Ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες, αλλά και ημέρα αντίστασης η Εργατική Πρωτομαγιά αναφέρουν στα μηνύματά τους τα κόμματα, εστιάζοντας στην απορρύθμιση που έχει υποστεί η αγορά εργασίας στα μνημονιακά χρόνια και στις προκλήσεις και τους νέους αγώνες που καλούνται να δώσουν σήμερα οι εργαζόμενοι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δε, δυστυχώς, όχι για να διεκδικήσουν νέα δικαιώματα και βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας, αλλά για να επανακτήσουν βασικά δικαιώματα που καταπατήθηκαν στα χρόνια της βαθιάς και πολύχρονης κρίσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κόσμος της εργασίας αρχίζει να κερδίζει νίκες

Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισημαίνει ότι σήμερα στην Ελλάδα δίνεται μια μεγάλη μάχη και ο κόσμος της εργασίας αρχίζει να κερδίζει νίκες.

«Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς για ενότητα και αγώνα παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Η κυριαρχία των αγορών και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο επιτίθενται στις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος για να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερη συσσώρευση κεφαλαίου εντείνοντας την εκμετάλλευση και τις ανισότητες» τονίζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Σε μια εποχή που η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα για μείωση των ωρών εργασίας σε συνδυασμό με καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας, οι κυρίαρχες ελίτ προσπαθούν να επιβάλουν εργασιακό μεσαίωνα.»

» Σήμερα στη χώρα μας δίνεται μια μεγάλη μάχη. Απέναντι στις αγορές, τους διεθνείς και εγχώριους εκπροσώπους του κεφαλαίου και τα πολιτικά τους φερέφωνα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιθυμούν τη συνέχιση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και της φτωχοποίησης των εργαζομένων.»

» Απέναντι σε όλους αυτούς ο κόσμος της εργασίας αρχίζει να κερδίζει νίκες. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που έχει ήδη νομοθετηθεί για τον Αύγουστο του 2018 αλλά και οι ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία, η ουσιαστική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και των διαδικασιών μεσολάβησης του υπουργείου Εργασίας υπέρ των εργαζομένων, αποτελούν τα πρώτα δείγματα αντιστροφής της κατάστασης διάλυσης των εργασιακών σχέσεων που διαμόρφωσαν τα μνημόνια».

Ταυτόχρονα τονίζει πως «ο αγώνας συνεχίζεται. Για την αύξηση των μισθών, την αποκατάσταση του εργατικού δικαίου και τη διεύρυνσή του. Για να συμπεριλάβει τους «αόρατους» εργαζόμενους στην επισφάλεια, την ενοικίαση, τις εργολαβίες. Τους άνεργους και τις άνεργες. Για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που δεν θα βασίζεται στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τους μισθούς φτώχειας, αλλά στην αξιοπρεπή εργασία για όλες και όλους».

«Για να τα πετύχουμε όμως αυτά, βασική προϋπόθεση είναι ένα ισχυρό εργατικό κίνημα, που θα αντιπαλεύει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και συγχρόνως θα δίνει και θα κερδίζει τις μικρές και μεγάλες καθημερινές μάχες στους χώρους δουλειάς» σημειώνει και συνεχίζει:

«Είναι καθήκον όλων μας να δυναμώσουμε τα σωματεία παντού. Να συμμετέχουμε όλες και όλοι, εργαζόμενες και εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι στους καθημερινούς αγώνες με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη. Το εργατικό κίνημα μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει στους σημερινούς αγώνες. Να παραμερίσει τους εκφραστές της παρακμασμένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και των μικροκομματικών επιδιώξεων και να προχωρήσει ενωμένο στο δρόμο που μας δείχνουν οι αγώνες των εργατών στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο για εργασιακά δικαιώματα κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία».

Τέλος, καλεί σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά αύριο στην Αθήνα, στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί, στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στις 10.30 και σε όλη την Ελλάδα.

