Ηλεία

«Τα Πειραματικά σχολεία θα λειτουργούν σαν «φάροι» για τα υπόλοιπα σχολεία»

«Είναι το μέλλον της εκπαίδευσης, με καινοτόμα και σύγχρονα προγράμματα»
Ακούστε το άρθρο

Τα Πειραματικά σχολεία είναι σχολικές μονάδες που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπου δοκιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών και ωρολόγια προγράμματα, διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό, διδακτικές μέθοδοι, τρόποι διοίκησης και λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Σκοπός των πειραματικών σχολείων είναι η συνδρομή στην κάλυψη αναγκών του εκπαιδευτικού συστήματος σε ερευνητικές και επιμορφωτικές ανάγκες και η διάχυση καλών εκπαιδευτικών πρακτικών.

Στην Ελλάδα η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία για τα πειραματικά σχολεία εμφανίζεται το 1929, στα πλαίσια μιας γενικότερης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με τον καθορισμό της εξάχρονης υποχρεωτικής φοίτησης.

Στην Ηλεία υπάρχουν αυτή την στιγμή ουσιαστικά τρία πειραματικά σχολεία στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το 1ο δημοτικό Πύργου, το 4ο δημοτικό Αμαλιάδας (η επίσημη λειτουργία του ξεκινά την επόμενη σχολική περίοδο και οι εγγραφές σε αυτό αρχίζουν τον Μάιο του 2024) και το 3ο Νηπιαγωγείο Πύργου.

«Εφαρμόζουν νέα πρωτοποριακά προγράμματα»
Για την σημασία των πειραματικών σχολείων ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ανδρέας Καρατζάς τόνισε στην εφημ. Πατρίς.

Τι είναι τα πειραματικά σχολεία και πώς λειτουργούν;
«Τα πειραματικά σχολεία είναι σχολεία με μεικτό πληθυσμό, όπου μπαίνουν τα παιδιά με κλήρωση, οπότε μπορεί να μπούνε από όλες τις οικονομικές και κοινωνικές τάξεις. Στόχος είναι να συνεργάζονται με τα πανεπιστήμια και με το ΙΕΚ, να εφαρμόζουν νέα προγράμματα, να δουλεύονται εκεί πιλοτικά τα νέα προγράμματα, νέες εκπαιδευτικές μεθοδολογίες, δράσεις και καινοτομίες, να βγαίνουν κάποια συμπεράσματα, ώστε να ομαδοποιούνται αυτά τα προγράμματα και μετά να μπαίνουν σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας. Έτσι λοιπόν σε κάθε νομό η πολιτεία έχει φροντίσει να φτιάξει πειραματικά σχολεία για να μπορεί να εκμεταλλευτεί το καινούργιο, σε όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας».

Πόσα πειραματικά έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ηλεία;
«Αυτή τη στιγμή στην Ηλεία έχουμε τρία πειραματικά το 1ο πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πύργου, το 4ο Δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας που το κάναμε πειραματικό φέτος και το νηπιαγωγείο Πύργου».

Τι παραπάνω προσφέρουν από τα άλλα σχολεία τα πειραματικά;
«Τα πειραματικά σχολεία προσφέρουν κάτι το διαφορετικό στην εκπαίδευση και απλά φανταστείτε ότι για να δουλευτούν αυτά τα καινούργια προγράμματα σε ένα σχολείο, αυτό έχει μεγαλύτερη υποστήριξη από τα πανεπιστήμια, με τα οποία είναι συνδεδεμένο. Αφετέρου οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε αυτά έχουν αυξημένα προσόντα, είναι εκπαιδευτικοί με master, με μεταπτυχιακά, που έχουν μία μεγαλύτερη εμπλοκή στο καινούργιο και στο εξελισσόμενο. Όλο αυτό δημιουργεί ένα πνεύμα βελτίωσης της ποιότητας εκπαίδευσης και κάθε γονιός θα ήθελε να στείλει σε ένα πειραματικό το παιδί του. Παρεμπιπτόντως, σας αναφέρω ότι στο Πειραματικό της Πάτρας “σκοτώνονται” οι γονείς αναμεταξύ τους προκειμένου να βάλουν το παιδί τους σε αυτό. Και προσπαθούν με διάφορους τόπους να ξεπεράσουν την κλήρωση που γίνεται, για να μπουν τα παιδιά μέσα στα πειραματικά σχολεία. Να θυμίσω ότι μόνο με κλήρωση μπορεί να εγγράφει ένα παιδί στα πειραματικά σχολεία».

