Ελλάδα Ηλεία Οικονομία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Πολιτική

Τα αιτήματα και οι προτάσεις της Ηλείας στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας: Αυτά ζητάμε κύριε Πρωθυπουργέ!

Ο αυτοκινητόδρομος «Πάτρα – Πύργος», το εργοστάσιο απορριμμάτων στην Τριανταφυλλία, η άμεση επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου, η αναβάθμιση των λιμανιών Κατακόλου και Κυλλήνης, η βελτίωση του αρδευτικού δικτύου και η επισκευή του φράγματος στον Πηνειό είναι τα βασικότερα από τα αιτήματα που θα υποβάλλουν οι αιρετοί εκπρόσωποι της Ηλείας στο αναπτυξιακό συνέδριο της Δυτικής Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στην Πάτρα. Στα υπομνήματα που έχουν καταθέσει, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος και οι εφτά δήμαρχοι,  περιλαμβάνονται και άλλες παρεμβάσεις που στόχο έχουν την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την προστασία του περιβάλλοντος και την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Αναλυτικά οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και τους εφτά δήμους είναι:

Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας

Στα πλαίσια του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας διεκδικώντας ισόρροπη ανάπτυξη καταθέτει τις προτάσεις της, αφού βρίσκεται σε ανάγκη από άμεσες λύσεις με ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, στόχους, υπογραφές και αποτελέσματα. Στο υπόμνημα που κατατέθηκε, βασικό ζήτημα αποτελεί ο δρόμος Πατρών-Πύργου όπου πλέον ζητείται η δέσμευση του Πρωθυπουργού για σαφές και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επόμενο σημαντικό ζήτημα είναι η επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου, που παραμένει εδώ και χρόνια ανενεργός αναμένοντας την εξέλιξη του σιδηροδρομικού έργου Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα. Μια τοποθεσία μαγική της οποίας την ομορφιά μπορεί να συναντήσει κανείς μόνο στην Ηλεία, η λίμνη Καϊάφα, χρειάζεται σωστή αξιοποίηση η οποία όμως μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά και με την περιβαλλοντική προστασία. Τα θέματα όμως δεν σταματούν εδώ, αφού στις προτάσεις της Περιφέρειας εντάσσεται και το Αρδευτικό Δίκτυο του νομού, για το οποίο υπάρχει ώριμη μελέτη υπογειοποίησής του για το σύνολο της Ηλείας, προϋπολογισμού 67,5 εκατ. ευρώ και ήδη έχει κατατεθεί έτοιμα χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Στα ζητήματα δε θα μπορούσε να μην εντάσσεται και η Αρχαία Ολυμπία, της οποίας ο ρόλος για την προαγωγή του υγιούς αθλητισμού είναι κρίσιμος και αναγκαίος. Συγκεκριμένα, έχουν γίνει κινήσεις για την παραχώρηση του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» για την εγκατάσταση και λειτουργία της Ακαδημίας για τη Διαφάνεια στον Αθλητισμό που έχει προτείνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου. Τελευταίο ζήτημα στην μακροσκελή λίστα των αιτημάτων της Περιφέρειας αποτελεί το αεροδρόμιο Επιταλίου, όπου έχει κατατεθεί επισήμως πλήρης φάκελος στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για χαρακτηρισμό του αεροδρομίου σε Πεδίο Προσγείωσης Γενικής Αεροπορίας, επιδιώκοντας να του δώσει ζωή και πάλι.

Δήμος Πύργου

Ο δήμος Πύργου στο υπόμνημα με τις προτάσεις που κατέθεσε, κατηγοριοποίησε τα αιτήματά του. Στο κομμάτι παιδεία, ζήτησε επαναφορά του ΤΕΙ Πύργου στο καθεστώς προ της έναρξης του σχεδίου ‘ΑΘΗΝΑ’, για το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο μετατροπή του πρώην Νοσοκομείου Πύργου σε σχολική μονάδα και κατεδάφιση των τωρινών κτιριακών εγκαταστάσεων και για το 1ο Λύκειο υπάρχει οικόπεδο, εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα και πλήρης μελέτη και υπολείπεται η σύνταξη τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου. Στον τομέα αθλητισμός, λόγω ανάληψης του παγκοσμίου πρωταθλήματος λυκείων Βadminton το 2020, απαιτείται βελτίωση των κλειστών σύγχρονων γυμναστηρίων του δήμου. Στη συνέχεια έχουμε τον τομέα Περιβάλλοντος και Τουρισμού, όπου ζητούμενο είναι ο επαναπλημμυρισμός 2.500 στρεμμάτων της λίμνης Μουριάς. Όσον αφορά τα τεχνικά έργα, απαραίτητη είναι η οχύρωση της πόλης σε περιπτώσεις μεγάλων βροχοπτώσεων, που έχουν επίπτωση σε οικονομία και νοσοκομείο. Προτάσεις όμως κατέθεσαν και δημόσιοι οργανισμοί. Το Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου αιτήθηκε κατασκευή δέστρας για διασφάλιση πρόσδεσης πλοίων μεγαλύτερης χωρητικότητας, εκβάθυνση του μετώπου πρόσδεσης τουριστικών σκαφών, ολοκλήρωση του master plan  που περιλαμβάνει υποδοχή πλοίων μεγαλύτερων των 350 μ. και τέλος παραχώρηση και αξιοποίηση χώρου ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή του. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Πύργου ζήτησε χρηματοδότηση για τοποθέτηση νέων μετρητών κατανάλωσης με σύστημα τηλεμετρίας, υπόγεια χαρτογράφηση όλων των δικτύων ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ύδρευσης-Αποχέτευσης και προμελέτη της αποτύπωσης με χρήση ειδικού μηχανήματος, ενώ τέλος η ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ αιτήθηκε τη δωρεάν παραχώρηση λατομείου στη δημοτική επιχείρηση για να μην επιβαρύνεται οικονομικά κατά την κατασκευή του δρόμου Πάτρα-Πύργος.

