Categories: Παιδί

Τα μυστικά πριν την αγορά της σχολικής τσάντας – Τα λάθη που προκαλούν σκολίωση, πόνους στη μέση και στην πλάτη

Share
Η προμήθεια της κατάλληλης σχολικής τσάντας, που θα ικανοποιεί το παιδί, θα καλύπτει τις ανάγκες του και δεν θα επιβαρύνει το σώμα του, αποτελεί την σημαντικότερη αγορά της χρονιάς. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε πριν διαλέξετε το καθημερινό αξεσουάρ του μικρού σας μαθητή.

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Η σχολική τσάντα μπορεί να αποδειχθεί υπεύθυνη για πόνους στην πλάτη ή στη μέση των παιδιών, ακόμα και για εμφάνιση σκολίωσης, που θα καθορίσει την σωματική τους διαμόρφωση και την ποιότητα της ζωής τους.

Εκτός λοιπόν από τον αγαπημένο τους ήρωα, το χρώμα και το σχέδιο, δείτε ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει την κατάλληλη επιλογή.

Οπωσδήποτε δύο λουριά για τους ώμους: Τσάντες ή σακίδια με ένα λουρί που φοριούνται διαγώνια δεν κατανέμουν το βάρος ομοιόμορφα στο σώμα και μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την μια πλευρά του σώματος του παιδιού.

Όσο πιο φαρδιά, τόσο καλύτερα: Τα φαρδιά, τουλάχιστον 5 εκατοστά, λουριά μειώνουν την πίεση στους μύες των ώμων,ιδιαίτερα αν η τσάντα είναι φορτωμένη. Αντίθετα, αν τα λουριά είναι στενά μπορεί να προκαλέσουν πόνο στους ώμους του παιδιού, αλλά και να εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Απαραίτητο είναι επίσης, τα λουριά να διαθέτουν εσωτερική ενίσχυση και μαλακό κάλυμμα. Φροντίστε να είναι σωστά ρυθμισμένα με το κάτω μέρος της τσάντας να βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τη μέση του παιδιού.

Πλάτη με γέμισμα: Η πλάτη είναι το σημείο του σώματος του παιδιού, που έρχεται σε άμεση επαφή με την σχολική τσάντα. Χρειάζεται επομένως να είναι προστατευμένη από τυχόν αιχμηρά αντικείμενα, γωνίες των βιβλίων και τόσα άλλα που θα μεταφέρει ο μικρός ή η μικρή σας στη διάρκεια της χρονιάς. Φροντίστε να νοιώθει άνετα κρατώντας μια τσάντα με επένδυση, όπως ένα σπογγώδες υλικό.

Στήριξη της μέσης: Τσάντες που διαθέτουν λουρί μέσης ή θώρακα θα βοηθήσουν πολύ το παιδί να μοιράσει ομοιόμορφα το βάρος της τσάντας του στο σώμα του. Αρκεί φυσικά να τα χρησιμοποιεί και να μην μείνουν απλά διακοσμητικά αξεσουάρ.

Μήπως να προτιμήσω τσάντα- τρόλεϊ; Τσάντες τύπου τρόλεϊ μπορεί να αποδειχθούν απαραίτητες στις πρώτες τάξεις, όπου το βάρος ενός σακιδίου μπορεί να είναι πολύ μεγάλο για το σώμα του παιδιού. Χρειάζεται όμως προσοχή στο ύψος του χερουλιού. Πρέπει να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο, ώστε να μην αναγκάζει το παιδί να σκύβει.

Μία ή πολλές θήκες; Χωρίς δεύτερη σκέψη, πολλές! Η ύπαρξη χωρισμάτων και θηκών βοηθά όχι μόνο στην καλύτερη οργάνωση της τσάντας, αλλά και στην σωστότερη κατανομή του βάρους που θα σηκώσει το παιδί σας. Το καλύτερο είναι τα πιο βαριά αντικείμενα να τοποθετούνται στο κέντρο της τσάντας.

Πόσο βάρος είναι επιτρεπτό; Πρόκειται για την μόνιμη ανησυχία των γονέων, ιδιαίτερα τις μέρες με φορτωμένο πρόγραμμα ή αν τα παιδιά είναι αναγκασμένα να διανύσουν απόσταση από το σπίτι στο σχολείο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ιδανικό είναι το βάρος της τσάντας να κυμαίνεται στο 10% περίπου του σωματικού βάρους του παιδιού, με ανώτατο επιτρεπτό το 15%. Αν δεν είστε σίγουροι για το βάρος της τσάντας δοκιμάστε να την ζυγίσετε φορτωμένη σε μια απλή ζυγαριά μπάνιου. Θα έχετε μια εικόνα, έστω κατά προσέγγιση.

Tips

  • Ακόμα κι αν θεωρείτε ότι κάνατε την αγορά της ιδανικής σχολικής τσάντας, μην επαναπαύεστε. Εκπαιδεύστε το μικρό σας να τηρεί τη σωστή στάση σώματος, ώστε να μην κινδυνεύει από τραυματισμούς ή να μην επιβαρύνει το σώμα του. Το πιο σημαντικό είναι ότι είτε χρειάζεται να σκύψει φορώντας την τσάντα του, είτε χρειάζεται να την σηκώσει, πρέπει να ξεκινά με λυγισμένα γόνατα, ώστε να μην επιβαρύνεται η μέση και η σπονδυλική του στήλη.
  • Μην περιμένετε το παιδί σας να παραπονεθεί για πόνο στη μέση ή στην πλάτη. Ενθαρρύνετε το να σας ενημερώνει τακτικά και, αν χρειαστεί, μην αμελήσετε να απευθυνθείτε στον γιατρό.

Πηγή: ValueForLife