«Πρέπει να γίνει καλύτερη προβολή για αυτά τα σχολεία»

Στην Ηλεία υπάρχει ενδιαφέρον από τους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους τα πειραματικά σχολεία που έχουμε;
«Επειδή οι περισσότεροι γονείς στην Ηλεία ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ποια είναι η έννοια του πειραματικού, γιατί δεν έχει γίνει και η σωστή προβολή για αυτά τα σχολεία, σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν, προσπαθώ ως νέος διευθυντής εκπαίδευσης και επειδή είμαι υπέρ των πειραματικών και γενικά της εκπαιδευτικής προόδου, με σύγχρονο επιστημονικό τρόπο, να ενημερώσω κατάλληλα τον ηλειακό λαό και ειδικά τους γονείς, για τα οφέλη του πειραματικού σχολείου, ώστε να εγγράψουν τα παιδιά τους σε αυτό. Αυτή τη στιγμή το 1ο πειραματικό Πύργου είναι πλήρες από μαθητές, και κάθε χρόνο μπαίνουν νέα παιδιά με κλήρωση στην πρώτη δημοτικού. Συνήθως μέχρι τώρα μπαίνουν από τη ζώνη του, όμως φέτος εμφανίστηκαν δειλά-δειλά και κάποιες αιτήσεις γονέων από άλλες ζώνες. Όσον αφορά το 4ο Αμαλιάδας, χαρακτηρίστηκε φέτος ως πειραματικό, αλλά δεν δουλεύει ακόμη σαν πειραματικό και αυτό θα γίνει το Μάιο. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε το σχολείο να λειτουργήσει ως πειραματικό. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της προετοιμασίας, οργανώνουμε το σχολείο, υλικοτεχνικά, διοικητικά, έτσι ώστε να λειτουργεί καλά. Θέλουμε να είναι όλα έτοιμα από τις αρχές του Μαΐου που θα κληθούν οι γονείς να κάνουν την αίτηση για να μπουν τα παιδιά στις τάξεις και συγκεκριμένα στην πρώτη δημοτικού. Δηλαδή να μπορούν να επωφεληθούν της καλύτερης λειτουργίας ενός πειραματικού σχολείου. Παρεμπιπτόντως και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι γονείς της Αμαλιάδας και των γύρω περιοχών, όπου μπορούν να γράψουν τα παιδιά τους στο πειραματικό σχολείο, είναι ότι υπάρχει μία γκρίζα περιοχή την οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν. Αυτή τη στιγμή το σχολείο έχει χαρακτηριστεί πειραματικό, αλλά ισχύουν διοικητικά μέτρα, που ισχύουν για όλα τα σχολεία. Άρα αν κάποιος θέλει να πάρει μεταγραφή στο 4ο πειραματικό σχολείο Αμαλιάδας και το ζητήσει, η διεύθυνση θα του τη δώσει, με αποτέλεσμα το Μάιο το παιδί του να είναι μαθητής του πειραματικού. Αυτό όμως πρέπει να το κάνει τώρα, γιατί τον Μάη θα μπουν στο Πειραματικό τα παιδιά μόνο με κλήρωση».

«Οι υποδομές και οι σκέψεις για νέα Πειραματικά στην Ηλεία»

