Ηλεία

Τα προσφυγόπουλα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου – Όταν το σχολείο «πλάθει» υγιείς πολίτες

Ακούστε το άρθρο

Στη χώρα μας «η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη  είναι  πολύ περισσότερο από ότι θα περίμενε κανείς, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έπραξαν καθόλου το ίδιο», για τα μικρά ταλαιπωρημένα παιδιά που ξεριζώθηκαν από τις χώρες τους εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Την περασμένη Τρίτη, 25 προσφυγόπουλα από το Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου Κυλλήνης επισκέφθηκαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, μετά από πρόσκληση του Διευθυντή Αναστάσιου Αναστόπουλου. Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού, μαζί με τους μικρούς μαθητές, πρόσφυγες από τη Συρία  παρακολούθησαν παράσταση Καραγκιόζη, έπαιξαν, τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί στο αμφιθέατρο του σχολείου. Οι μαθητές και των δυο χωρών, στο πλαίσιο αυτής της ξεχωριστής συνάντησης, βιώσαν  ξεχωριστές εμπειρίες και το πολιτισμικό υπόβαθρο της κάθε χώρας. Η μέρα αυτή, παρείχε ευκαιρίες στους μαθητές να μοιραστούν την κουλτούρα, την καταγωγή και το παρελθόν των προσφυγόπουλων. Οι εκπαιδευτικοί του 1ου Δημ. Σχολείου Πύργου  από την πλευρά τους, αντιμετώπισαν  τη μεγάλη πρόκληση και ενσωμάτωσαν για μια εκπαιδευτική ώρα τα προσφυγόπουλα στις σχολικές τάξεις,  εμποδίζοντας  τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις και παρέχοντας  ταυτόχρονα σε όλους τους μαθητές, την ευκαιρία να αναπτύξουν και να ενδυναμώσουν την πολιτισμική συνείδηση και  τη διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση τους.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στάθηκε για μια ακόμα φορά δίπλα στο σχολείο,  ως άξιος συμπαραστάτης και βοηθός. Οι γονείς των μαθητών του σχολείου πρόσφεραν γλυκίσματα και  ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ηλείας, στηρίζοντας τη δράση, προσέφερε οδοντόβουρτσες.

Μια άγνωστη αλήθεια

Και οι Έλληνες έφτασαν κάποτε κυνηγημένοι στη Συρία, ζητώντας προστασία, αν και παραμένει μάλλον άγνωστη αυτή η αλήθεια. Άλλωστε για ποια  αλήθεια  μιλάμε;  Η αλήθεια συνήθως δεν είναι μία, εξαρτάται από τη θέση, την οπτική  που προσεγγίζεις και ερμηνεύεις τα ιστορικά γεγονότα. Το τι αξίζει  από το παρελθόν  κρίθηκε πάντα από το τι θέλει το παρόν. Πάντα το παρελθόν ειδώθηκε μέσα από τις σκοπιμότητες του παρόντος. Πράγματι, 17.000 Έλληνες πρόσφυγες  από τη  Μικρασιατική καταστροφή κατέφυγαν σε διάφορες πόλεις της Συρίας, τη Δαμασκό και το Χαλέπι για να εγκατασταθούν, πρόσκαιρα ή και μόνιμα. Στην ίδια θέση βρίσκονται  σήμερα και  αυτά τα προσφυγόπουλα της Συρίας.

Το δικό μας χρέος

Εμείς, ως παιδαγωγοί θα συνεχίσουμε να κάνουμε το σωστό και δίκαιο, εμποδίζοντας ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις που δηλητηριάζουν τις παιδικές ψυχές. Επίσης, δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι η Ιστορία θέτει τα πράγματα  με γνώμονα την ιστορική αλήθεια.

Τέλος, θέλω, ειλικρινώς και απέριττα, να  ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, για τη πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Ασφαλώς, σε καμιά περίπτωση,  δεν θα πρέπει να παραλείψω  να εξάρω, το σημαντικό έργο που επιτελεί στα προσφυγόπουλα  ο Δ/ντης του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου  Κυλλήνης  Γιώργος Σαϊτάς,  τον οποίο ευχαριστώ θερμά.

Αναστάσιος Αναστόπουλος

Διευθυντής 1ου Δημ. Σχολείου Πύργου

Όλη η επικαιρότητα