Βιβλίο Ηλεία

«Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο» – Ο Κώστας Λογαράς στα Λεχαινά

Ακούστε το άρθρο

Ήταν από τις όμορφες βραδιές που συχνά ζουν μέσα από εκδηλώσεις οι προσκεκλημένοι του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών. Το περασμένο Σάββατο στις 7.00 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε  εκδήλωση στο κτίριο Μαστροβασίλη, στον πεζόδρομο της αγοράς με φόντο την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος «Τα πουλιά με το μαύρο κολάρο» του συγγραφέα Κώστα Λογαρά (εκδόσεις Καστανιώτη).

Πρόκειται όπως είπε  η γραμματέας του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Ευγενία Αδαμοπούλου (εγγονή του Ανδρέα Καρκαβίτσα) για ένα μυθιστόρημα όπου βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και αυτός ίσως να ήταν ο λόγος που η παρουσίαση κέρδισε το ενδιαφέρον όλων.

Εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα λοιπόν, το μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Πάτρα, παρακολουθεί τη δραματική ιστορία ενός ανθρώπου παράλληλα με την πτωτική πορεία μιας χώρας. Για τα πρόσωπα του μυθιστορήματος μίλησε η πρόεδρος κ. Μαργαρίτα Αργυράκη. Σε πρώτο πλάνο το άτομο ως όργανο του ανεξέλεγκτου κακού. Σε φόντο η αυθαιρεσία της εξουσίας, που συντελεί στη διάβρωση της κοινωνίας και στη διάχυση του κακού πάνω στο σώμα της.

Ο συγγραφέας

Ο Κώστας Λογαράς γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε ελληνική φιλολογία. Έχει γράψει ποίηση, πεζό, δοκίμιο, θέατρο. Το 1988 παρουσιάστηκε το λιμπρέτο του Σπίτια της μνήμης, σπίτια της σιωπής σε μουσική-σκηνοθεσία Θάνου Μικρούτσικου. Το θεατρικό του έργο Η τελευταία μάσκα-Fallimento ανέβηκε από τον Θόδωρο Τερζόπουλο και τη Θεατρική ομάδα Άττις(2006).Το μυθιστόρημα του Ερημιά στο βλέμμα τους περιελήφθη στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων(2009).Έχει συνεργαστεί ως επιφυλλιδογράφος με τις εφημερίδες Τα Νέα και Το Βήμα, με το λογοτεχνικό περιοδικό Διαβάζω, με το ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό anagnostis.gr,με το protagon.gr κ.ά. Είναι μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων, ενώ τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα γερμανικά.

Γνωριμία με το μυθιστόρημα

Ο Μαρίνος Τριάντης ζει μόνος στην Πάτρα, σ’ έναν απόμερο δρόμο του λιμανιού της – πέρασμα μεταναστών προς την κοντινή Ιταλία .Μοναδική του συντροφιά τος σκυλί του, ο  Ραμόν. Είναι Οκτώβρης του 2011 κι έχει μόλις αποφυλακιστεί, ύστερα από τριάντα χρόνια κάθειρξης για την δολοφονία του δεκαεξάχρονου «φίλου» του. Με το στίγμα του ισοβίτη  να τον ακολουθεί, σε μία πόλη  ρημαγμένη από την κρίση και αλλαγμένη από το χρόνο, προσπαθεί να επιβιώσει ζώντας με τα ψίχουλα από την ήδη πενιχρή σύνταξη της γριάς μάνας του. Παλεύει να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή. Αλλά είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να σταθεί όρθιος σε έναν τόπο που μοιάζει να καταρρέει.

Όλη η επικαιρότητα