Όσον αφορά τις υποδομές, τι παραπάνω πρέπει να έχει το πειραματικό σχολείο σε σχέση με τα άλλα σχολεία;
«Το πειραματικό σχολείο δεν έχει κάτι το διαφορετικό όσον αφορά τις υποδομές σε σχέση με τα άλλα σχολεία. Ο στόχος άλλωστε του πειραματικού είναι να δοκιμαστούν νέα πράγματα, νέες καινοτομίες και νέα προγράμματα με τις υπάρχουσες συνθήκες με τα άλλα σχολεία. Για να δοκιμαστούν αυτά τα προγράμματα, να ελεγχθούν, έτσι ώστε να μπορούν μετά να μπουν και στα άλλα σχολεία. Αυτή τη στιγμή τα σχολεία μας σε όλο το νομό έχουν διαδραστικούς πίνακες, υπολογιστές, tablet, δηλαδή ότι υλικοτεχνική υποδομή υπάρχει στο Πειραματικό υπάρχει και στα άλλα σχολεία. Μην ξεχνάμε ότι οι μαθητές πριν από 2 χρόνια απέκτησαν tablet και γενικά η υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων είναι άριστη αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα που επικρατεί γενικά στα σχολεία, έχει να κάνει με τις κτιριακές υποδομές, όπου εκεί χρειάζεται περισσότερη φροντίδα από τους δήμους. Και περισσότερο το δήμο Πύργου και Ήλιδας. Το 4ο σχολείο Αμαλιάδας έχει φοβερές κτιριακές υποδομές, αλλά είχε αφεθεί στην τύχη του και αυτό πάμε εμείς να το αλλάξουμε, κάνοντάς το πειραματικό. Εμείς θέλουμε λοιπόν να αναβαθμίσουμε αυτό το σχολείο και να το κάνουμε να είναι ανοιχτό για όλα τα παιδιά της περιοχής. Ευελπιστούμε ότι κάνοντας το 4ο δημοτικό Πειραματικό, οι κάτοικοι του δήμου αλλά και των γύρω περιοχών, θα το αγκαλιάσουν, θα γράψουν εκεί τα παιδιά τους, που θα έχουν τις καλύτερες συνθήκες διδασκαλίας και μαθησιακής διαδικασίας, έτσι ώστε σιγά-σιγά να γίνει παράδειγμα λειτουργίας σχολείου στο νομό μας».

Υπάρχει στο σχεδιασμό σας σκέψη να δημιουργηθούν και άλλα πειραματικά σχολεία στην Ηλεία;
«Φυσικά υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθούν και άλλα Πειραματικά στο νομό, αλλά δεν θα ήθελα να δημοσιοποιήσω αυτές τις σκέψεις, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα».

«Ένα σημαντικό πλεονέκτημα»

Τέλος ο κ. Καρατζάς αναφέρει.
«Θα ήθελα να συμπληρώσω για τη λειτουργία του πειραματικού σχολείου. Όπως γνωρίζετε στα σχολεία μας ο μέγιστος αριθμός μαθητών είναι 25, όμως τα πειραματικά είναι 20. Μόνο και μόνο αυτό δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε αυτά τα σχολεία. Επίσης οι εκπαιδευτικοί είναι με προσόντα και συνεχώς επιμορφώνονται στα νέα προγράμματα, στις νέες καινοτομίες. Και αυτό για να προσφέρουν το καλύτερο στους μαθητές τους. Αυτά τα δύο στοιχεία δίνουν μία καλύτερη και πιο ποιοτική εκπαίδευση στα παιδιά. Γιατί ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε σχολεία που θα είναι αποτελεσματικά και θα προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση, ενώ θα λειτουργούν σαν «φάροι» για τα υπόλοιπα σχολεία του νομού. Αυτός είναι ουσιαστικά ο στόχος των Πειραματικών, ενώ τα αποτελέσματα των δράσεων και των προγραμμάτων που γίνονται σε αυτά, κοινοποιούνται και δημόσια και θα πρέπει το ίδιο το Πειραματικό σχολείο να φροντίζει να γίνονται γνωστές όλες οι καινοτόμες δράσεις και στα άλλα σχολεία».

Τα Πειραματικά σχολεία προσφέρουν κάτι το νέο στην εκπαίδευση και αποτελούν το πρότυπο και για τα υπόλοιπα σχολεία, όσον αφορά νέα προγράμματα σπουδών, διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια, διδακτικές μεθόδους και πολλά ακόμη.

Δημήτριος Μπαντούνας Δ/ντής του 4ου Δ. Σ. Αμαλιάδας

«Το πειραματικό σχολείο, είναι το εργαστήριο και η κυψέλη»

O Δημήτριος Μπαντούνας Δ/ντής του 4ου Δ. Σ. Αμαλιάδας, τόνισε για την ένταξη του σχολείου στα Πειραματικά.
«Σύμφωνα με την 39915/Δ6/5-4-2023 Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στο 2200 τ. Β ΦΕΚ η σχολική μας μονάδα (4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας) χαρακτηρίστηκε Πειραματικό Σχολείο και θα λειτουργήσει ως Πειραματικό από το επόμενο σχολικό έτος 2024-2025.

