Γεύσεις

Τα καλύτερα παραδοσιακά γλυκά για να κεράσουμε το Πάσχα

Από σμυρνέικα κουλουράκια, λυχναράκια και γιαννιώτικα κουλούρια μέχρι γαλατόπιτα. Εδώ βρίσκουμε μερικές από τις πιο αγαπημένες μας πασχαλινές λιχουδιές
Ακούστε το άρθρο

Νηστίσιμα κεράσματα για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Μυρωδάτα ταχίνια, γλυκά μπαχαρικά και ξηροκάρπια, εύκολα ζυμαράκια απαλλαγμένα από ζωικά λιπαρά συνθέτουν το πλούσιο συνταγολόγιο της νηστίσιμης παράδοσής μας. Από το Καρλόβασι της Σάμου, η Αργυρώ Αναστασίου στέλνει τα τραγανάταχινοπιτάκια της στον Μανδραγόρα. Φτιαγμένα με φύλλο κρούστας, ταχίνι και ξηρούς καρπούς, είναι τέλεια με τον απογευματινό καφέ αλλά και για κέρασμα. Υπέροχες κυπριακές ταχινόπιτες με μέλι ζυμώνουν στην Πνύκα, ενώ στο εργαστήριο Rita’s Cookies η Ρίτα τις κάνει πιο ψωμένιες, με σφιχτή ζύμη και μοσχοβολάνε σουσάμι. Το μυκονιάτικο νηστίσιμο τσουρέκι του φούρνου του Τάκη είναι ένα εξαιρετικό γλυκό ψωμί που ζυμώνεται με κανελόζουμο. Το άρωμα σε πιάνει από τη μύτη. Από τα πιο ιδιαίτερα νηστίσιμα της πόλης είναι τα σκαλτσούνια με πάστα αμυγδάλουτου φούρνου Λυκαβηττού, με αμύγδαλο, ανθόνερο και μαρμελάδα. Ωραία και για πρωινό ή με το απογευματινό τσάι. Στο κρητικής καταγωγής και έμπνευσης Α λα Γκρεκδιαθέτουν πολλά νηστίσιμα, ξεχωρίζουμε όμως τα κριτσανιστά τους ξεροτήγανα, αυθεντικά λασιθιώτικα και αέρινα. Γ.Π.

Πασχαλινά κουλουράκια: τα κλασικά και τα πιο ιδιαίτερα

Στο Rio, το κλασικό πολίτικο ζαχαροπλαστείο του Παλαιού Φαλήρου, βρίσκουμε υποδειγματικά σμυρναίικα με φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και ελαφριά αρώματα από πορτοκάλι και βανίλια. Βγαίνουν σε τέσσερα διαφορετικά σχήματα, αλλά έχουμε αδυναμία στις έξτρα τραγανές, λεπτεπίλεπτες πλεξούδες. Χρυσοψημένα, τραγανά, με έντονη μοσχοβολιά καλού αιγοπρόβειου βουτύρου και με μια ωραία γυαλάδα, τα σμυρναίικα του Δημητρίου σε σχήμα βαρκούλας είναι εθιστικά. Στον φούρνο του Σέκκαφτιάχνουν επίσης σμυρναίικα αλλά και πολίτικα τα οποία αρωματίζονται σαν τα τσουρέκια με μαχλέπι, κακουλέ και μαστίχα. Τόσο τα πολίτικα «βαρκάκια» όσο και οι σμυρναίικες «κοτσίδες» περιλαμβάνουν ένα μείγμα αιγοπρόβειου και αγελαδινού βουτύρου. Ρωτήστε τους και για τα αετουδάκια, που μοιάζουν με μικρά στολίδια, καθώς, πριν ψηθούν, πιέζονται με σφραγίδα με τον δικέφαλο αετό. Τα εξαιρετικά κουλουράκια βουτύρου με πορτοκάλι αλλά και τα πασχαλινά «γάλακτος» (με βανίλια και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε γάλα συγκριτικά με τα συνηθισμένα κουλούρια) αναζητάμε αυτές τις μέρες στο ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι. Με αρωματικό αιγοπρόβειο βούτυρο, αυγά ημέρας και λίγη βανίλια, τα πασχαλινά (ή κουλούρια βουτύρου) του φούρνου Δαρεμά, που πλάθονται με το χέρι σε στεφανάκια, είναι από τα πιο ξεχωριστά που κυκλοφορούν. Μας αρέσουν και οι πλεξούδες βουτύρου με πορτοκάλι από τον Λυκαβηττό. Στην Πνύκα φουρνίζουν ανάλαφρα γιαννιώτικα κουλούρια με άχνη όλη την περίοδο της Σαρακοστής, ενώ οι Κορίνθιοι αρτοποιοί του Πιέτρη στην Ηλιούπολη φτιάχνουν όλο τον χρόνο τα πασχαλινά ουζοκούλουρα της περιοχής τους: υπόλευκα, με ελαφρώς μαστιχωτό εσωτερικό και τραγανό περίβλημα. Γ.Π.

Τα τυρογλυκά των νησιών μας έκαναν απόβαση στην Αθήνα

Το πλούσιο, φρέσκο γάλα της άνοιξης και συνακόλουθα τα φρέσκα τυριά βρίσκουν θέση στα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα, όπως τα περίτεχνα καλιτσούνια (ή λυχναράκια) Λασιθίου που ετοιμάζει στο Α λα Γκρεκ ο σεφ Κωστής Κωστάκης. Μπορεί να μην καταφέρνει τα τριάντα δύο «τσιμπήματα» της γιαγιάς του (ο ίδιος φτάνει μέχρι τα είκοσι πέντε), αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Ο ίδιος χρησιμοποιεί κρητική μυζήθρα από το οροπέδιο Λασιθίου με λίγη κανέλα, περιτριγυρισμένη από ζυμάρι με ελαιόλαδο, αυγά και λίγο ξύσμα λεμονιού. Στο εργαστήριο του κρητικού μπακάλικου Το Δίκταμο στον Βύρωνα ετοιμάζουν ανεβατά Σητείας, μικρά τσουρεκοειδή γλυκάκια, γεμιστά με ανθότυρο Κρήτης και κανέλα, χανιώτικα καλιτσούνια με ξινομυζήθρα και δυόσμο, όπως και την ηρακλειώτικη εκδοχή τους με ανθότυρο, δυόσμο, ζάχαρη και κανέλα. Από τον φούρνο Μαμά Ψωμί αγοράζουμε γαλατόπιτα χωρίς φύλλο, παρά μόνο με γλυκιά βουτυρένια κρέμα, ελαφρά καψαλισμένη στην επιφάνειά της. Γ.Π.

πηγή:γαστρονόμος

Όλη η επικαιρότητα