Εκπαίδευση

Τα πειραματικά σχολεία είναι το μέλλον της εκπαίδευσης

Τι δηλώνουν ο διευθυντής του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πύργου Αναστάσιος Αναστόπουλος και η προϊσταμένη του 3ου Πειραματικού νηπιαγωγείου Πύργου Θεοδώρα Μπουντανιόζου
Ακούστε το άρθρο

Πριν από λίγες ημέρες, εκδόθηκε η απόφαση της διοικούσας επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών σχολείων, η οποία καθορίζει τον αριθμό των κενών θέσεων των εισακτέων μαθητών/μαθητριών στις εισαγωγικές τάξεις κάθε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. για το σχολικό έτος 2023-2024.

Στην Ηλεία όπως αναφέραμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας, θα υπάρχουν και την επόμενη σχολική χρονιά δυο πειραματικά σχολεία και συγκεκριμένα :

Το 3ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ :

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ 41
ΠΡΟΚΥΡ. ΘΕΣΕΙΣ γεν. 2018 ΝΗΠΙΑ14
ΠΡΟΚΥΡ. ΘΕΣΕΙΣ γεν. 2019 ΠΡΟΝΗΠΙΑ 27

Το 1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ :
ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ 37

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 και ώρα 14:00, προσβάσιμη στο σύνδεσμο: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/ps-peis-es.

Πως γίνεται η αίτηση

Οι γονείς/κηδεμόνες, κατά την υποβολή της αίτησής τους, μπορούν να συμπληρώσουν το κινητό τους τηλέφωνο, στο οποίο θα λάβουν τα εξής ενημερωτικά γραπτά μηνύματα (SMS):

α. ως προς το εξεταστικό κέντρο και τον κωδικό υποψηφίου, καθώς και για τα αποτελέσματα των Πρότυπων (2 μηνύματα),
β. τα αποτελέσματα της κλήρωσης των Πειραματικών Σχολείων (1 μήνυμα).

Κάθε μαθητής/μαθήτρια μπορεί να είναι υποψήφιοι σε έως 2 Πρότυπα Σχολεία (Γυμνάσια-Λύκεια) και έως 1 Πειραματικό Σχολείο (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο) ταυτόχρονα.

Στην περίπτωση επιλογής δύο Προτύπων, δηλώνεται η σειρά προτίμησης στην πλατφόρμα, ενώ σε περίπτωση ταυτόχρονης επιτυχίας σε Πρότυπο και Πειραματικό Σχολείο, θα πρέπει να δηλωθεί εκ των υστέρων η επιλογή, με υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της δοκιμασίας (τεστ) δεξιοτήτων για εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία είναι το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, σε ελληνική γλώσσα και μαθηματικά. Οι μαθητές εξετάζονται σε στοιχεία τα οποία ήδη έχουν επεξεργασθεί και γνωρίζουν από τη φοίτησή τους στο σχολείο. Οι μαθητές δεν απαιτείται να μελετήσουν συγκεκριμένη ύλη για να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή τους στην εν λόγω δοκιμασία.

Η ημερομηνία διεξαγωγής της δημόσιας κλήρωσης για εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία και της απόδοσης του τυχαίου Αριθμού Προτεραιότητας σε περίπτωση ισοβαθμίας στα Πρότυπα Σχολεία είναι η Παρασκευή 28 Απριλίου 2023.

Σημειώνεται ότι οι ημερομηνίες διεξαγωγής της δοκιμασίας για εισαγωγή σε Πρότυπα και της Κλήρωσης για εισαγωγή σε Πειραματικά Σχολεία έχουν ήδη ανακοινωθεί, για πρώτη φορά τόσο νωρίς, από τις 7 Σεπτεμβρίου 2022, με σεβασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα και στόχο τον έγκαιρο προγραμματισμό και καλύτερη οργάνωση της σχολικής χρονιάς.

Η διαδικασία εισαγωγής σε Πρότυπα Σχολεία και Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη διαδικασία εισαγωγής σε Εκκλησιαστικά Σχολεία.

Τι είναι τα Πειραματικά Σχολεία;

Τα πειραματικά σχολεία είναι σχολικές μονάδες που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπου δοκιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών και ωρολόγια προγράμματα, διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό, διδακτικές μέθοδοι και τρόποι λειτουργίας της σχολικής μονάδας.
Σκοπός των πειραματικών σχολείων είναι η συνδρομή στην κάλυψη αναγκών του εκπαιδευτικού συστήματος σε ερευνητικές και επιμορφωτικές ανάγκες και η διάχυση καλών εκπαιδευτικών πρακτικών.
Στην Ελλάδα η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία για τα πειραματικά σχολεία εμφανίζεται το 1929, στα πλαίσια μιας γενικότερης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με τον καθορισμό της εξάχρονης υποχρεωτικής φοίτησης.