Τα πειραματικά σχολεία είναι σχολικές μονάδες που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπου δοκιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών και ωρολόγια προγράμματα, διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό, διδακτικές μέθοδοι και τρόποι λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Σκοπός των πειραματικών σχολείων είναι η συνδρομή στην κάλυψη αναγκών του εκπαιδευτικού συστήματος σε ερευνητικές και επιμορφωτικές ανάγκες και η διάχυση καλών εκπαιδευτικών πρακτικών:
την ενίσχυση του επιστημονικού τους ρόλου, τις ευκαιρίες και τα κίνητρα για επιμόρφωση και αυτοβελτίωση και τη δυνατότητα αξιοποίησης των προσωπικών τους δεξιοτήτων.
τη δημιουργία συστημάτων στήριξης του εκπαιδευτικού έργου σε ένα περιβάλλον συνεργατικής δημιουργικότητας.

Στην Ελλάδα η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία για τα πειραματικά σχολεία εμφανίζεται το 1929, στα πλαίσια μιας γενικότερης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με τον καθορισμό της εξάχρονης υποχρεωτικής φοίτησης.

Για την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών δημιουργούνται όμιλοι αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας οι οποίοι λειτουργούν μετά τη λήξη των μαθημάτων του ημερησίου ωρολογίου προγράμματος. Οι όμιλοι αφορούν γνωστικούς τομείς όπως τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, τα νέα γνωστικά αντικείμενα όπως η αστρονομία, η ρομποτική κ.λπ. καθώς και λοιπά πεδία όπως τα εικαστικά. Σκοπός είναι τόσο η ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών όσο και η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και την προώθηση της αριστείας και της καινοτομίας.
«Το πειραματικό σχολείο, είναι το εργαστήριο και η κυψέλη, στο οποίο οι μαθητές πολλά μπορούν να μάθουν, να δημιουργήσουν, να επωφεληθούν αλλά και να προσφέρουν».

Ελευθερία Νιβουρλή, διευθύντρια στο 1ο Πειραματικό σχολείο Πύργου

«Το Πειραματικό Σχολείο του Πύργου, αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία»

Η Ελευθερία Νιβουρλή, διευθύντρια στο 1ο Πειραματικό σχολείο Πύργου, τονίζει την μεγάλη προσφορά των Πειραματικών στην εκπαίδευση.

«Η ιστορία των πειραματικών σχολείων χρονολογείται εδώ κι έναν αιώνα, από το 1929, όταν οι παιδαγωγοί Δ. Γληνός και Α. Δελμούζος πρότειναν την ίδρυση των πειραματικών σχολείων ως μέρος της προσπάθειας για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση κι έγινε το πρώτο βήμα με την ίδρυση του πειραματικών σχολείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Από τότε μέχρι σήμερα, η εκπαίδευση έχει υποστεί πολλές αλλαγές, βελτιώσεις, προσαρμογές όπως κάθε τι ζωντανό, και η εκπαίδευση είναι ζωντανή αλλά και μια λειτουργία στην υπηρεσία του κράτους, για το τι είδους πολίτες επιθυμεί να παράξει.
Στην πόλη του Πύργου λειτουργεί το νεοϊδρυθέν 1ο Πειραματικό Δημ. Σχολείο.
Η αλήθεια είναι πως ήταν κάτι ξαφνικό και απρόσμενο για την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και για την τοπική κοινωνία. Υπήρχαν ταυτόχρονα αντιδράσεις, τόσο θετικές όσο και αρνητικές.

Αυτά τα σχολεία δεν είναι ούτε η «καταστροφή» της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά ούτε κάτι θέσφατο και «πανάκεια» για τη λύση όλων των προβλημάτων της.
Βασική προϋπόθεση είναι η αποδοχή της χρησιμότητας τέτοιων σχολείων όπως συμβαίνει και διεθνώς. Από κει και πέρα μπορούν να υπάρξουν οι κατάλληλες προσαρμογές στο νόμο για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους και να λειτουργούν προς όφελος των πολλών».

