Ομογένεια

Τα παιδιά και το μέλλον στην «Αινειάδα» του Βιργιλίου, στο πλαίσιο Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας & Πολιτισμού

anne_rogerson.jpg
Ακούστε το άρθρο

Tα παιδιά και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται στην «Αινειάδα» του Βιργιλίου, είναι το θέμα της διάλεξης που θα παρουσιάσει η Δρ Anne Rogersen, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, την Πέμπτη 30 Απριλίου, στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Η «Αινειάδα» του Βιργιλίου είναι ένα επικό ποίημα για ένα ταξίδι προς ένα λαμπρό μέλλον. Το έργο εξιστορεί τις περιπέτειες και το μακρύ ταξίδι του ήρωα από τα χαλάσματα της καπνισμένης Τροίας μετά την άλωσή της στην αναζήτηση του πεπρωμένου που υποσχέθηκαν οι θεοί, προσβλέπoντας σε σκληρούς αγώνες για την παγκόσμια κυριαρχία. 

Ωστόσο, το ποίημα είναι επίσης προσωπικό, μια ιστορία απώλειας και θυσίας, και παρά την ατζέντα του, οι χαρακτήρες του Βιργιλίου δεν είναι σκληροί πολεμιστές με βλέμμα σταθερό και αμείλικτο στην λαμπερή επιβράβευση και στην υποσχόμενη εξουσία. 

Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στα παιδιά που αναφέρονται στην «Αινειάδα» και θα εξετάσει πώς η απεικόνισή τους βοηθά στη διαμόρφωση της εικόνας του μέλλοντος που παρουσιάζεται στο μεγαλύτερο ποίημα της Ρώμης.

Λέγεται συχνά ότι τα παιδιά αποτελούν το μέλλον, και αυτό είναι σίγουρα αλήθεια για ένα από τα πιο εξέχοντα παιδιά στην «Αινειάδα» του Βιργιλίου, τον Ασκάνιο, το γιο του ήρωα Αινεία. 

Σε αυτή τη διάλεξη, η ομιλήτρια θα σταθεί στις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του Ασκάνιου, όπως εξιστορούνται μέσα από το επικό ποίημα και θα συζητήσει πώς επηρεάστηκε η πορεία των προσφύγων από την άλωση της Τροίας ως την εγκατάστασή τους στην Ιταλία και στην μελλοντική παγκόσμια κυριαρχία της Ρώμης.

Ο Ασκάνιος εμφανίζεται στο Βιβλίο Ι της «Αινειάδας» από τον Δία (πατέρα των θεών και των ανθρώπων) ως ζωτικής σημασίας κρίκο μιας γενεαλογικής αλυσίδας που οδηγεί από τον Αινεία και τη θεά μητέρα του, Αφροδίτη, στη δυναστεία των Ιουλιο-Κλαυδιανών και του αυτοκράτορα Αυγούστου. 

Ταυτόχρονα, όμως, αυτή η εισαγωγή παραπέμπει σε ασυνέχειες στην ομαλή ροή από τη μια γενιά στην επόμενη, καθώς επίσης και σε προσωπικό κόστος για το παιδί που αναδεικνύεται σε σύμβολο μελλοντικής δόξας.

Σε άλλα επεισόδια αποκαλύπτονται τα σφάλματα του Βιργιλίου στην παρουσίαση του σημαντικού αυτού παιδιού, του οποίου τα φυσικά ένστικτα και η επιθυμία να μεγαλώσει για να παίξει το ρόλο του άνδρα στο έπος του πατέρα του συνεχώς καταστέλλονται. 

Η Δρ Anne Rogerson είναι λέκτορας Λατινικών στο Πανεπιστήμιο Σίδνεϊ, και ειδικεύεται στη Λατινική επική και λυρική ποίηση, καθώς και στην «Αινειάδα» του Βιργιλίου. Είναι ο συγγραφέας μιας σειράς άρθρων, και ενός βιβλίου για την «Αινειάδα» («Ασκάνιος Βιργιλίου: Φανταζόμαστε το μέλλον στην Αινειάδα»), το οποίο θα δημοσιευθεί σύντομα από το Cambridge University Press.

Η διάλεξη θα δοθεί στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού της Κοινότητας, Mezzanine Level, 168 Lonsdale Street, Melbourne, στις 7.00μμ, ύστερα από την ολιγοήμερη φιλοξενία τους στην αίθουσα διαλέξεων της Φιλανθρωπικής Αδελφότητας Ιθακήσιων.

Η είσοδος είναι δωρεάν στο κοινό.

Βάσω Ν. Χαριτοπούλου

vasso-charitopoulou@hotmail.com

πηγή: Neos Kosmos

Όλη η επικαιρότητα