Φ. Γεννηματά: Ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες και ημέρα αντίστασης απέναντι στις αντιεργατικές λογικές

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αναφέρει η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για την Εργατική Πρωτομαγιά.

«Είναι όμως και ημέρα αντίστασης απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και αντιεργατικές λογικές που κυριαρχούν στην Ευρώπη, προσθέτει, και στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει πειθήνια, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Είναι ώρα να αντισταθούμε σε αυτές τις αντιλήψεις.

Στην Ελλάδα με το Κίνημα Αλλαγής, στην Ευρώπη με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.

Το Κίνημα Αλλαγής πιστεύει σε πραγματική αλλαγής πορείας. Με το Σχέδιο Ελλάδα για ανάπτυξη και παραγωγή νέου πλούτου. Με τις παραγωγικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους , που τόσα έχουν προσφέρει στα χρόνια της κρίσης, στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας.

Η χώρα μας δεν θα σταθεί ποτέ στα πόδια της, με τη θηλιά στο λαιμό με τις πολιτικές που τσακίζουν τη μεσαία τάξη, την υπερφορολόγηση που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τα «πλεονάσματα» που πνίγουν τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο.

Έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε ξανά για τον αγώνα κατά της φτώχειας, για αξιοπρεπείς μισθούς και όχι φιλοδωρήματα, για πλήρη απασχόληση, για ουσιαστικά δικαιώματα.

Για μείωση της ανεργίας, επαναφορά της καθολικής εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αύξηση του κατώτερου μισθού και τον προσδιορισμό του μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

Για επιστροφή των νέων στην Ελλάδα που τόσο τους έχουμε ανάγκη.

Για την πραγματική ελπίδα, για όλους.

Τις Ελληνίδες και τους Έλληνες» αναφέρει η κυρία Γεννηματά.

ΚΚΕ: Προμετωπίδα στην πάλη του εργατικού κινήματος η απάντηση στα αντιλαϊκά μέτρα

«Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του ’36 στη Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στην Καισαριανή, την 1η Μάη του ’44, όλους τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που έδωσαν και τη ζωή τους για το δίκιο της τάξης τους, για να ανατραπεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων» υπογραμμίζει ανακοίνωση του ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά 2018.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «σήμερα γίνεται ακόμα πιο φανερός ο αποκρουστικός χαρακτήρας του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Γίνεται ακόμη πιο φανερό ότι η αιτία που οδηγεί τους λαούς στη φτώχεια και την ανεργία είναι ίδια με αυτή που τους βάζει να σκοτώνονται στους πολέμους για τις σφαίρες επιρροής και τα μερίδια των αγορών. Ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, που ισοπεδώνει χώρες και επαναχαράσσει σύνορα, προετοιμάζεται μέρα τη μέρα, μέσα σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής «ειρήνης», που κάνει συντρίμμια τα δικαιώματα των εργαζομένων, για να κερδίζει περισσότερα μια χούφτα καπιταλιστών. Είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής με άλλα, βίαια -στρατιωτικά κυρίως- μέσα».

Αναφέρει ακόμα ότι «σε συνθήκες όπου τα αδιέξοδα του συστήματος είναι τεράστια, που οι δυσκολίες ανάκαμψης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας είναι μεγάλες και οι κίνδυνοι μιας νέας βαθιάς οικονομικής κρίσης υπαρκτοί, δεν επαρκούν, για το κεφάλαιο, μόνο τα διάφορα αντιλαϊκά μέτρα, η ένταση της εκμετάλλευσης και της επίθεσης στα δικαιώματα. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι, σε αυτές τις συνθήκες, γίνεται σφοδρή αναμέτρηση για νέα πεδία κερδοφορίας, για πλουτοπαραγωγικές πηγές, ενεργειακούς αγωγούς, δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων».