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ είναι ο θεμέλιος λίθος
Ο θεμέλιος λίθος είναι ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ,εκεί πρέπει να επενδύσουμε για να είναι τα οφέλη ανταποδοτικά. Το σχολείο στο οποίο αποσκοπούμε, είναι το σχολείο όπου οι δάσκαλοι ασκούν το λειτούργημα τους σε συνθήκες ασφάλειας και δημιουργικότητας, το σχολείο όπου τα παιδιά (κάθε ηλικίας) χαίρονται την ηλικία τους ενόσω μαθαίνουν και ενόσω συνεργάζονται για να μαθαίνουν, το σχολείο όπου ο καλός βαθμός είναι επιστέγασμα της προσπάθειας και του μόχθου και όχι αυτοσκοπός. Αυτό θα πρέπει να επιδιώκουν όλα τα σχολεία είτε ονομάζονται απλά, είτε πειραματικά, είτε πρότυπα. Σκοπός θα πρέπει να είναι, όλα τα σχολεία της χώρας να γίνουν σταδιακά , άριστα. Το καλό σχολείο είναι το σχολείο της συνεργασίας τόσο μεταξύ δασκάλων και παιδιών όσο και μεταξύ των ίδιων των παιδιών, είναι το σχολείο όπου κύρια σημασία έχει το προς λύση πρόβλημα και όχι το ποιος θα φτάσει πρώτος στη λύση. Είναι το σχολείο όπου οι καλοί μαθητές βοηθούν τους πιο αδύνατους και δεν τους ανταγωνίζονται για να επιδείξουν την ανωτερότητα τους. Και αυτό ονομάζεται ευγενής άμιλλα.

«Φέτος ειδικά στο σχολείο μας, υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή των μαθητών στους ομίλους»
Το Πειραματικό Σχολείο του Πύργου, σταδιακά αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και οι γονείς επιδιώκουν, τα παιδιά τους να φοιτήσουν σ΄αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ και δεν υποβαθμίζω το έργο του συνόλου των σχολείων μας. Το ιδιαίτερο όμως θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, τους δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει μια ευελιξία και κάποιου είδους αυτονομία, όπως και πρωτοβουλίες για συμμετοχή σε καινοτόμες δράσεις αλλά και στη δημιουργία των ομίλων αριστείας και δημιουργικότητας. Φέτος ειδικά στο σχολείο μας, υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή των μαθητών στους ομίλους. Και φέτος επίσης λειτουργούν 7 όμιλοι αριστείας και δημιουργικότητας και δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές μας να αποκτήσουν μοναδικές εμπειρίες. Σημαντική είναι επίσης η δυνατότητα που δίνεται σ΄ αυτά τα σχολεία να συνεργαστούν με επιχειρηματικούς θεσμούς της τοπικής ή και της ευρύτερης περιοχής, όπως και η δική μας εποικοδομητική συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηλείας που έχει προσφέρει στους μαθητές μας αξέχαστες εμπειρίες.

Κάτι που επίσης τα διαφοροποιεί είναι η δυνατότητα που δίνεται στους εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν να δουλέψουν σ΄ αυτά τα σχολεία, αφού σ΄ αυτά δεν ισχύει η κατοχύρωση της οργανικής θέσης, αλλά η επιλογή των εκπαιδευτικών γίνεται μετά από αξιολόγηση των προσόντων τους και είναι με θητεία ορισμένου χρόνου. Πρόκειται για εκπαιδευτικές μονάδες που έχουν αξιολογηθεί ως προς τα τυπικά προσόντα των εκπαιδευτικών και την επιστημονική τους παρουσία , τη συμμετοχή των σχολείων σε καινοτόμες δραστηριότητες καθώς και δραστηριότητες κοινωνικής προσφοράς, την υλικοτεχνική υποδομή και την εμπειρία στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Παρόλο που οι απαιτήσεις είναι αυξημένες, υπάρχει ενδιαφέρον, ειδικά από νέους εκπαιδευτικούς, να εργαστούν στο σχολείο μας. Υπάρχει βέβαια και το κίνητρο της μοριοδότησης της θητείας σε πρότυπο ή πειραματικό σχολείο.