Αναστάσιος Αναστόπουλος : «Το πειραματικό σχολείο είναι το εργαστήριο και ασχολούμαστε με την αριστεία και την καινοτομία»

Για τις εγγραφές στα πειραματικά σχολεία ο κ. Αναστάσιος Αναστόπουλος, διευθυντής του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πύργου τόνισε στην εφημ. «Πατρίς».

«Έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές για τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία, πού είναι έως τις 27 Μαρτίου και τα παιδιά πρώτα θα εγγράφονται στα σχολεία της ζώνης και μετά θα μπουν στη διαδικασία της κλήρωσης από το υπουργείο. Προαπαιτούμενο για να μπει ένα παιδί στην κλήρωση για τα πειραματικά, δημοτικό και νηπιαγωγείο, είναι να έχει κάνει την πρώτη εγγραφή στο σχολείο της ζώνης. Από κει και πέρα τα σχολεία όπως είναι το δικό μου το 1ο πειραματικό δημοτικό σχολείο Πύργου, όπως και το 3ο Νηπιαγωγείο Πύργου, έχουν ανεβάσει ένα link του Υπουργείου, όπου ο ενδιαφερόμενος γονέας μπαίνει σε αυτό και κάνει την αίτηση του. Αν το παιδί ήδη φοιτά στο δημοτικό μας, παίρνει βεβαίωση φοίτησης και μπαίνει σε άλλη διαδικασία κλήρωσης. Και μετά τα αποτελέσματα θα βγουν μέσω συμβολαιογράφου τέλος Απριλίου ή Μαΐου».

«Μεγάλο το ενδιαφέρον»

Το ενδιαφέρον από τους γονείς για να εγγράψουν τα παιδιά τους στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία είναι αρκετά έντονο όπως τονίζει ο κ. Αναστόπουλος.

«Από τα προηγούμενα χρόνια έχω δει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ένα πρότυπο και πειραματικό σχολείο».

Οι βραβεύσεις και τα προγράμματα του σχολείου

Τι μπορεί να προσφέρει όμως σε ένα παιδί το πειραματικό σχολείο; Ο κ. Αναστόπουλος μας εξηγεί.
«Η πειραματική εκπαίδευση έχει ξεκινήσει από τον 19ο αιώνα από προοδευτικά στελέχη και συγκεκριμένα την αριστερά της Ισπανίας και μετά το πήρε ο Τζων Ντιούι (John Dewey) στην Αμερική, στο Σικάγο συγκεκριμένα, όπου και έγινε το πρώτο πειραματικό σχολείο. Δεν πρέπει όμως να συγχέουμε το πρότυπο με το πειραματικό. Πειραματικό είναι το εργαστήριο. Εμείς τώρα έχουμε ενταχθεί σε νέα προγράμματα σπουδών απ’ όπου και θα γραφτούν τα νέα βιβλία. Επίσης κάνουμε μαθήματα με τους καθηγητές του ΙΕΚ και πλέον θα προχωρήσει η αλλαγή των βιβλίων. Άρα όλα αυτά περνάνε από πειραματική μελέτη και αυτός είναι άλλωστε ο στόχος των πειραματικών σχολείων. Επίσης ασχολούμαστε με την αριστεία και την καινοτομία. Το σχολείο μας πρόσφατα διακρίθηκε και βραβεύτηκε για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, ήμασταν το μοναδικό σχολείο που ανέβηκε στο βάθρο και πήραμε δεύτερο βραβείο».

Ο όμιλος ρομποτικής του σχολείου

Με πρωταγωνιστή τον Όμιλο Ρομποτικής του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πύργου ολοκληρώθηκε στις 03.02.2023 ο Διασυνοριακός Διαγωνισμός Ανοικτής Καινοτομίας που διεξήχθη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συγχρηματοδοτούμενου Έργου «Ολιστική δικτύωση δημιουργικών ΜμΕ μέσω συνεργατικών χώρων (hubs)/ Holistic networking of creative industries via hubs» με ακρωνύμιο «CREATIVE@HUBs» του Προγράμματος Interreg V-A Greece-Italy (EL-IT) 2014-2020 .
Ο διαγωνισμός αφορούσε τη βράβευση των καλύτερων καινοτόμων επιχειρηματικών προτάσεων – ιδεών στις παρακάτω ενότητες :
· Αγροδιατροφικός τομέας
· Χειροτεχνία / Εικαστικές-Καλλιτεχνικές δημιουργίες / Παραστατικές Τέχνες
· Πολιτιστικός Τουρισμός / Πολιτιστική Κληρονομιά).

