Categories: Υγεία

Τα μυστικά της μαρκοζωίας της βασίλισσας Ελισάβετ

Share

Μετά τον Λουδοβίκο τον 14ο της Γαλλίας, που συμπλήρωσε 72 χρόνια στον θρόνο, και με μικρή διαφορά από εκείνον, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ του Ηνωμένου Βασιλείου πέρασε στην ιστορία ως η δεύτερη μακροβιότερη μονάρχης, αλλά η πρώτη γυναίκα.

Ο θάνατός της, στα 96 της χρόνια, είναι μία ακόμη επιβεβαίωση του κανόνα ότι η ευημερία προάγει τη μακροζωία. Φυσικά, ως βασίλισσα είχε πρόσβαση στους καλύτερους γιατρούς και θεραπευτές. Ένα ολόκληρο επιτελείο φρόντιζε να μην της λείψει τίποτε, ενώ ταυτόχρονα μπορούσε να απολαμβάνει τις πιο υγιεινές συνήθειες.

Από την άλλη, η ζωή ενός μονάρχη διαθέτει και μπόλικο στρες, ακόμη και σε εποχές και καθεστώτα που ο βασιλιάς δεν είναι υπεύθυνος για τη χάραξη της πολιτικής. Ίσως δηλαδή να συμφέρει να είσαι βασιλομήτωρ, χωρίς πολλές έννοιες, αν θέλεις να ζήσεις περισσότερο (η μητέρα της πέθανε σε ηλικία 102 ετών).

Όπως και να ’χει, τα μυστικά μακροζωίας της βασίλισσας Ελισάβετ δεν είναι αδιάφορα. Ούτε είναι η πρώτη φορά που ασχολείται κανείς με αυτά. Τον Δεκέμβριο του 2020 κυκλοφόρησε το βιβλίο Long Live the Queen: 23 Rules for Living from Britain’s Longest-Reigning Monarch, γραμμένο από τον δημοσιογράφο Bryan Kozlowski.

Εστίαζε στο πώς η βασίλισσα έτρωγε, παρέμενε παραγωγική στα καθήκοντά της, αξιοποιούσε τον ελεύθερο χρόνο της και διατηρούσε τόσο τις οικογενειακές όσο και τις επαγγελματικές της σχέσεις, καταφέρνοντας να «γερνάει χαριτωμένα».

Ο δημοσιογράφος, που δεν πήρε ποτέ συνέντευξη από τη βασίλισσα αλλά έκανε έρευνα σε δημόσια αρχεία και σε υλικό για τη βρετανική κουλτούρα, τονίζει: «Οι συνήθειες και το σκεπτικό σχετικά με τη διατροφή, την άσκηση, την εργασία ή την ανάπαυση την καθιστούν την προσγειωμένη γυναίκα που είναι σήμερα. Αυτό, με τη σειρά του, κάνει τα “μυστικά” του τρόπου ζωής της μια εύκολη (και δωρεάν) χαρά στην καθημερινή ζωή». Ας δούμε μερικά από αυτά.

Συνεχή ερεθίσματα στον εγκέφαλο

Από το 1952, που διαδέχτηκε τον πατέρα της, η Βασίλισσα είχε σημαντικό φόρτο εργασίας, που περιλάμβανε πολυάριθμες δημόσιες εμφανίσεις και υποχρεώσεις κάθε χρόνο και απαιτούσε αρκετές ώρες καθημερινής εργασίας.

Κάθε μέρα, μέχρι την ηλικία των 96 ετών, λάμβανε κοινοβουλευτικές εκθέσεις και διάφορα έγγραφα, τα οποία μελετούσε επί 3 ώρες καθημερινά. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται γύρω στα 65 τους χρόνια. Η βασίλισσα, όμως, δεν ήταν ποτέ εκτός υπηρεσίας.

«Η διατήρηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου, μέσω της εργασίας ή της εκπαίδευσης είναι απαραίτητη σε κάθε στάδιο της ζωής», λέει η Annette Medina-Walpole, MD, πρόεδρος της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας και επικεφαλής του Τμήματος Γηριατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

Τακτικές ιατρικές εξετάσεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε βασίλισσα κάνει τακτικά προληπτικές εξετάσεις και έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη που τη διατηρεί σε καλή υγεία. Σύμφωνα με τον Dr Robert Petrella, καθηγητή παθολογίας του Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας Lawson στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, οι προληπτικοί έλεγχοι τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες μπορούν να προλάβουν θανατηφόρες αλλά αποφευκτέες ασθένειες, όπως η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Διασκεδαστική σωματική δραστηριότητα

Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι γνωστό ότι απολαμβάνουν μεγάλους περιπάτους στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας, όπου μένουν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους. Η βασιλομήτωρ και η βασίλισσα ήταν πάντα μανιώδεις του περιπάτου. Η βασίλισσα επίσης αγαπούσε ιδιαίτερα τα άλογα και την ιππασία, που έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ακόμη και μια ήπια άσκηση, όπως ένας περίπατος 30 λεπτών την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων του στρες. Το πιο σημαντικό όμως είναι η όποια άσκηση διαλέξουμε να μας αρέσει και να την αγαπάμε, ώστε να μην την παρατήσουμε ποτέ.

Διαχείριση του στρες

Σε καμία περίπτωση η βασίλισσα δεν είχε μια θητεία χωρίς άγχος ή μια εύκολη οικογενειακή ζωή. Τρία από τα 4 παιδιά της –ο Κάρολος, η Άννα και ο Άντριου– είχαν γάμους που κατέληξαν σε διαζύγια, μαστίζονταν από σκάνδαλα και απειλούσαν την ίδια την ύπαρξη της μοναρχίας.

