Categories: Ζώα

Τα κατοικίδια ωφελούν σοβαρά την υγεία

Share

Σκέψου να επιστρέφεις σπίτι σου και να βρίσκεις πάντα κάποιον ενθουσιασμένο που σε βλέπει, διαθέσιμο για χάδια και αγκαλιές, έτοιμο να ακούσει τα πάντα για τη μέρα σου χωρίς ίχνος επίκρισης! Αν έχεις ήδη κάποιο ζώο συντροφιάς, η περιγραφή αυτή σίγουρα σου φαίνεται οικεία.

«Κανείς δεν εκτιμά τόσο την ιδιαίτερη ιδιοφυΐα της συνομιλίας μαζί σου, όσο ο σκύλος!» , όπως είχε πει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κρίστοφερ Μόρλεϊ, ενώ ο γατόφιλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Κοκτώ το έθεσε ως εξής: «Αγαπώ τις γάτες γιατί μου αρέσει το σπίτι μου· και σιγά-σιγά, γίνονται η ορατή ψυχή του».

Τη συντροφιά ενός κατοικιδίου απολαμβάνει τουλάχιστον ένας στους δύο κατοίκους του πλανήτη μας, με τους σκύλους και τις γάτες να κυριαρχούν στις προτιμήσεις, ακολουθούμενες από τα ψάρια και τα πουλιά.

Όπως φαίνεται και στο γράφημα, το 2018 υπολογίζεται ότι 470 εκατομμύρια σκύλοι και 373 εκατομμύρια γάτες παγκοσμίως έφεραν τον τιμητικό τίτλο του κατοικιδίου.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως προτιμάμε τις γάτες, τουλάχιστον σύμφωνα με την καταγραφή του 2019, όπου οι οικόσιτες γάτες βρέθηκαν να είναι 77.440.000, έναντι μόλις 68.500.000 σκύλων. Ακολουθούν τα πουλιά, τα μικρά θηλαστικά, τα ψάρια και τελευταία τα ερπετά, όπως φαίνεται στο διάγραμμα που ακολουθεί.

Στην Ελλάδα ωστόσο το 2019 είχαν καταγραφεί ως κατοικίδια 660.000 σκύλοι και 590.000 γάτες.

Πού βρίσκουμε τα ζώα συντροφιάς μας;

Σύμφωνα με στοιχεία από την Petpedia, τουλάχιστον στις Η.Π.Α. φαίνεται πως ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων απευθύνεται σε εκτροφείς ή pet shops για να αγοράσει έναν σκύλο (34%), ενώ ένα 23% υιοθετεί τον σκύλο του από καταφύγιο ή φιλοζωϊκή οργάνωση.

Τα αδέσποτα γατιά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τους σκύλους να βρουν ένα σπίτι, καθώς το 27% των ιδιοκτητών γάτων δηλώνει ότι τα βρήκε στον δρόμο, έναντι μόλις 6% των ιδιοκτητών σκύλων.

Τα κατοικίδια ωφελούν σοβαρά την υγεία

Είτε πρόκειται για γάτα, σκύλο ή ακόμα και τίγρη, η κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της κατάθλιψης, του άγχους και ενός ευρέος φάσματος προβλημάτων σωματικής ή ψυχικής υγείας.

Η Άννα Λαλένη, σύμβουλος ψυχικής υγείας, μοιράζεται με το ertnews.gr ορισμένα από τα οφέλη που φέρνει στους ανθρώπους ένα ζώο συντροφιάς.

“Η συμβίωση με ένα ζώο δίνει πολλά σε όλες τις ηλικίες. Το βασικό κομμάτι που προσφέρει το ζώο είναι η σχέση, για την οποία μιλάνε πια όλες οι επιστήμες, ως το πιο σημαντικό για την εξέλιξη και την αίσθηση ασφάλειας του ανθρώπου. Και το κατοικίδιο προσφέρει σχέση με ακριβώς αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που κάνουν οι ανθρώπινες σχέσεις… Είναι συντροφιά, καλλιεργεί την υπευθυνότητα, δίνει ευκαιρία για σωματική άσκηση, κάνει παρέα στο μεγαλύτερο παιδί όταν έρθει το μωρό, εξοικειώνει με τη φύση… Ακόμα και με τον θάνατο”.

Έγνοια πολύ συχνή των γονιών που τους αποτρέπει από το να υιοθετήσουν ένα ζώο συντροφιάς, είναι ότι κάποια στιγμή θα πεθάνει και θα στεναχωρηθεί το παιδί… Ο αντίλογος της κ. Λαλένη είναι ο εξής: “Ο θάνατος είναι μέρος της ζωής μας, όλοι έχουμε μια αμηχανία στο να εισάγουμε αυτήν την έννοια στα παιδιά μας. Ο θάνατος ενός κατοικίδιου είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για αυτό. Πλαισιωμένα από την οικογένειά τους, τα παιδιά μπορούν να πενθήσουνε ελεύθερα και ακίνδυνα. Ωριμάζει πάρα πολύ αυτό… Εισάγει τα παιδιά με πιο φυσικό τρόπο στα υπαρξιακά ζητήματα”.

