Ελλάδα

Τα γεγονότα που “σημάδεψαν” την Ελλάδα το 2013

d93cb69afdb12bed0f1c2aee52226c78.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο Φεβρουάριος όμως ξεκίνησε, από την πρώτη του κιόλας ημέρα, με την είδηση της σύλληψης μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης “Πυρήνες της Φωτιάς”. Η σύλληψη έγινε μετά από μαραθώνια καταδίωξη ομάδας κουκουλοφόρων που είχαν προχωρήσει νωρίτερα σε μια εντυπωσιακή, κινηματογραφική διπλή ληστεία στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και σε αυτό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Βελβεντό Κοζάνης. 


22 Φεβρουαρίου 2013: Οι πρώτες καταρρακτώδεις βροχές της χρονιάς είχαν τραγική κατάληξη. Στην περιοχή του Χαλανδρίου 24χρονη γυναίκα εγκλωβίζεται με το αυτοκίνητό της σε δρόμο που πλημμύρισε από τη νεροποντή και βρήκε τραγικό θάνατο. Χάος επικρατεί σε πολλές περιοχές της Αθήνας. 


17 Μαρτίου 2013: Η Κύπρος βρίσκεται ένα βήμα πριν την ένταξή της σε Μνημόνιο Διάσωσης και οι εκκλήσεις πολιτικών και οικονομικών αναλυτών προς τους πολίτες για ψυχραιμία πέτουν στο κενό. Στα τραπεζικά καταστήματα δημιουργούνται ουρές από πολίτες που προσπαθούν να γλιτώσουν τις καταθέσεις τους από το κούρεμα που έρχεται. Μέσα σε ελάχιστες ώρες οι τράπεζες ξεμένουν από ρευστό και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε μια επιχείρηση στήριξης της ρευστότητας στην Κύπρο, μεταφέροντας στο νησί με αεροπλάνα (!) πάνω από 5 δισ. ευρώ προς τα ταμεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.


Μια εβδομάδα αργότερα, στις 25 Μαρτίου, ανακοινώνεται και επισήμως η συμφωνία στην Ευρωζώνη για τη χορήγηση στην Κύπρο προγράμματος βοήθειας ύψους 10 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ.  

Πρωτομαγιά 2013: Ανακοινώνεται η παραχώρηση μετοχικού ποσοστού ύψους 33% και του μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία Emma Delta αντί ποσού άνω των 700 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που ολοκληρώνεται σύμφωνα με το χρονοδριάγραμμα της κυβέρνησης. 

11 Ιουνίου 2013: Τέλος εποχής για την ΕΡΤ. Με απόφαση της κυβέρνησης η δημόσια τηλεόραση, όλα τα κανάλια της και τα ραδιόφωνά της, παύουν να λειτουργούν άμεσα. Από την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ως τη στιγμή που έπεσε το σήμα της ΕΡΤ μεσολάβησαν ελάχιστες ώρες. Επισήμως το σήμα έπεσε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της 11ης Ιουνίου. Παράλληλα το σύνολο του προσωπικού της ΕΡΤ απολύεται. Αμέσως θα ξεκινήσει κατάληψη στο κτίριο της ΕΡΤ από τους εργαζόμενούς της η οποία θα τερματιστεί στις 7 Νοεμβρίου, μετά από επέμβαση των ΜΑΤ.



18 Σεπτεμβρίου 2013: Δολοφονείται στην Αμφιάλη ο Παύλος Φύσσας από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά. O 34χρονος Παύλος Φύσσας επέζησε για λίγη ώρα της δολοφονικής επίθεσης και πρόλαβε να υποδείξει τον δράστη στους αστυνομικούς. Ο Ρουπακιάς ομολόγησε πως τραυμάτισε το θύμα με μαχαίρι, στο στήθος, κατά τη διάρκεια συμπλοκής μέσα σε καφετέρια. Ο Φύσσας μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου και κατέληξε.



Η δολοφονία Φύσσα έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Στις 28 Σεπτεμβρίου και μετά από συντονισμένη επιχείρηση των αρχών, συλλαμβάνονται και στη συνέχεια φυλακίζονται, με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο φερόμενος ως υπαρχηγός του Χρήστος Παπάς και ο βουλευτής Γιάννης Λαγός. Νωρίτερα είχαν διαβεί την πόρτα ανακριτή και εισαγγελέα και άλλοι βουλευτές του κόμματος, που όμως αφέθηκαν ελεύθεροι. Για τους τρεις συλληφθέντες το εισαγγελικό πόρισμα κάνει λόγο για τη συμμετοχή τους στη δομή οργάνωσης με επικεφαλής τον Ν. Μιχαλολιάκο και υπαρχηγό τον Χρήστο Παππά.



