Οικονομία

Τα μυστικά της ρύθμισης χρεών – «Έως και 400.000 επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανοίξουν νέες πόρτες χρηματοδότησης»

Η λειτουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, η οποία αναμενόταν με ανυπομονησία από τις επιχειρήσεις αλλά και από τις τράπεζες, μετρά λίγες ημέρες αλλά το ενδιαφέρον που καταγράφηκε, όπως επίσης ότι η πλατφόρμα δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα, γράφεται στα θετικά του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση που ήταν το «πρόσωπο» της κυβέρνησης που ανέλαβε την προετοιμασία και την εφαρμογή του.

Το πρώτο στοίχημα φαίνεται να κερδήθηκε και τώρα το επόμενο κρίσιμο βήμα είναι τον Σεπτέμβριο όταν αναμένεται «τσουνάμι» αιτήσεων αφού εξοικειωθούν οι ενδιαφερόμενοι με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Ο Φώτης Κουρμούσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφ. «Πατρίς» δηλώνει αισιόδοξος ότι από τον εξωδικαστικό μπορούν να επωφεληθούν ως και 400.000 χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες αφού ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα και να αξιοποιήσουν και το ΕΣΠΑ, ή να πάρουν και νέα δάνεια, άρα να ανοίξουν οι πόρτες χρηματοδότησης.