Για τους ηλικιωμένους επίσης είναι πολλαπλά τα οφέλη, όπως εξηγεί η κ. Λαλένη. “Είναι μεγάλη συντροφιά. Οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια ζουν περισσότερα χρόνια. Στις καρδιοπάθειες, ειδικά οι άνθρωποι που έχουν γάτες κινδυνεύουν λιγότερο! Το γουργουρητό, αυτή η κλασική εικόνα της γιαγιάς με τη γάτα δίπλα, φαίνεται πως καθαρά βιολογικά, δίνει μια ηρεμία στους ρυθμούς της καρδιάς. Οι έρευνες το έχουν αποδείξει αυτό…”

Τα κατοικίδια λειτουργούν θεραπευτικά σε πολλά επίπεδα. “Υπάρχουν εκπαιδευμένα therapy dogs στο εξωτερικό, πέρα από τους σκύλους των τυφλών… Και στην Ελλάδα υπάρχουν, απλώς δεν είναι θεσμοθετημένα”, αναφέρει η κ. Λαλένη. “Έχει αποδειχθεί επίσης ότι βοηθά και τα αυτιστικά παιδιά να έρθουν σε επαφή, να συνδεθούν, να ηρεμούν. Επίσης τα ζώα συναισθάνονται. Όταν είσαι στεναχωρημένος τρέχει από την άλλη άκρη του σπιτιού, σου λέει μην είσαι έτσι, νοιάζομαι εγώ για εσένα!”

Αν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί δεν έχουμε όλοι κατοικίδια;

“Επειδή θέλουν και φροντίδα”, απαντά η κ. Λαλένη. “Ένας άνθρωπος που ταξιδεύει πάρα πολύ ή λείπει πάρα πολλές ώρες από το σπίτι δεν μπορεί να έχει σκυλί… Επίσης έχουν πολλά έξοδα, είναι σαν παιδιά, χρειάζονται επισκέψεις στον κτηνίατρο, εμβόλια, αποπαρασίτωση. Μία υπεύθυνη στάση είναι να μην πάρει κανείς κατοικίδιο αν δεν τα έχει υπολογίσει πρώτα όλα αυτά”.

Για του λόγου το αληθές…

79% των ηλικιωμένων ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων δηλώνουν ότι τα κατοικίδια ζώα τους τους βοήθησαν να μειώσουν το άγχος. Το 73% ανέφερε ότι βρήκε μια νέα αίσθηση σκοπού. (University of Michigan/AARP 2019)

Οι ηλικιωμένοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων πραγματοποιούν 30% λιγότερες επισκέψεις στους ιατρούς τους από αυτούς που δεν έχουν κατοικίδια ζώα. (The Psychology of the Human-Animal Bond)

Η κατοχή ενός σκύλου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις κατά 36%. (Uppsala University)

Η κατοχή ενός σκύλου μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 24% (American Heart Association)

Μόλις 10 λεπτά χάιδεμα γάτας ή σκύλου βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες (κορτιζόλης), σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε φοιτητές. (Washington State University)

Το 94% των οικογενειών με αυτιστικό παιδί αναφέρουν ότι το παιδί τους συνδέθηκε με το κατοικίδιο ζώο, το οποίο το βοήθησε με ποικίλους τρόπους. (NCBI)

Αυτό το ξέρατε;

Περίπου το 44% των ανθρώπων προτιμούν να αγκαλιάζονται με το κατοικίδιο ζώο τους παρά με τον σύντροφό τους. Επιπρόσθετα, 3 στους 10 ιδιοκτήτες ισχυρίζονται ότι το κατοικίδιο ζώο τους είναι καλύτερος ακροατής από τον σύντροφό του. (The Independent)

Περίπου το 93% των χαμένων σκύλων εντοπίζονται εντός 12 ωρών εάν ο ιδιοκτήτης τα ψάχνει.

Δυστυχώς για τις γάτες το ποσοστό επανεύρεσής τους πέφτει στο 64%. Υπολογίζεται ότι το 15% των κατοικιδίων χάνεται τουλάχιστον μία φορά στα πέντε χρόνια. (Lost Pet Research and Recovery)

Υπάρχουν περίπου 5.000 τίγρεις που ζουν ως κατοικίδια ζώα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αριθμός πραγματικά σοκαριστικός, συγκρινόμενος με τις μόλις 3890 τίγρεις που υπολογίζεται ότι ζουν εκτός αιχμαλωσίας παγκοσμίως. (WWF)

Υπάρχουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά στον κόσμο. (WorldAtlas)
Υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο ζώα υποβάλλονται σε ευθανασία σε καταφύγια στις Η.Π.Α. κάθε χρόνο. (ASPCA)

Οι Αμερικανοί ξόδεψαν περίπου 99 δισεκατομμύρια δολάρια για τα κατοικίδια ζώα τους το 2020. (APPA)

Το 81% των ιδιοκτητών σκύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνουν στα κατοικίδιά τους δώρα γενεθλίων ή Χριστουγέννων. Δεν είναι όμως το ίδιο γενναιόδωροι και με τις γάτες, για τις οποίες μόνο το 17% των ιδιοκτητών θα ήταν διατεθειμένο να δώσει πάνω από 10 λίρες. (Battersea)

Περίπου 1 στα 10 άτομα είναι αλλεργικά στα κατοικίδια. Οι περισσότερες αλλεργίες δεν οφείλονται στην τρίχα των ζώων, όπως λανθασμένα πιστεύουμε, αλλά σε μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα τους. (NCBI, AAFA)

Και για να κλείσουμε με ρήσεις διάσημων σκυλογατόφιλων, μην ξεχνάτε πως, όπως είπε ο πατέρας της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόυντ “Ο χρόνος που περνάς με τις γάτες δεν πάει ποτέ χαμένος” ενώ παράλληλα, όπως είπε ο φωτογράφος και συγγραφέας Ρότζερ Κάρας “Οι σκύλοι δεν είναι ολόκληρη η ζωή μας, αλλά κάνουν τη ζωή μας ολόκληρη”.

Πηγή: ertnews.gr