Life

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν προσπαθούμε να αδυνατίσουμε

Ακούστε το άρθρο

Ξέρουμε καλά ότι η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά το καλοκαίρι, λίγα κοκτέιλ ή ένα παγωτό παραπάνω, είναι αρκετά για να καταστρέψουν τις προσπάθειες μιας ολόκληρης εβδομάδας. Όμως υπάρχουν και λάθη που είναι λιγότερο εμφανή – και ως εκ τούτου πιο επικίνδυνα – τα οποία ενδέχεται να ευθύνονται εξίσου για την απουσία αποτελεσμάτων από τη δίαιτά μας.

Συνηθισμένα λάθη στη δίαιτα

Δίνετε μεγάλη σημασία στα νούμερα

Ο αριθμός που βλέπετε στη ζυγαριά δεν είναι παρά ένας από τους τρόπους να μετρήσουμε το βάρος μας. Άλλωστε, το συγκεκριμένο νούμερο εξαρτάται από πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων και η κατακράτηση υγρών, αλλά και η ποσότητα του φαγητού που παραμένει στο σώμα μας. Στην πραγματικότητα, το βάρος μας μπορεί να μεταβληθεί ακόμη και κατά 1,8 κιλά κατά τη διάρκεια της μέρας, ανάλογα με το πόση τροφή και υγρά έχουμε καταναλώσει. Η κατακράτηση υγρών είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας, καθώς ενδέχεται να μην σας επιτρέπει να παρατηρήσετε την απώλεια λίπους. Αντίστοιχα, αν γυμνάζεστε, οι μύες σας μεγαλώνουν, μειώνοντας το ποσοστό λίπους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ίσως αρχίσετε να νιώθετε ότι τα ρούχα σας σας είναι μεγάλα, παρά το γεγονός ότι το βάρος σας δείχνει σταθερό.

Το παρακάνετε

Αρκετοί άνθρωποι νομίζουν ότι καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από εκείνες που βάζουν στον οργανισμό τους στην πραγματικότητα. Ακόμη και υγιεινές τροφές, όπως ορισμένα τυριά ή ξηροί καρποί, χρειάζονται προσοχή σε ό,τι αφορά τις μερίδες τους. Από την άλλη, και μια δίαιτα υπερβολικά φτωχοί σε θερμίδες, οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας και πτώση του μεταβολισμού.

Υπερεκτιμάτε την άσκησή σας

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αν γυμναστούν αρκετά, μπορούν στη συνέχεια να φάνε τις αγαπημένες τους λιπαρές τροφές χωρίς αυτό να επηρεάσει την δίαιτά τους. Ωστόσο έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να νομίζουν ότι έκαψαν περισσότερες θερμίδες από ό,τι έκαψαν πραγματικά, με τη διαφορά να είναι πολλές φορές σημαντική.

Ξεχνάτε τις πρωτεΐνες

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες συμβάλλουν με πολλούς τρόπους στην απώλεια βάρους. Μειώνουν την όρεξη, αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό και προστατεύουν τη μυϊκή μάζα από την απώλεια βάρους.

Αγνοείτε τις φυτικές ίνες

Μια διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, ενδέχεται να καταστρέφει τις προσπάθειές σας να αδυνατίσετε. Έρευνες δείχνουν ότι οι ιξώδεις φυτικές ίνες μειώνουν την όρεξή μας, δημιουργώντας ένα τζελ, το οποίο συγκρατεί νερό. Το τζελ κινείται στο πεπτικό μας σύστημα, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε χορτάτοι. Ωστόσο, κάθε είδος φυτικών ινών σε αρκετά μεγάλη ποσότητα μας βοηθά να χάσουμε βάρος, καθώς φαίνεται πως σταματά την απορρόφηση μέρους των θερμίδων στις τροφές. Μάλιστα, ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο διπλασιασμός τους, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απορρόφηση έως και 130 λιγότερων θερμίδων.

Τρώτε συχνά, ακόμη και αν δεν πεινάτε

Επί σειρά ετών, η πιο συνηθισμένη συμβουλή για μια πετυχημένη δίαιτα, ήταν να τρώμε συχνά, μικρά γεύματα για να αποτρέψουμε την πείνα, αλλά και τη μείωση του μεταβολικού ρυθμού μας. Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο μπορεί να καταλήξουμε να καταναλώνουμε πολλές θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς ποτέ να νιώσουμε πραγματικά χορτάτοι. Φυσικά, δεν πρέπει και να περιμένουμε να πεινάσουμε πολύ, καθώς τότε ενδέχεται να κάνουμε κακές επιλογές τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς την ποιότητα του φαγητού μας.

Έχετε υπερβολικές προσδοκίες

Είναι σημαντικό να έχετε έναν τελικό στόχο, όμως αυτός δεν θα πρέπει να είναι ακατόρθωτος. Οι πολύ αυστηρές δίαιτες και η προσπάθεια να χάσετε απ’ ευθείας πολλά κιλά, το πιθανότερο είναι να σας αποθαρρύνουν και να τα παρατήσετε.

via

Όλη η επικαιρότητα