 • Συμπληρώθηκαν 20 μέρες από την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα λειτουργήσει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες; 
 • Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρηματίες, αφού πάνω από 5.000 χρήστες μπήκαν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών μέχρι σήμερα, παρότι είναι Αύγουστος που θεωρείται ως «υποτονικός» μήνας, λόγω διακοπών.
 • Για το νομό Ηλείας έχετε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία; 
 • Δεν υπάρχουν στοιχεία ανά περιοχή, τα στοιχεία της κάθε επιχείρησης προστατεύονται από το απόρρητο των δεδομένων και δεν υπόκεινται σε επεξεργασία, μόνο όταν ολοκληρώσουν την διαδικασία ρύθμισης θα μπορούν να επεξεργαστούν και να παραχθούν στατιστικά στοιχεία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι η αίτησή τους προστατεύεται για το απόρρητό της και είναι διαθέσιμη μόνο στο συντονιστή και στους πιστωτές και σε κανέναν άλλο.
 • Ποιες κατηγορίες επαγγελματιών μπορούν να υπαχθούν και ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν; 
 • Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες , ανεξαρτήτως προϋποθέσεων, μπορούν να αξιοποιήσουν το νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού, όπως ρητά αναφέρει στο άρθρο 15, παρ. 21. Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν χρειάζεται να μπουν στην πλατφόρμα, αλλά θα πρέπει να πηγαίνουν απευθείας στην ΑΑΔΕ ή τον ΕΦΚΑ και να ρυθμίζουν τα χρέη τους προς Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία αντίστοιχα, μόλις εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις εντός Σεπτεμβρίου.
 • Το μεγάλο κύμα των επιχειρήσεων που θα επιδιώξουν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό θα έρθει τον Σεπτέμβριο. Πως μπορεί κάποιος να υπαχθεί; 
 • Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε μεγάλο κύμα αιτήσεων. Ήδη η πλατφόρμα δέχθηκε 2,4 εκατομμύρια hits και περισσότερους από 46 χιλιάδες χρήστες την πρώτη ημέρα και άντεξε το «φόρτο». Για να υπαχθεί μια επιχείρηση θα πρέπει να εισέλθει στην πλατφόρμα www.keyd.gov.gr, με τους κωδικούς του TAXISNET που ήδη διαθέτει.
 • Ποιο είναι το κρίσιμο στοιχείο για την υπαγωγή μιας επιχείρησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό; 
 • Να είναι βιώσιμη (δηλ. να έχει θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση) και επίσης να χρωστούσε σε κάποιον πιστωτή κατά το 2016 (είτε δημόσιο είτε τράπεζα προμηθευτή), όπου τα συνολικά χρέη της ήταν μεγαλύτερα των 20 χιλ. ευρώ. Σημειώνω εδώ ότι από τη στιγμή που η επιχείρηση πληροί αυτά τα κριτήρια και υπαχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό, τότε στην αίτησή της καταχωρεί όλα τα χρέη που έχει εκείνη τη στιγμή (και όχι μόνο αυτά που είχε το 2016), έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα συνολικό πλάνο αποπληρωμής των οφειλών της.
 • Τα βήματα μέχρι να φτάσει στην τελική ποια είναι; 
 • Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι η είσοδος στην πλατφόρμα και η καταχώρηση της αίτησης, αφού πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη, με μια μελέτη βιωσιμότητας και μια εκτίμηση ακινήτων και κυρίως μια πρόταση για το πως μπορεί να αντεπεξέλθει στα χρέη της, καθώς και τι είδους ρύθμιση θα πρέπει να γίνει. Η αίτηση αποστέλλεται μέσω της πλατφόρμας, στο συντονιστή ο οποίος κάνει κάποιους ελέγχους, οπότε υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης της αίτησης από την επιχείρηση, αν κάτι ξεχάστηκε, το δεύτερο βήμα είναι ότι η ολοκληρωμένη αίτηση πάει στους πιστωτές, δημόσιο, τράπεζες και μεγάλους προμηθευτές, οι οποίοι μελετούν το φάκελο της επιχείρησης και είτε δέχονται την πρότασή της ή κάνουν μια αντιπρόταση. Το τρίτο βήμα είναι ότι γίνεται διαπραγμάτευση, μεταξύ επιχείρησης και πιστωτών, για το πως θα ρυθμιστούν τα χρέη και στο τέλος ψηφίζουν όποια πρόταση συγκεντρώσει το 60% των ψήφων είναι η τελική και υπογράφεται η σύμβαση αναδιάρθρωσης, η οποία δεσμεύει όλους τους πιστωτές, δημόσιο και ιδιώτες – τράπεζες, ακόμη και αυτούς που διαφώνησαν στην τελική λύση. Υπάρχει και ένα τέταρτο βήμα της εθελοντικής δικαστικής επικύρωσης της ανωτέρω σύμβασης, το οποίο είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν τυχόν πιστωτές που αντιδρούν στη συγκεκριμένη λύση ρύθμισης χρεών.
 • Έχετε μια εικόνα για τον τελικό αριθμό των επιχειρήσεων που θα μπορέσουν να υπαχθούν; 
 • Οι εκτιμήσεις αναφέρουν μεταξύ 150 και 400 χιλιάδες επιχειρήσεις. Δυστυχώς δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τα συνολικά χρέη των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα, ιδίως για το χρέος που έχουν μεταξύ τους. Μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού θα επιλυθεί και αυτό το πρόβλημα, το οποίο θα συμβάλλει στη δημιουργία πιο στοχευμένων παρεμβάσεων.
 • Ποια θα είναι τα οφέλη των επιχειρήσεων που θα υπαχθούν; 
 • Θα ρυθμίσουν επιτέλους όλα τα χρέη τους, προς δημόσιο, τράπεζες και προμηθευτές σύμφωνα με την ικανότητα αποπληρωμής τους. Στη συνέχεια θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, είτε δημόσια μέσω ΕΣΠΑ, είτε τραπεζική μέσω δανεισμού. Και ο νόμος του εξωδικαστικού μηχανισμού παρέχει κίνητρα προς τις τράπεζες για να δώσουν νέα δάνεια, ενώ η επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» θα επιτρέψει τη μείωση των επιτοκίων.
 • Πολλοί λένε ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είναι ένα προσωπικό σας στοίχημα που το κερδίσατε. Πως αισθάνεστε; 
 • Μου ανέθεσε η κυβέρνηση μια δουλειά και προσπαθώ να την κάνω όσο καλύτερα μπορώ. Σίγουρα το έχω πάρει προσωπικά το θέμα, αφού το πρόβλημα της υπερχρέωσης ταλαιπωρεί τους περισσότερους Έλληνες, ειδικά οτιδήποτε απειλεί το σπίτι του και την επιχείρησή του. Πριν χρόνια βοηθούσα τις επιχειρήσεις να σώσουν το περιβάλλον, τώρα τις βοηθών να σωθούν από τα χρέη τους. Αισθάνομαι πως είναι το καθήκον μου, το δικό μου «χρέος», όπως γράφει ο Καζαντζάκης. Δεν αισθάνομαι όμως ότι κέρδισα κάτι, μέχρι να δω ότι λύθηκε το πρόβλημα και σώθηκαν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, μέχρι να μπορώ να γυρίσω στο Πολυτεχνείο στους φοιτητές μου και να τους πω: «Ο δάσκαλός σας, έλυσε αυτό το πρόβλημα, ελάτε μαζί να λύσουμε και άλλα». Να εμπνευστεί η νέα γενιά και να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας μας. Αυτό για μένα είναι το μεγάλο στοίχημα.

Όλη η επικαιρότητα