Όπως τονίζει ο κ. Αναστόπουλος:

«Η συμμετοχή του Ομίλου Ρομποτικής του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πύργου, κέρδισε τις εντυπώσεις κατακτώντας το δεύτερο βραβείο. Αξίζει να επισημανθεί ότι είναι η πρώτη φορά που συμμετείχε εκπαιδευτικός όμιλος ρομποτικής δημοτικού σχολείου σε διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας , κατορθώνοντας όχι μόνο να διακριθεί, αλλά να ανεβεί και στο βάθρο υπερισχύοντας σημαντικότατων Project , με ισχυρή παράδοση στο διεθνή αγροδιατροφικό τομέα. Οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση του υπευθύνου του Ομίλου, εκπαιδευτικού κ. Σπύρου Λαζαρόπουλου , ανέπτυξαν την επιχειρηματική τους ιδέα , στα πλαίσια των θεματικών αντικειμένων που εκπαιδεύονται συστηματικά στον όμιλο. Έχοντας σαφές πλάνο , με έμπνευση, φαντασία, ευρηματικότητα , αλλά και με συνεργατικό πνεύμα, υπέδειξαν βιώσιμες καινοτόμες προτάσεις για το μέλλον του αγροδιατροφικού κλάδου. Ένα μέλλον δημιουργικό , ένα μέλλον που τους ανήκει».

Ο διαγωνισμός στην Πάτρα και το πρόγραμμα της ESERO

Ακόμη ο κ. Αναστόπουλος αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα των μαθητών του στον διαγωνισμό που έγινε στην Πάτρα, όπως και για την συμμετοχή σε πρόγραμμα της ESERO.

«Την περασμένη Κυριακή είχαμε διαγωνισμό στην Πάτρα, στο Πειραματικό, με μία ιδέα των μαθητών για το αλκοτέστ, όπου δεν υπήρχε καμία παρέμβαση, ούτε του εκπαιδευτικού, αλλά ούτε και των γονέων. Πρόκειται για χρήση μικρών ρομπότ όπου θα ανιχνεύουν στα διόδια π.χ. ποιος οδηγός έχει επίπεδα αλκοόλης πάνω από το κανονικό. Παρόμοιες καινοτομίες κάνουν τα πειραματικά και έχουμε αρκετές από αυτές στο σχολείο μας. Επίσης ξεκινήσαμε και τη λέσχη βιβλίου όπου οι μαθητές μας είναι σε ένα κλαμπ, όπου διαβάζουν βιβλία για την εξέλιξη και την σύγχρονη λογοτεχνία στην ελληνική γλώσσα. Επίσης τον Απρίλιο θα κατέβουμε σε ένα πρόγραμμα της ESERO, που είναι ουσιαστικά η ελληνική NASA και τα παιδιά σχεδιάζουν στολές αστροναυτών, εγκαταστάσεις για το διάστημα τα οποία και θα παρουσιάσουν, συμμετέχοντας σε αυτόν το διαγωνισμό. Και υπάρχουν και πολλά ακόμα τα οποία θα κάνουμε τα επόμενα έτη».

Θεοδώρα Μπουντανιόζου : «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους νέους μαθητές μας»

Από την πλευρά της η προϊσταμένη του 3oυ Πειραματικού Νηπιαγωγείου Πύργου κα Θεοδώρα Μπουντανιόζου μας δήλωσε για τις εγγραφές που γίνονται ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς (2023-24).

«Έτοιμοι να υποδεχθούμε τους νέους μαθητές, σας καλούμε να κάνετε την εγγραφή σας άμεσα για τη Νέα Σχολική χρονιά 2023-2024. Το σχολείο μας παρέχει εκπαιδευτικές δυνατότητες σε όλους τους μαθητές του Νομού, με στόχο την ομαδοσυνεργατική μάθηση, την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, το αίσθημα δημιουργικότητας και την απόκτηση κριτικής σκέψης.

Στο Νηπιαγωγείο μας εφαρμόζεται ήδη το Νέο Αναλυτικό πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου με δράσεις που εκτελούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η εφαρμογή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων αποτελεί μέρος του ετήσιου σχολικού προγραμματισμού με εμπλουτισμό πληροφοριών από εξωτερικούς συνεργάτες για την κατάκτηση των αρχικών στόχων σε βάθος. Το σχολείο μας περιλαμβάνει άνετες αίθουσες με μικρό αριθμό μαθητών ώστε να επιτυγχάνεται η εργασία σε μικρές ομάδας, η συνεργασία και η ομαδικότητα.
Η πραγματοποίηση των 4 μεγάλων εορτών (Εθνικές, Χριστουγέννων και Καλοκαιριού) κρίνεται για εμάς απαραίτητη. Το Πειραματικό Νηπιαγωγείο εντάσσει του μαθητές σε καινοτόμες δράσεις, σε ασκήσεις προγραφής- προ ανάγνωσης καθώς και προ μαθηματικές έννοιες. Προωθείται η συμμετοχή των μαθητών σε Εκπαιδευτικά Προγράμματα , σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκδρομές. Το Πειραματικό Νηπιαγωγείο παρέχει δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης των μαθητών και συνδέεται άμεσα με το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Πύργου και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Θα χαρούμε πολύ να σας εντάξουμε στο δυναμικό του σχολείου μας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας : 3ο Νηπιαγωγείο Πύργου».

Όλη η επικαιρότητα