Τα νέα ταλέντα του ελληνικού κινηματογράφου κατακλύζουν το φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν

Share

Τα νέα ταλέντα του ελληνικού κινηματογράφου κατακλύζουν το φετινό φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν της Γαλλίας, του σημαντικότερου φεστιβάλ για ταινίες μικρού μήκους. Η 42η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2020 με την μεγαλύτερη από ποτέ συμμετοχή ελληνικών ταινιών.

Συγκεκριμένα:

Στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, φέτος, συμμετέχουν τρεις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Πρόκειται για τις:

-«Όλες οι Φωτιές η Φωτιά» σε σκηνοθεσία του Ευθύμη Kosemund Σανίδη και σε παραγωγή του ιδίου και του Μιχάλη Αλεξάκη (FOSS Productions). H ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα των Ταινιών Μικρού Μήκους του 72ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο.

-«Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό κι Εμάς» σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κεκάτου και σε παραγωγή της Ελένης Κοσσυφίδου (Βlackbird Productions) και σε συμπαραγωγή Guillaume Dreyfus και Delphine Schmit (Tripode Productions) που ξεκίνησε θριαμβευτικά την πορεία της κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες τον περασμένο Μάιο.

-«Route 3» σε σκηνοθεσία του Θανάση Νεοφώτιστου σε παραγωγή των Δημήτρη Τσακαλέα (Obala Art Centar), Imagina Pictures Α.Ε. και Dna Labs, η οποία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2018 στο Σαράγεβο κι έκανε την πρεμιέρα της τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Από τις 7.009 αιτήσεις συμμετοχής για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν επιλέχθηκαν συνολικά 80 ταινίες εκπροσωπώντας 54 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα που για πρώτη φορά εκπροσωπείται με τη συμμετοχή 3 ταινιών μικρού μήκους.

Ελληνική παρουσία υπάρχει και στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ, όπου διαγωνίζονται δύο ταινίες μικρού μήκους ελληνογαλλικής συμπαραγωγής. Πρόκειται για τις ταινίες:

-«Electric Swan» σε σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη που έκανε την διεθνή της πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας τον περασμένο Αύγουστο. Παραγωγοί της ταινίας είναι οι Anaïs Gagliardi και Emmanuel Chaumet (Ecce Films) (Γαλλία), Μαρία Δρανδάκη (Homemade Films) (Ελλάδα) και María Victoria Marotta (Un puma cine) (Αργεντινή).

-«Πρώτος Έρωτας» σε σκηνοθεσία του Χάρη Ραφτογιάννη. Η ταινία διαγωνίζεται στο Εθνικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν και πρόκειται για την παγκόσμια πρεμιέρα της. Παραγωγός της ταινίας είναι η Ελένη Κοσσυφίδου (Blackbird Productions) (Ελλάδα) και συμπαραγωγός ο Olivier Chantriaux (FILMO2) (Γαλλία).

Για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα υποβλήθηκαν 2.008 ταινίες και επιλέχθηκαν 54 ταινίες από τις οποίες 13 είναι διεθνείς συμπαραγωγές μεταξύ αυτών και οι δύο προαναφερόμενες ελληνογαλλικές συμπαραγωγές.

Στο Εθνικό Διαγωνιστικό συμμετέχει και η ταινία «Οlla» το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Aριάν Λαμπέντ η οποία έκανε την πρεμιέρα της στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του 72ου Φεστιβάλ Καννών. Πρόκειται για γαλλική παραγωγή με τη συμμετοχή αρκετών Ελλήνων συντελεστών: η ηθοποιός Ρομάνα Λόμπατς σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ο συνθέτης Coti K για την μουσική και ο Γιώργος Μαυροψαρίδης για το μοντάζ.

Παράλληλα με το Φεστιβάλ του Κλερμόν Φεράν πραγματοποιείται και η Αγορά Ταινιών Μικρού Μήκους, η οποία συγκεντρώνει κάθε χρόνο περίπου 3.500 επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα, όπως προγραμματιστές φεστιβάλ, εταιρείες διανομείς, εταιρείες παραγωγής, εθνικά κέντρα κινηματογράφου κ.λπ. Στο πλαίσιο της Αγοράς πραγματοποιείται και η δράση Euroconnection, φόρουμ συμπαραγωγής ευρωπαϊκών ταινιών μικρού μήκους στο οποίο συμμετέχουν επιλεγμένα σχέδια ταινιών.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το σχέδιο ταινίας μικρού μήκους «Φθινοπωρινά Χριστούγεννα» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μπακούρη, σενάριο της Αντιγόνης Ζιόγκα και με παραγωγό τον Κωνσταντίνο Μπαλιώτη της 2D2R, το οποίο αποτέλεσε και την εθνική πρόταση συμμετοχής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Τέλος, η ταινία stop motion «Underground» σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Γιάννη Χριστοφόρου θα συμμετέχει στις εργασίες του Euroconnection φόρουμ ως ελληνοκυπριακή συμπαραγωγή.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όπως κάθε χρόνο, θα συμμετέχει με περίπτερο στην Αγορά του Φεστιβάλ τόσο για τον συντονισμό και υποστήριξη της ελληνικής παρουσίας, όσο και για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και δικτύων, την προώθηση πρόσφατων παραγωγών ελληνικών ταινιών μικρού μήκους μέσω της Διεύθυνσης Προώθησης-Hellas Film, καθώς και για την προώθηση της χώρας ως τόπου κινηματογράφησης διεθνών παραγωγών μέσω της Διεύθυνσης Hellenic Film Commission.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