Οικονομία

Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ για την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ

taiped.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι παρασκηνιακές ζυμώσεις αναφορικά με την τοποθέτηση του τέταρτου κατά σειρά προέδρου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newmoney.gr, ήδη στο γραφείο του πρωθυπουργού υπήρξαν τρεις εισηγήσεις οι οποίες αφορούσαν τα ονόματα των κ.κ. Νίκου Νανόπουλου (τέως διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank), Γιάννου Γραμματίδη (τέως προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου) και του τέως υπουργού Τάσου Γιαννίτση.

Ο Αντώνης Σαμαράς μελετάει την κάθε πρόταση με μεγάλη προσοχή, καθώς ελάχιστα πλέον περιθώρια αποτυχίας απομένουν στο ΤΑΙΠΕΔ μετά και την αποπομπή του Στέλιου Σταυρίδη, η οποία συνοδεύτηκε από σφοδρή κριτική στα διεθνή ΜΜΕ.

Παράλληλα παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συχνά δείχνει πολεμική διάθεση απέναντι στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, το σήμα που έχει σταλεί από την Τρόικα πως πλέον ο ESM θα εμπλακεί ενεργά και θα αναλάβει με έδρα στο Λουξεμβούργο την πώληση της κρατικής περιουσίας δείχνει να έχει κινητοποιήσει τον κυβερνητικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, λοιπόν, ως επικρατέστερη φαίνεται να είναι η υποψηφιότητα του τέως προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννου Γραμματίδη, αν και η διαδικασία διαβούλευσης δεν μπορεί να αποκλείσει κι άλλα ενδεχόμενα.

Κι αυτό διότι ο κ. Γραμματίδης χαίρει της απολύτου εκτίμησης της Τρόικας και ιδιαίτερα του κ. Τόμσεν λόγω των στοχευμένων εισηγήσεων του για θέματα πώλησης της κρατικής περιουσίας καθώς και για τα roadshows που ο γνωστός Έλληνας νομικός έχει πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ με στόχο το άνοιγμα της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές.

Στα θετικά του κ. Γραμματίδη πιστώνονται οι μεγάλες νομικές γνώσεις που διαθέτει, η στήριξη του αμερικανικού παράγοντα που ολοένα δυναμώνει τη θέση του στην εγχώρια πολιτική σκηνή λόγω των παραινέσεων περί ανάπτυξης και διακοπής της μονομερούς λιτότητας, ενώ στα στοιχεία που ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί είναι και οι ικανότητες «πώλησης».

Επίσης ο κ. Γραμματίδης γνωρίζει άριστα την αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα γεγονός πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κ. Γραμματίδης πάντως δεν θέλει η ενδεχόμενη συμμετοχή του στο Ταμείο να αποτελέσει «άγραφο χαρτί’ και φέρεται να έχει θέσει κάποιους όρους όπως μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων που θα επισπεύσουν το έργο του Ταμείου, επαναπροσδιορισμό των μεθόδων αποκρατικοποιήσεων, προγραμματισμό για τις προβληματικές επιχειρήσεις του Κράτους με στόχο αν αυτές δεν πουληθούν να οδηγηθούν τουλάχιστον προς πώληση τα εμπορεύσιμα αυτών στοιχεία κ.ά.
 
Οι περιπτώσεις Νανόπουλου – Γιαννίτση

Η περίπτωση Νανόπουλου έχει βολιδοσκοπηθεί λόγω της αδιαμφισβήτητης εμπειρίας που το τέως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank διαθέτει. Για χρόνια συνομιλητής του πολιτικού κι επιχειρηματικού συστήματος ο κ. Νανόπουλος είναι ένας πολύ έμπειρος άνθρωπος με γνώσεις σε θέματα δημόσιας περιουσίας αλλά και διεθνούς τραπεζικής.

Ως ατού του θεωρείται η ευχέρεια επαφών που διαθέτει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα καθώς γνωστό είναι πως η χώρα μας δύσκολα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων και σοβαρών επενδυτών, πέραν των γνωστών… Αράβων και Ρώσων που σε μεγάλες περιπέτειες έχουν βάλει εσχάτως τη χώρα.

Ωστόσο, ο κ. Νανόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και βολιδοσκοπήθηκε, η απάντηση του φαίνεται να είναι αρνητική.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Γιαννίτση, το όνομα του συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα ήθελε μια προσωπικότητα του εκσυγχρονισμού να αναλάβει ένα τόσο καίριο πόστο.

Πρόκειται για άνοιγμα που ο Ευάγγελος Bενιζέλος πραγματοποιεί στην ομάδα Σημίτη λίγο πριν από την 3η Σεπτέμβρη.

 Πάντως η συγκεκριμένη υποψηφιότητα παρουσιάζει αδυναμίες σε σχέση με τις άλλες δύο όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, καθώς ο κ. Γιαννίτσης δεν έχει ικανότητες να βγει και να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία του Κράτους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως έντονος είναι ο προβληματισμός όλων των υποψηφίων για τις τελικές διαθέσεις των δανειστών αναφορικά με την τύχη του ΤΑΙΠΕΔ καθώς είναι ξεκάθαρο πως έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για μεταφορά σε εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο ή τις Βρυξέλλες όλης της περιουσίας του Δημοσίου.

 Κανένας εκ των τριών υποψήφιων προέδρων δεν θέλει σύμφωνα με πηγές να αποτελέσει τον ενδιάμεσο που απλά θα οργανώσει τη μετάβαση των κρατικών φιλέτων σε ένα νέο σχήμα ελεγχόμενο από τους πιστωτές.

Και σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση είναι που καλείται να δώσει εγγυήσεις, καθώς τέταρτη περίπτωση παραίτησης ή απομάκρυνσης προέδρου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους δανειστές και φυσικά την κοινωνία.

Πηγή: newmoney.gr

Όλη η επικαιρότητα