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τον λαό να γυρίσουν την πλάτη τόσο «στην κοινή προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής να υποτάξουν το λαό στον ονομαζόμενο «εθνικό στόχο» της επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη» όσο και «στα νέα παραμύθια για το «τέλος των μνημονίων» και τη ‘δίκαιη ανάπτυξη’» τονίζοντας οτι «οι αντεργατικοί-αντιλαϊκοί νόμοι των μνημονίων, τα προνομοθετημένα μέτρα και τα ματωμένα πλεονάσματα θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, με ακόμη μεγαλύτερη ένταση».

Καλώντας τους εργαζόμενους να κλείσουν τα αυτιά τους «στη θεωρία που λανσάρεται για μια ακόμη φορά, ότι δήθεν το «μικρότερο κακό» είναι η καλύτερη επιλογή για το λαό» υπογραμμίζει ότι «σήμερα χρειάζεται η πάλη του εργατικού – λαϊκού κινήματος να έχει στην προμετωπίδα της την απάντηση και στα μέτρα που τσακίζουν το λαό σε καιρό «ειρήνης», αλλά και την απαίτηση απεμπλοκής από τους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς».

ΑΝΕΛ: Η εργασιακή κανονικότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι το διαρκές ζητούμενο

«Η Πρωτομαγιά μας θυμίζει ότι τα εργασιακά δικαιώματα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη και την πρόοδο των κοινωνιών, κατακτήθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες και θυσίες των εργαζομένων. Η εργασιακή κανονικότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι το διαρκές ζητούμενο παράλληλα με την επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης και τις καλύτερες προοπτικές της πατρίδας μας» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει εφέτος με τις ευοίωνες προοπτικές της εξόδου από την ύφεση και τη μνημονιακή επιτροπεία μετά από επτά χρόνια σκληρών θυσιών των Ελλήνων» προσθέτει η κ. Παπαδοπούλου, καταλήγοντας «ο κοινός στόχος για τον οποίο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και προσωπικά ο πρόεδρός μας, Πάνος Καμμένος έχουμε δεσμευτεί είναι η οριστική ρύθμιση του ζητήματος του χρέους, που αποτελεί κομβική και αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δραστική μείωση της ανεργίας, καθώς και η διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Αυτό είναι το χρέος μας».

Β.Λεβέντης: Το νόημα της Πρωτομαγιάς πρέπει να το θυμόμαστε όλες τις μέρες του χρόνου

«Για την Ένωση Κεντρώων είναι κορυφαία μέρα το νόημα της οποίας πρέπει να το θυμόμαστε όλες τις μέρες του χρόνου», τονίζει ο Βασίλης Λεβέντης σε μήνυμά του για την Εργατική Πρωτομαγιά.

«Η εργατική Πρωτομαγιά έχει μεγάλη σημασία, γιατί θυμίζει τους αγώνες των εργαζομένων, ενάντια στη κακή εργοδοσία και τις κακές συνθήκες δουλειάς, ενάντια δηλαδή στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Ο κ. Λεβέντης σημειώνει ότι «στην Ελλάδα των μνημονίων υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι, 600 χιλιάδες νέοι στο εξωτερικό και από τους εργαζόμενους ένα 40% παίρνουν αμοιβές ασητείας και πείνας» και τονίζει:

«Τώρα, λοιπόν η Πρωτομαγιά έχει πολύ μεγάλη αξία από ποτέ άλλοτε, γιατί ενώνει και χαλυβδώνει την εργατική τάξη ενάντια στην εκμετάλλευση του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Η Πρωτομαγιά δεν είναι υπόθεση της Αριστεράς. Για την Ένωση Κεντρώων είναι κορυφαία μέρα το νόημα της οποίας πρέπει να το θυμόμαστε όλες τις μέρες του χρόνου».

ΔΗΜΑΡ: Τα παραμύθια της καθαρής εξόδου δεν πείθουν εργαζόμενους

«Τα παραμύθια της καθαρής εξόδου δεν πείθουν εργαζόμενους, ανέργους και οι συνταξιούχους που βιώνουν την περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση με τις ασκούμενες πολιτικές» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της για την εργατική Πρωτομαγιά.