Ως μονάρχης, παρόλο που δεν ήταν υπεύθυνη χάραξης πολιτικής, είχε να αντιμετωπίσει πολλούς πολέμους, να συνεργαστεί με διαφορετικούς πρωθυπουργούς, να τηρήσει στάση ισορροπίας και να λάβει σημαντικές αποφάσεις για τις οποίες θα δέχονταν κριτική. Ένας μονάρχης ζει σε συνθήκες πίεσης.

Όταν όμως μπορεί να διατηρεί το άγχος σε φυσιολογικά επίπεδα, αυτό μπορεί να αποβεί μέχρι και ωφέλιμο. Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν άφησε ποτέ κανένα από τα προβλήματά της να γίνει μόνιμος βραχνάς που θα προκαλούσε χρόνιο στρες. Το πώς το κατάφερνε παραμένει αξιοθαύμαστο.

Σταθερό σωματικό βάρος

Η βασίλισσα δεν έβαλε ποτέ παραπανίσια κιλά. Σύμφωνα με τον Dr Walter Willett, πρόεδρο του τμήματος διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, εκτός από το να μην καπνίζουμε, το να διατηρούμε ένα σταθερό και υγιές σωματικό βάρος είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να παραμείνουμε υγιείς και να ζήσουμε περισσότερο. Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι το μυστικό και για τον λεπτό και περιποιημένο πρίγκιπα Φίλιππο.

Ποικιλία υγιεινών τροφών

Η τυπική βρετανική διατροφή δεν είναι υγιεινή, επειδή είναι πλούσια σε λίπη και υδατάνθρακες, αλλά η βασίλισσα δεν ακολούθησε ποτέ τη διατροφή των πολλών.

Σύμφωνα με το βιβλίο μαγειρικής To Set Before a Queen, που επιμελήθηκε η Maureen Owen με βάση τη μαγειρική της Alma McKee, μαγείρισσας στη βασιλική οικογένεια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, η βασίλισσα Ελισάβετ επωφελήθηκε από μια αντιφλεγμονώδη διατροφή, προτού καν οι ειδικοί ανακαλύψουν τα οφέλη της.

Φρέσκα λαχανικά, θηράματα και πουλερικά από τα βασιλικά κτήματα, ψάρι σχεδόν κάθε μέρα και προϊόντα βιολογικής γεωργίας –ο γιος της Κάρολος είναι ηγέτης του κινήματος της βιολογικής γεωργίας– συνέθεταν τα γεύματα της βασίλισσας.

Τσάι και νερό από κριθάρι

Το βρετανικό τελετουργικό του απογευματινού τσαγιού (στις 5 το απόγευμα) είναι γνωστό. Το τσάι έχει πολλά οφέλη για την υγεία: είναι αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντικαρκινικό και συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς. Το πράσινο τσάι θεωρείται το πιο ευεργετικό και ίσως σε αυτό να οφείλεται εν μέρει και η μακροζωία των Ιαπώνων.

Το νερό από κριθάρι, επίσης, συνήθως αρωματισμένο με λεμόνι ή άλλα φρούτα, είναι ένα δημοφιλές βρετανικό ρόφημα και αγαπημένο της βασιλικής οικογένειας. Η συνταγή περιλαμβάνει 1/2 φλιτζάνι κριθάρι, 2 1/2 λίτρα βραστό νερό, τον χυμό από 2 λεμόνια και 6 πορτοκάλια και λίγη καστανή ζάχαρη.

Το κριθάρι είναι πλούσια πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών και το νερό του λέγεται ότι βοηθά στην καλή υγεία των νεφρών, ειδικά σε περιόδους στρες, και μπορεί να είναι θεραπευτικό για όσους έχουν παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.

Η σημασία των κατοικίδιων

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε μια ιδιαίτερη αγάπη για τα σκυλιά και ειδικά το ουαλικό Corgi Pembroke. Σε έρευνα, οι χρηματιστές με υψηλή αρτηριακή πίεση που υιοθέτησαν ένα κατοικίδιο ζώο παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 50% σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους χωρίς κατοικίδιο.

Οι ειδικοί εξηγούν: «Η επαφή με ένα φιλικό ζώο μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται καλύτερα και πιθανότατα έχει επίδραση στο μεταβολικό σύστημα, παράγοντας υψηλότερα επίπεδα θετικών ορμονών και βελτιώνοντας το αίσθημα ευεξίας».

Αίσθημα σκοπού και ευγένεια

H αξία του καθήκοντος και της εργασίας για το κοινό όφελος ήταν καλλιεργημένη στη βασίλισσα Ελισάβετ από τα παιδικά της χρόνια, χάρη στον πατέρα της. Αυτές οι αξίες υπήρξαν ποιοτικά χαρακτηριστικά της ταυτότητάς της. «Το Στέμμα είναι η ζωή της Ελισάβετ, μια αδιαίρετη συμβίωση καθήκοντος και ταυτότητας» έγραφε ο Kozlowski.

Εκτός από την υποδειγματική της προσήλωση στο καθήκον, έκανε συστηματικά ευεργεσίες σε διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα και φρόντιζε να βοηθάει με διάφορους τρόπους. Φυσικά, είχε και τα μέσα που της το επέτρεπαν, πλην όμως όλοι μας μπορούμε να βοηθάμε τους άλλους ακόμη και με απλούς τρόπους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι κάνει καλό στην ψυχική υγεία και συμβάλλει στη μακροζωία.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι όταν οι άνθρωποι είναι ευγενικοί με τους άλλους, οι ορμόνες του στρες πέφτουν και τα αρνητικά συναισθήματα βελτιώνονται. Η ευγένεια και η καλοσύνη έχουν συνδεθεί με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μακροζωία

Πηγή: ow.gr