«Δοκιμάζονται νέα προγράμματα»
Στα Πειραματικά σχολεία δοκιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών, ωρολόγια προγράμματα, διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό, διδακτικές μέθοδοι, τρόποι διοίκησης και λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Αυτές οι πιλοτικές εφαρμογές σχεδιάζονται από το Υπουργείο Παιδείας, μετά από γνώμη του Ι.Ε.Π., των Πανεπιστημίων ή των ερευνητικών κέντρων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, καθώς και από τη Δ.Ε.Π.Π.Σ. ή τις ίδιες τις σχολικές μονάδες, με στόχο τη συναγωγή συμπερασμάτων αξιοποιήσιμων για τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη στο σχολείο μας τα δύο προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκε πιλοτική εφαρμογή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών (ΑΠΣ) για το Δημοτικό σχολείο με βάση τα οποία θα συγγραφούν τα νέα σχολικά βιβλία. Τις επόμενες σχολικές χρονιές αναμένεται η εφαρμογή των νέων ΑΠΣ με τα νέα βιβλία σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Επιπλέον, στο σχολείο μας σε επιλεγμένα εκπαιδευτικά αντικείμενα δοκιμάζονται και εφαρμόζονται νέες διδακτικές μέθοδοι και τεχνικές/στρατηγικές, όπως όπως η CLIL (Συνδυασμένη Εκμάθηση Επιστημονικού Αντικειμένου και Ξένης Γλώσσας), η TBL (Μάθηση σε Μικρές Ομάδες) , η ανεστραμμένη τάξη, η διαφοροποιημένη διδασκαλία, η ομότιμη αξιολόγηση κοκ, ενώ για την υποστήριξη των Ομίλων οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί σχεδιάζουν και παράγουν νέο εκπαιδευτικό υλικό, που βασίζεται στις νέες αυτές μεθόδους και τεχνικές/στρατηγικές, αποσκοπώντας στην προαγωγή της ενεργητικής και βιωματικής μάθησης.

«Κερδισμένοι είναι οι μαθητές μας, τα παιδιά μας!»
Οι κερδισμένοι εν τέλει, είναι οι μαθητές μας, τα παιδιά μας! Οι ΔΑΣΚΑΛΟΙ καταθέτουν την ψυχή τους, σε κάθε τύπο σχολείου. Όμως εδώ οι δράσεις είναι πολλές και τα παιδιά δέχονται πολλά ερεθίσματα και τουλάχιστον τους δίνονται οι ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις ιδιαίτερες κλίσεις τους, χωρίς να σημαίνει ότι γίνονται θαύματα. Τα οφέλη ωστόσο δε θα περιοριστούν στη σχολική κοινότητα αλλά θα έχουν γενικότερο αντίκτυπο. Βραχυπρόθεσμα μέσα από τη διάχυση των δράσεων σε ολόκληρη την πόλη, μακροπρόθεσμα δε μέσα από τον διαμορφωτικό τους χαρακτήρα. Το παράδοξο, κατά τη γνώμη μου, είναι πως δυστυχώς δεν υπάρχει αρχικά διασύνδεση του πειραματικού Δημ. Σχ. με αντίστοιχο Πειρ. Γυμνάσιο και Πειρ. Λύκειο και κατά δεύτερο διασύνδεση με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ή της Πελοποννήσου. Αυτό σημαίνει πως κάθε τι που με μεγάλο κόπο και προσπάθεια, μαθητών -εκπαιδευτικών, έχει γίνει στο σχολείο μας, σταματάει με την αποφοίτηση των μαθητών μας και δεν υπάρχει μια ομαλή συνέχεια. Βέβαια τα παιδιά έζησαν το ταξίδι, η εμπειρία έχει καταγραφεί, όμως το ταξίδι θα πρέπει να συνεχίσει να είναι συναρπαστικό, γιατί αυτό έχει σημασία, το ταξίδι κι όχι η ”’Ιθάκη””. Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η διασύνδεση του σχολείου μας τουλάχιστον με το Γυμνάσιο. Με ενέργειες της διεύθυνσης του σχολείου μας, διερευνάται ήδη η δυνατότητα διασύνδεσης με Πανεπιστημιακό Τμήμα και ευελπιστούμε για επιτυχή έκβαση».

