Categories: Γεύσεις

Τα λαχανικά του φθινοπώρου σε 3 νόστιμες συνταγές

Share

Σε γενικές γραμμές τα εποχικά λαχανικά είναι καλύτερης ποιότητας από τα εκτός εποχής.

Γι’ αυτό καλό είναι να τα προτιμούμε έτσι ώστε να επωφελούμαστε τόσο από τη γεύση τους όσο και από τη θρεπτική τους αξία. Τα πράσα, τα πράσινα φασολάκια και οι μελιτζάνες είναι μερικά από τα λαχανικά του φθινοπώρου και οι παρακάτω συνταγές τα… εκμεταλλεύονται σωστά.

Πίτα με γαλοπούλα και πράσο

Υλικά: 25 γρ. βούτυρο, λιωμένο, 2 πράσα, μεγάλα, κομμένα σε λεπτές φέτες μόνο το λευκό μέρος τους, 4 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες, 1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ., 1 κύβο κότας, 400 ml νερό, 2 κ.σ. μουστάρδα, ντιζόν, 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος 35%, αλάτι, πιπέρι, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο, 450 γρ. γαλοπούλα, 450 γρ. φύλλο κρούστας για πίτες, ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Λιώνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε τα πράσα και τα καρότα στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για περίπου 10 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να πάρουν χρώμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με μία σπάτουλα και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον κύβο κότας, το νερό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρά το μείγμα. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό, το θυμάρι και τη γαλοπούλα και αφήνουμε στη φωτιά για 1-2 λεπτά.

Λαδώνουμε τη βάση ενός στρογγυλού ή παραλληλόγραμμου πυρέξ χωρητικότητας τουλάχιστον 2 λίτρων. Απλώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ένα ένα. Ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα στο πυρέξ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Μέχρι να ζεσταθεί λαδώνουμε με ελαιόλαδο τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, τα τσαλακώνουμε και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στην επιφάνεια του πυρέξ, πάνω από τη γέμιση σαν φύλλα βεντάλιας προσέχοντας να γεμίσει όλη η επιφάνεια της πίτας με φύλλο. Ψήνουμε την πίτα για 25-35 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.

Φασολάκια λαδερά με κοτόπουλο

Υλικά: 1-1,5 κιλό κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια, 1 κιλό φασολάκια, 5 ώριμες ντομάτες τριμμένες, 2 κρεμμύδια τριμμένα, 4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες, 1/3 ματσάκι (30γρ) μαϊντανό ψιλοκομμένο, 70γρ πελτέ, 1 φλ. ελαιόλαδο (250ml), 1 κόκκος μπαχάρι, 1 κ.γλ. κανέλα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το κοτόπουλο. Το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά γυρνώντας το 1 φορά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.  Προσθέτουμε και το σκόρδο και συνεχίζουμε 1-2 λεπτά ακόμα. Βάζουμε τις ντομάτες και τον πελτέ, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και ρίχνουμε την κανέλα και το μπαχάρι. Προσθέτουμε τα φασολάκια και ανακατεύουμε προσεχτικά. Προσθέτουμε νερό και σιγοβράζουμε ακόμα 1 ώρα περίπου. Προς το τέλος ρίχνουμε και τον μαϊντανό.

Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα φασολάκια, μην τα προσθέσετε μαζί με την ντομάτα, αλλά αφήστε να πάρει βράση το μείγμα, και περιμένετε 10 περίπου λεπτά πριν τα προσθέσετε. Ο λόγος είναι πως τα κατεψυγμένα φασολάκια είναι πιο “ταλαιπωρημένα” και θέλουν λιγότερο χρόνο για να βράσουν.

Συνταγή από εδώ.

Μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα και φέτα

Υλικά: 4-5 μελιτζάνες φλάσκες ή 10 μικρές λευκές, 6-7 ντομάτες, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι, φρέσκο βασιλικό, 300 γρ. φέτα, ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο χοντρό αλάτι

Εκτέλεση: Κόβουμε τις μελιτζάνες στα δύο, χαράσουμε τη σάρκα τους και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις βάζουμε να ψηθούν για 15-20 λεπτά στους 200oC στις αντιστάσεις. Παράλληλα φτιάχνουμε τη σάλτσα. Κόβουμε το κρεμμύδι σε ακανόνιστα μεσαία κομμάτια και τα βάζουμε να σοταριστούν μαζί με ελαιόλαδο και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά.

Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο, ρίχνουμε τις ντομάτες που έχουμε τρίψει σε τρίφτη και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Ρίχνουμε στη σάλτσα 10 φύλλα βασιλικού που κόβουμε με το χέρι. Βράζουμε άλλα 5 λεπτά και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα και σπάμε τη φέτα με τα χέρια από πάνω. Ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να λιώσει η φέτα και να πάρει χρώμα.

Συνταγή από εδώ.