Κινηματογράφος

Τα “Πρόσωπα λησμονημένα” του Γιώργου Τζαβέλλα από το μακρινό 1946 την Μ. Τρίτη στην Αμαλιάδα

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολυμπίας από το πρόγραμμα «Χώρα, σε βλέπω» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Ακούστε το άρθρο

Με μια ταινία που σήμερα τοποθετείται ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές ελληνικές δημιουργίες του μεταπολεμικού σινεμά, τα “Πρόσωπα λησμονημένα” του Γιώργου Τζαβέλλα, συνεχίζονται αυτήν την εβδομάδα οι προβολές επιλεγμένων ταινιών από τον 20ο αιώνα του ελληνικού κινηματογράφου, που παρουσιάζει το Φεστιβάλ Ολυμπίας από το πρόγραμμα «Χώρα, σε βλέπω» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Στην ταινία, που προβάλλεται τη Μ. Τρίτη και ώρα 21:30 στο CineCinema της Αμαλιάδας με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, απεικονίζεται μ’ έναν εξαιρετικά ρεαλιστικό τρόπο η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας στο μεταίχμιο της Απελευθέρωσης και του Εμφυλίου πολέμου και εμφανίζονται μερικοί από τους επιφανέστερους ηθοποιούς της εποχής: Αιμίλιος Βεάκης, Μιράντα Μυράτ, Γιώργος Παππάς (ρεσιτάλ ερμηνείας), Δήμος Σταρένιος, Λάμπρος Κωνσταντάρας (ζεν πρεμιέ, τότε), Τζόλι Γαρμπή, Νάσος Κεδράκας(στον πρώτο του ρόλο στον κινηματογράφο) κ.ά., ενώ τραγουδά η Στέλλα Γκρέκα.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα“Χώρα, σε βλέπω”οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Όλες οι ταινίες προβάλλονται με αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες υψηλής ποιότηταςκαι διαθέτουν υπότιτλους στα ελληνικά́ για κωφούς και βαρήκοους. Η αποκατάσταση των ταινιών έγινε με την επιμέλεια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από́ την Ελληνική́ Επανάσταση υπό́ την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, με τη χορηγία του Εθνικού́ Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (κύριοςχορηγός), του Ελληνικού́ Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Finos Film.

M. Τρίτη 19 Απριλίου, Αμαλιάδα, CineCinema, ώρα 21:30

“Πρόσωπα λησμονημένα” του Γιώργου Τζαβέλλα

Ο Τόνι, ένας περιθωριακός άντρας του υποκόσμου, επιστρέφει στην Ελλάδα από την Αμερική ύστερα από χρόνια. Σε ένα καμπαρέ της Τρούμπας βρίσκει ξανά την παλιά του ερωμένη, την Μαρία, η οποία για χάρη του έχει εγκαταλείψει τον άντρα και την κόρη της κι έχει γίνει πόρνη. Η κόρη της, Άλκη, ετοιμάζεται τώρα να παντρευτεί τον Παύλο, έναν νεαρό πλούσιο άντρα. Έχει ζήσει τόσα χρόνια πιστεύοντας πως η μητέρα της έχει πεθάνει, τώρα όμως ο κόσμος της κινδυνεύει να γίνει κομμάτια. Κι αυτό γιατί ο Τόνι τηλεφωνεί στον πατέρα της Άλκης και του ζητά χρήματα, προκειμένου να μην αποκαλύψει σε εκείνη την αλήθεια για τη μητέρα της. Όμως η Μαρία θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει την κόρη της και να μην αφήσει τα δικά της λάθη να καταστρέψουν την ευτυχία της.

Δύο χρόνια μετά τα σημαδιακά Χειροκροτήματα που αποτέλεσαν το ντεμπούτο του, ο σκηνοθέτης-ορόσημο του ελληνικού σινεμά Γιώργος Τζαβέλλας επιστρέφει διχάζοντας με τα Πρόσωπα Λησμονημένα, την πρώτη του συνεργασία με τον Φιλοποίμενα Φίνο. Επί πολλά χρόνια η ταινία ήταν χαμένη, ενώ ο ίδιος ο δημιουργός της την είχε αποκηρύξει όταν κυκλοφόρησε(μέσα στον Εμφύλιο) οπότε και συνάντησε εμπορική αποτυχία. Σύμφωνα με μια άποψη, η εμπορική αποτυχίαοφειλόταν στο γεγονός ότι συμμετείχαν συντελεστές φιλικά προσκείμενοι προς την Αριστερά, όπως ο Παππάς, η Μυράτ, ο Βεάκης, η Φιλιππίδου και ο Σταρένιος. Ωστόσο οι δεκαετίες που μεσολάβησαν την έχουν βοηθήσει να πάρει τη θέση της ως σημαντικό εκπρόσωπο του μεταπολεμικού σινεμά.

Πολλά πρόσωπα της εποχής περνούν από την οθόνη (ο Λάμπρος Κωνσταντάρας είναι νέος εδώ), καθώς ο Τζαβέλλας μάς βυθίζει στον κόσμο ενός αγνού μελοδράματος γεμάτο αμαρτωλούς γκάνγκστερ και ξεπεσμένους αριστοκράτες. Με φόντο την αθηναϊκή εικονογραφία και με ήρωες στο έλεος της ηθικής και της μοίρας, ο σκηνοθέτης εμπνέεται από τη λαϊκή λογοτεχνία των επιφυλλίδων και κερδίζει την κριτική της εποχής που χαρακτηρίζει το έργο εφάμιλλο των σημαντικότερων σύγχρονών του παραγωγών σε διεθνές επίπεδο, και μάλιστα σε μια περίοδο που το ελληνικό σινεμά είναι ακόμα αποδεκατισμένο.

Η προβολή της ταινίας γίνεται με την υποστήριξη της Finos Film.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβέλλας, Έτος: 1946, Διάρκεια: 86´, Σενάριο: Γιώργος Τζαβέλλας, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Πρόδρομος Μεραβίδης, Μοντάζ: Φιλοποίμην Φίνος, Μουσική: Γιώργος Μαλλίδης, Ήχος: ΦιλοποίμηνΦίνος, Μακιγιάζ: Σταύρος Κελεσίδης, Παραγωγή: Φίνος Φιλμ, Ωρίων.

Παίζουν οι: Στέλλα Γκρέκα, Αιμίλιος Βεάκης, Μιράντα Μυράτ, Γιώργος Παππάς, ΖινέτΛακάζ, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Αθανασία Μουστάκα, Δήμος Σταρένιος, Μαρίκα Φιλιππίδου, Τζόλυ Γαρμπή, Κούλης Στολίγκας, Νάσος Κεδράκας, Αλέκος Γκόνης, Γιώργος Κοκούλης, Σώτος Αρβάνης, Τάκης Σαλιάρης, Γ. Λόγγος.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

O κύκλος των προβολώνσυνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  • Τρίτη 3 Μαΐου, Αμαλιάδα (cineCinema, 21:30): ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ του Άδωνι Κύρου
  • Τετάρτη 4 Μαΐου, Πύργος (Ορφέας, 21:00):ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ του Παντελή Βούλγαρη
  • Τρίτη 10 Μαΐου, Αμαλιάδα (cineCinema, 21:30): ΤΟ ΑΛΛΟ ΓΡΑΜΜΑ του Λάμπρου Λιαρόπουλου
  • Τετάρτη 11 Μαΐου, Πύργος (Ορφέας, 20:30): ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΒΙΑΙΟΣ της Τώνιας Μαρκετάκη.

 

Όλη η επικαιρότητα