Δήμος Ήλιδας

Πλήρη φάκελο ανάπτυξης κατάρτισε ο δήμος Ήλιδας, με τους βασικούς του άξονες να εστιάζουν αρχικά στον Αγροδιατροφικό Τομέα όπου καταθέτονται αρκετές προτάσεις που θα φέρουν την ανάπτυξή του και στη συνέχεια στους τομείς Τουρισμού, Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, όπου ζητείται η πραγματοποίηση ορισμένων παρεμβάσεων ανά τόπους για να αυξηθεί για το πρώτο σκέλος η προσέλευση τουριστών και για το δεύτερο η ανάδειξη του πολιτισμού των περιοχών αυτών. Στη συνέχεια, ζήτησαν την ολοκλήρωση σημαντικών έργων υποδομής στο δήμο, που θα αναπτύξουν την περιοχή, ενώ για ακόμα μια φορά τέθηκαν και πάλι στο προσκήνιο η συνέχιση Ανασκαφικών Εργασιών και Ανάδειξη της Αρχαίας Ήλιδας και η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και η Λειτουργία Νέας Πτέρυγας. Επιπλέον, αιτήθηκαν την περαιτέρω αναβάθμιση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας-Παράρτημα Αμαλιάδας, την Κατασκευή του Περιμετρικού Δρόμου της Αμαλιάδας και τη σύνδεση με τη Νέα Εθνική Πατρών-Πύργου, την ανάδειξη του Παραλιακού Μετώπου, την παραχώρηση Κάμπινγκ Κουρούτας και την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη και Αξιοποίηση της Λίμνης Φράγματος Πηνειού. Τέλος, εστίασαν στη σημαντικότητα του συνδετήριου δρόμου της Αρχαίας Ήλιδας και Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και στην ίδρυση Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων.

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας

Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί το παγκόσμιο brand name της χώρας, το οποίο όμως έχει και αυτό παραμεληθεί από την Πολιτεία και δε λαμβάνει την απαιτούμενη προσοχή. Η επιστολή της Αρχαίας Ολυμπίας προς το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο περιλαμβάνει σημαντικές προτάσεις για μεγάλα έργα που θα ανεβάσουν το επίπεδο του δήμου. Ένα ακόμα σημαντικό ζητούμενο είναι η ανάδειξη της Ολυμπίας σε ένα παγκόσμιο Κέντρο για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την Ειρήνη, ως γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων, το οποίο θα επέλθει με αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», λειτουργία μεταπτυχιακής Σχολής στην Ολυμπία σχετικής με τον Αθλητικό της ρόλο, ενώ επιθυμούν ακόμα την ανάδειξη της Ολυμπίας σε κέντρο διεθνών αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Σημαντική όμως είναι η Ενίσχυση του Θεσμού της Εκεχειρίας και η κήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στο Αρχαίο Στάδιο σε ειδική τελετή, η ένταξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας στο πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ, οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης στην πόλη και η ολοκληρωμένη πολιτιστική-περιβαλλοντική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής σε πολιτιστικό και τουριστικό πάρκο κυρίως ειδικών μορφών τουρισμού. Κλείνοντας, εστίασε στην ανάγκη για προστασία και ανάδειξη του Μυκηναϊκού νεκροταφείου Αγίας Τριάδας, σε προτάσεις που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μέσω μελέτης για τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου.

Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στις προτάσεις του ενέταξε τη συνέχιση της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα, την ένταξη παρεμβάσεων στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την αξιοποίηση της περιοχής «ΚΑΪΑΦΑ» και παραλιακού μετώπου Νότιας Ηλείας, την οδική σύνδεση Αρχαίας Ολυμπίας-Επικούριου Απόλλωνα, την αξιοποίηση εκτάσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Τοπική Κοινότητα Ανδρίτσαινας και τέλος την παραχώρηση έκτασης στην πολυσύχναστη παραλία του Δήμου, στην Τοπική Κοινότητα Κάτω Σαμικού, για δημιουργία αναψυκτήριου συμβατού με το περιβάλλον και λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις προστασίας της περιοχής λόγω NATURA.

Δήμος Πηνειού

Τεράστιος είναι και ο κατάλογος προτάσεων του δήμου Πηνειού. Αρχικά, ζητούν την ολοκλήρωση των κατασκευών Ολυμπίας Οδού, εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά, πολιτικού Αεροδρομίου στην Ανδραβίδα, παραλιακής οδού στα όρια Πηνειού και συνέχισή της έως τον Πύργο, καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών Γλύφας με δημόσια δαπάνη 11.100.000,00€. Στη συνέχεια, αιτήθηκαν αναβαθμίσεις του δρόμου Λουτρά Κυλλήνης-Βαρθολομιό-Γαστούνη-Αρχαία Ήλιδα, του εσωτερικού οδικού δικτύου και αναπλάσεων στο Δήμο και του οδικού δικτύου από τη διασταύρωση Ανδραβίδας-Τραγανού με προορισμό το Φράγμα Πηνειού-Λίμνη Καραμανλή. Οι υπόλοιπες προτάσεις του δήμου είναι η απομάκρυνση του Πεδίου Βολής Τ.Κ. Παλαιοχωρίου, η ολοκλήρωση ανασυγκρότησης της Ηλείας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, έργα κανονικοποίησης σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών-Πύργου, αναθεώρηση ΖΟΕ και εκπόνηση ΓΠΣ – ΣΧΟΟΑΠ, έργα παράκτιας προστασίας Χελωνίτη Κόλπου, μελέτη και κατασκευή Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Βαρθολομιού, φυσικό Αέριο, αξιοποίηση ΕΘΙΑΓΕ ως Κέντρο Ερευνών για σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα και συνεργασία με ΤΕΙ Αμαλιάδας, παραχώρηση του Δημόσιου Κτήματος ΑΒΚ 123 έκτασης 12.820,21 τ.μ. στην περιοχή Αρκούδι, αξιοποίηση από το Υπερταμείο του Δημόσιου Κτήματος ΑΒΚ 119 έκτασης 950.000,00 τ.μ. στις Θίνες Βαρθολομιού και του Δημόσιου Κτήματος ΑΒΚ 122 έκτασης 290.520,63 τ.μ. σε Βαρθολομιό-Αρκούδι, κατασκευή Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών Γλύφας, νέα προγράμματα 8μηνης κοινωφελούς εργασίας και τέλος δημιουργία αιολικών πάρκων-φωτοβολταϊκά σε δημοτικές εκτάσεις.

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Για το δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, οι προτάσεις του δημάρχου ξεκινούν αρχικά με το πεδίο της Εκπαίδευσης όπου χρειάζεται κατασκευή νέων σχολικών μονάδων και στη συνέχεια καταλήγουν στο Αεροδρόμιο Ανδραβίδας, όπου επιθυμία τους είναι η λειτουργία του και ως πολιτικό. Επιπλέον, βασικά αιτήματα του δήμου είναι η παραχώρηση σε αυτόν των Ιαματικών Πηγών των Λουτρών Κυλλήνης και Κουνουπελίου, η βελτίωση βιολογικού καθαρισμού και δικτύου ύδρευσης των δήμων, η ολοκλήρωση διαδημοτικών έργων, η κατασκευή νέων δρόμων, η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε Βάρδα και Κυλλήνη, η ανεύρεση λύσεων για ανάπτυξη της αλιείας και βελτίωση στο δίκτυο του ΤΟΕΒ. Τέλος, επιζητούν τη δημιουργία Καινοτομικού Επιχειρηματικού και Ενεργειακού Πάρκου με στόχο να λύσει τα προβλήματα του τοπικού δευτερογενούς τομέα και να αυξήσει την προσελκυσιμότητα νέων επενδύσεων και τη συμμετοχή στην Ενεργειακή Κοινότητα, ενώ ανέφεραν προτάσεις και για όλη την Ηλεία.

Δήμος Ζαχάρως

Τέλος, τις εισηγήσεις έκλεισε ο δήμος Ζαχάρως, που στάθηκε στην ανάγκη για αναβάθμιση του Καϊάφα με έμφαση στην ανάδειξη των Ιαματικών Λουτρών, τη δρομολόγηση των παρεμβάσεων στο δρόμο Μποκαρίνος-Αρτέμιδα-Μάκιστος και την αποδοχή των προτάσεων του Δικτύου Πόλεων για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο στο υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα.

Όλη η επικαιρότητα