Οκτώβριος 9, 2013: Ξεκινούν οι κινητοποιήσεις διοικητικών υπαλλήλων και διδακτικού προσωπικού στα ΑΕΙ. Αντιδρούν στην διαθεσιμότητα και στον τελικό περιορισμό των θέσεων του προσωπικού που προωθούν το υπουργείο Παιδείας σε συνδυασμό με το οικονομικό επιτελείο. Πιο σκληρή στάση θα τηρήσουν τελικά οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποία θα κρατήσουν τις σχολές κλειστές έως και τα μέσα Δεκεμβρίου!



17 Οκτωβρίου: Θρίλερ στα Φάρσαλα. Μετά από ανώνυμη καταγγελία αστυνομικοί συνοδεία Εισαγγελέα ερεύνησαν καταυλισμό τσιγγάνων και βρήκαν ανάμεσά τους ένα 4χρονο κατάξανθο κοριτσάκι που εμφανώς δεν ταιριάζει με τους φερόμενους ως γονείς του. 

Στις 18 Οκτωβρίου η υπόθεση της μικρής Μαρίας, όπως ονομάστηκε, πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις καθώς η αστυνομία συνέλαβε τους τσιγγάνους που παρίσταναν τους βιολογικούς γονείς της μικρής. 



29 Οκτωβρίου: Μετά από έναν κυκεώνα ενεργειών, εικασιών, ανακρίσεων υπόπτων, εξετάσεων DNA και φημών, η υπόθεση της μικρής Μαρίας από τα Φάρσαλα φαίνεται πως βρίσκει μιαν απάντηση και μια λύση: Αποδείχθηκε ότι η οικογένεια τσιγγάνων από τα Φάρσαλα υιοθέτησε τη μικρή Μαρία από άλλους Ρομά από την Βουλγαρία καθώς η βιολογική της μητέρα την έδωσε έναντι ανταλλάγματος γιατί δεν μπορούσε να την ζήσει. Τελικώς οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να στείλουν την Μαρία σε ίδρυμα στην Βουλγαρία και στη συνέχεια να αναζητηθεί γι’ αυτήν ανάδοχη οικογένεια.

1η Νοεμβρίου 2013: Σε μια κινηματογραφικής εκτέλεσης επίθεση δολοφονούνται δύο νεαρά μέλη της Χρυσής Αυγής έξω από τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στο Νέο Ηράκλειο. Τα θύματα είναι ο Γιώργος Φουντούλης και ο Μανώλης Καπελώνης. Στην ίδια επίθεση τραυματίζεται σοβαρά ο Αλέξανδρος Γέροντας. Βίντεο από κάμερα ασφαλείας έχουν καταγράψει τη στιγμή του χτυπήματος και δείχνουν δύο νεαρούς άνδρες να φτάνουν στο σημείο με μηχανή και τον έναν εξ’ αυτών να πυροβολεί επανειλημμένα τα θύματά του. 



11 Νοεμβρίου: Απορρίπτεται από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η τελική απόφαση της Βουλής έδωσε 153 ψήφους εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σε σύνολο 296 ψηφισάντων βουλευτών.

16 Νοεμβρίου: Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Μαχόμενες Επαναστατικές Λαϊκές Ομάδες» ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο Νέο Ηράκλειο. Η προκήρυξη που έστειλαν κάνει λόγο για «πολιτικές εκτελέσεις φασιστών-μελών του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή», προσθέτοντας πως η επίθεση έγινε ως «αντίποινα» για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

22 Νοεμβρίου 2013: Η χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων δεκαετιών πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα. Τα Δωδεκάνησα βρέθηκαν στο “μάτι” της κακοκαιρίας και η κατάληξη ήταν τραγική. Στη Ρόδο έχασαν τελικά τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι από την καταστροφική κακοκαιρία ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στο νησί από τις πλημμύρες.



16 Δεκεμβρίου 2013: Το… θρίλερ με τις κλειστές πανεπιστημιακές σχολές και το χαμένο εξάμηνο λαμβάνει τέλος. Τελευταίο χρονικά ανοίγει τις πύλες του το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το ίδρυμα να ανοίγει τις πύλες του μετά από το «λουκέτο» 14 εβδομάδων. 

24 Δεκεμβρίου 2013: Συλλαμβάνεται για εκβίαση και παθητική δωροδοκία ο 54χρονος Πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Χάρης Τομπούλογλου. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ενώ στο ενδιάμεσο απεπέμφθη από πρόεδρος του ιδρύματος.



26-29 Δεκεμβρίου 2013: Σάλος στην πολιτική και επιχειρηματική σκηνή της χώρας από τις αποκαλύψεις του Αντώνη Κάντα, πρώην διευθυντή εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στην απολογία-ποταμό αποκαλύπτει τις δαιδαλώδεις διαδρομές της μίζας για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας και “φωτογραφίζει” επιχειρηματίες και πολιτικούς.



30 Δεκεμβρίου 2013: Ένοπλη επίθεση σημειώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα, στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Δύο οι δράστες, με καλάσνικοφ. Κανείς δεν τραυματίστηκε.


www.protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα