Ελλάδα

Τα προβλήματα των αστυνομικών στον Χρυσοχοϊδη από Ζώντο

Ζητήματα ζωτικής σημασίας που αφορούν τις αστυνομικές διευθύνσεις της Δυτικής Ελλάδας και την εύρυθμη λειτουργία τους, τέθηκαν στη συνάντηση που έλαβε χώρα το πρωί του Σαββάτου στο κτήριο της  Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, υπό την παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του Αρχηγού της ΕΛΑΣ  Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή  Ταξίαρχου Απόστολου Μαρτζάκλη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και συνδικαλιστικοί φορείς της Αστυνομίας Δυτικής Ελλάδας και οι πρόεδροι των Ενώσεών τους, με την Ηλεία να εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας Παναγιώτη Ζώντο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ζητήματα υψίστης σημασίας τέθηκαν προς τον υπουργό προκειμένου να δώσει σαφείς απαντήσεις. Η παρουσία του κ. Ζώντου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παραπάνω από ικανοποιητική, καθώς έθεσε όλα τα σημαντικά ζητήματα που «πονούν» την Ηλεία και αφορούν τόσο τις υποδομές, όσο και τον εξοπλισμό των διευθύνσεων.

Τα προβλήματα της Ηλείας

Πρώτο θέμα που αντιμετωπίζει χρόνια τώρα η Ηλεία είναι ο προβληματικός μηχανοκίνητος στόλος όλων των αστυνομικών διευθύνσεων της Ηλείας, με την τελευταία φορά που υπήρξε ανανέωσή του να είναι πολλά χρόνια πριν, με αποτέλεσμα να έχει ξεπεραστεί η χιλιομετρική τους ικανότητα και να έχουν καταστεί προβληματικά και μη ασφαλή για τους αστυνομικούς και τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου.

Το κτιριακό ζήτημα δε θα μπορούσε να μην τεθεί στη συζήτηση, με τα τμήματα Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Κρέστενας, Ζαχάρως, Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Βάρδας να μη διαθέτουν πρόσβαση για ΑΜΕΑ, ανελκυστήρες και γενικά να μην τηρούν τις προϋποθέσεις για την ασφαλή στέγαση των αστυνομικών υπηρεσιών και των πολιτών, ενώ και το  κτίριο της Διευθύνσεως Πύργου αντιμετώπιζε κάποια μικρά προβλήματα που επιδιορθώθηκαν.

Το θέμα ενίσχυσης του προσωπικού αποτελεί για χρόνια «αγκάθι» για την Ηλεία. Με τις έκτακτες μεταθέσεις του αστυνομικού προσωπικού το 2019 να φέρνουν μηδέν άτομα και παρά την ενίσχυση της Διεύθυνσης με 21 άτομα ύστερα από μεγάλο συνδικαλιστικό αγώνα, δεν υπήρξε λύση στα προβλήματα της έλλειψης. Η κακή κατανομή των τοποθετήσεων προσωπικού στις τακτικές  μεταθέσεις του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με την υπερστελέχωση στην  ομάδα ΔΙΑΣ που ενισχύθηκε το 2019 και απορρόφησε 11 επιπλέον αστυνομικούς από το υπάρχων προσωπικό, δημιουργούν μεγάλα κενά στις αυξημένες ανάγκες προσωπικού που υπάρχουν στα τμήματα της Διεύθυνσης Ηλείας.

Επιπλέον, αρκετός καιρός έχει περάσει και από την τελευταία χορήγηση υλικού στο προσωπικό. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ δε διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό ένδυσης για τις μηχανές και εκτελούν υπηρεσία με απλές φόρμες εκστρατείας που δεν τηρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας, ενώ ελλείψεις παρουσιάζει και η διμοιρία υποστήριξης  της ΔΑ Ηλείας που λαμβάνει μέρος σε επιχειρήσεις όλης της επικράτειας και λειτουργεί με πεπαλαιωμένο και φθαρμένο αμυντικό εξοπλισμό.

Επίσημες διαμαρτυρίες και καταγγελίες έχουν σημειωθεί κατά καιρούς επειδή δεν εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία Π.Δ. 394/2001, που αφορά τον χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού και την έκδοση της εβδομαδιαίας υπηρεσίας, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να το αντιμετωπίζει το Τμήμα Τροχαίας Ήλιδας που ο αξιωματικός υπηρεσίας λειτουργεί σχεδόν σε μόνιμη βάση σε μεικτή περιπολία μαζί με τον αστυνομικό του Τμήματος Ήλιδας.

Τέλος, εκ των σημαντικότερων ζητημάτων που τέθηκαν ήταν αυτό του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα όπου οι περισσότεροι αστυνομικοί υπερέβαλαν εαυτόν, της επαναφοράς των μισθών του αστυνομικού προσωπικού στα επίπεδα του 2012, ενώ τέλος ζητήθηκε σειρά προτεραιότητας και αξιοκρατίας για τις μετακινήσεις των αστυνομικών κατά την επιλογή των αιτούντων.

Όλη η επικαιρότητα