλογος Φιλοπροόδων Κρεστένων

Ενδυματολογία: Η ομάδα

Μουσική Επιμέλεια, Εφέ, Σκηνοθεσία: Ευγενία Μπίθα

Οργάνωση: Μορώνη Μαίρ

Όλη η επικαιρότητα