Προσθέτει ότι η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, η βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας δεν είναι απλά μια κοινωνική αναγκαιότητα, αλλά μια εθνική προτεραιότητα για να μην υπάρξουν «χαμένες γενιές».

«Για αυτό είναι αναγκαία η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να ασκηθούν προοδευτικές πολιτικές, υπέρ των εργαζομένων και της κοινωνίας» τονίζει η ΔΗΜΑΡ επισημαίνοντας ότι οι συνεχείς βίαιες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών καθιστούν αναγκαίο τον αγώνα για τη διεκδίκηση αυτονόητων κεκτημένων κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων για να ανατραπεί το σημερινό καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας.

«Η πολιτική ισοπέδωσης κάθε κατάκτησης μέσα από την συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους απλώς αναπαράγει τα σημερινά αδιέξοδα», σημειώνει.

Δίκτυο Νεολαίας ΠΡΑΤΤΩ: Η Εργατική Πρωτομαγιά έρχεται να μας υπενθυμίσει τον ρόλο του εργατικού κινήματος

Η Εργατική Πρωτομαγιά συνιστά μια μέρα ορόσημο για την Ιστορία του εργατικού κινήματος. Το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα του Σικάγο ξεσηκώθηκαν μαζικά και αγωνίστηκαν με αιτήματα την κατοχύρωση του 8ωρου και καλύτερες συνθήκες εργασίας αναφέρει το δίκτυο νεολαίας ΠΡΑΤΤΩ για την Εργατική Πρωτομαγιά.

«Τα αιτήματα του χθες είναι ακόμα επίκαιρα. Οι κατακτήσεις του παρελθόντος έγιναν ξανά διεκδικήσεις του σήμερα. Τα πάγια εργατικά δικαιώματα πρέπει να αναδυθούν ως μόνιμες λαϊκές απαιτήσεις και να διεκδικηθούν ξανά.»

» Το δικαίωμα στην εργασία, το 8ωρο, η πλήρης ασφάλιση, η καθιέρωση της Κυριακής ως αργία, η καταβολή υπερωριών, το δικαίωμα στην απεργία και στο συνδικαλισμό. Η Εργατική Πρωτομαγιά έρχεται να μας υπενθυμίσει τον ρόλο του εργατικού κινήματος και των λαϊκών αγώνων διαχρονικά για τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής.»

» Η νέα γενιά τιμώντας τις εργατικές διεκδικήσεις και τους αγωνιστές της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την εξέγερση του Σικάγο το 1886 αλλά και το ματωμένο Μάη στη Θεσσαλονίκη το 1936 με την απεργία των καπνεργατών, οφείλει να παλεύει για ένα κόσμο κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας και αλληλεγγύης.»

» Να αντιτίθεται ενεργά σε αντεργατικές, αντικοινωνικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υποσκάπτουν το μέλλον της, πολεμώντας κέντρα εξουσίας, ντόπια και ξένα συμφέροντα. Να διεκδικεί δουλειά και ευκαιρίες που θα ανταποκρίνονται στο υψηλά καταρτισμένο και μορφωμένο προσωπικό που υπάρχει στη χώρα μας και έτσι να αποτρέπεται και η μεγάλη πληγή της μαζικής μετανάστευσης των νέων.»

» Να αποτελεί ανάχωμα στην επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα που φέρνει ο νεοφιλελευθερισμός και στην εκμετάλλευση της δημιουργικότητας της προς όφελος της κερδοφορίας των λίγων. Το μέλλον ανήκει στους νέους, προασπίζοντας τις κατακτήσεις του τότε, δίνοντας μάχη για δουλειά με δικαιώματα και για αξιοπρεπή ζωή.»

»Ως Δίκτυο Νεολαίας Πράττω, καλούμε σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια της Τρίτης, 1ηΜαΐου. Για να τιμήσουμε αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, για να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε αλλά μας έχουν στερήσει, για ένα μαχητικό, αναγεννημένο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.