Βασίλης Mπαλάσκας, πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού δημοτικού σχολείου Πύργου

«Να υπάρχει συνέχεια στην εκπαίδευση των παιδιών μας»

«Πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί πειραματικό γυμνάσιο και λύκειο»

O Βασίλης Mπαλάσκας πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού δημοτικού σχολείου Πύργου, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια στα πειραματικά σχολεία, με την δημιουργία τόσο πειραματικού γυμνασίου, όσο και πειραματικού λυκείου, έτσι ώστε τα παιδιά να συνεχίζουν τις σπουδές τους και να μένουν στην … μέση.

«Αυτή τη στιγμή, ενώ λειτουργεί εδώ και 3 χρόνια το πειραματικό δημοτικό Πύργου, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, έτσι ώστε αυτά τα παιδιά τελειώνοντας στο δημοτικό, να συνεχίζουν σε ένα πειραματικό γυμνάσιο και λύκειο και να συνεχίζεται αυτή η διαδικασία. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και δεν βλέπουμε να υπάρχει και κάποια εξέλιξη. Γι’ αυτό έχουμε κινητοποιηθεί ως σύλλογος, μαζέψαμε υπογραφές από 266 περίπου άτομα, καταθέσαμε υπόμνημα και ψήφισμα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ηλείας, μήπως και γίνει κάτι πάνω σε αυτό το θέμα. Για την ώρα όμως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη.

Δυστυχώς παρατηρούμε την καθυστερημένη εφαρμογή ενός άμεσου σχεδιασμού για τη λειτουργία Πειραματικών υποδομών για τη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη του Πύργου, ώστε να διασφαλίζεται η εξέλιξη, αλλά και η συνεχής αναβάθμιση του μαθησιακού κεφαλαίου που προέρχεται από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Το υφιστάμενο Πειραματικό Δημοτικό έχει ξεκινήσει να λειτουργεί εδώ
και τρία χρόνια, ωστόσο ολοένα και περισσότεροι μαθητές που αποφοιτούν κάθε χρόνο από το συγκεκριμένο Πειραματικό δημοτικό , χάνουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πλαίσιο , από το δημοτικό ως το λύκειο.
Η παρατεταμένη αυτή αδράνεια , η αναβλητικότητα κι ελλιπή ενημέρωση που έχουμε για το μέλλον των Πειραματικών Δομών, μας ανάγκασε, όπως προανέφερα, να κάνουμε κι εμείς ορισμένες κινητοποιήσεις ως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πύργου , διότι δεν επιθυμούμε τα παιδιά μας να αισθάνονται ότι έχουν εγκλωβιστεί σε έναν τόπο που στερείται ένα παιδαγωγικό περιβάλλον με περισσότερες ευκαιρίες.

Ήδη ο Σύλλογος έχει καταθέσει από τον περασμένο Ιούνιο , υπόμνημα για το συγκεκριμένο αίτημα (6949/21-06-2023 πρωτοκολ.), με σχετικό ψήφισμα στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηλείας και έχουμε συγκεντρώσει υποστηρικτικές επιστολές από διάφορους φορείς και πολιτικά πρόσωπα και πανεπιστημιακούς με την ελπίδα να μπορέσουν να συμβάλουν επιπρόσθετα στην προώθηση του αιτήματός μας.

Ως σύλλογος, ανησυχούμε πως η αθεμελίωτη κι ασύνδετη λειτουργία του υφιστάμενου Πειραματικού Δημοτικού , εφόσον δεν προβλέπεται ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πλάνο για να απορροφά και να υποδέχεται τους αποφοίτους του δημοτικού στις υπόλοιπες βαθμίδες , ενδεχομένως να οδηγήσει σε άμεσο διάστημα στον αποχαρακτηρισμό του σχολείου μας ως Πειραματικό και τα παιδιά να στερηθούν τα σημαντικά αντικείμενα που επωφελούνται από τη λειτουργία των ομίλων.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να πραγματοποιήσουν μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας διότι έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει μια διάχυτη αγωνία για σοβαρά εργασιακά ζητήματα που διογκώνουν κάθε θέμα λειτουργίας Πειραματικών Δομών. Η λειτουργία ενός νέου σχολείου εξυπακούεται πως όχι μόνο πρέπει να διαφυλάσσει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών , αλλά πρέπει συνάμα και να δημιουργεί νέες εργασιακές ευκαιρίες».

Όλη η επικαιρότητα